Home Bestemmingen Wandelen in de Moezelstreek en meer actie tussen wijnranken

Wandelen in de Moezelstreek en meer actie tussen wijnranken

0
Wandelen in de Moezelstreek en meer actie tussen wijnranken

In het voorjaar trekken we graag naar de Moezel. Bij mij persoonlijk stond dit gebied altijd al bekend als een bestemming voor senioren met hun camper of per cruiseschip, tot ik het een paar jaar geleden op een andere manier mocht ontdekken. Dit keer gaan we wandelen in de Moezelstreek. Op een kleine drie uur rijden van Antwerpen ontmoeten we de kronkelende rivier met voornamelijk wijnranken en bossen op de steile flanken. We genieten er van de vele hikingtrails en mountainbikeroutes in alle mogelijke moeilijkheidsgraden.

Tekst & Foto’s: Karlien Engelen

De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen en stroomt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, waar hij uitmondt in de Rijn, bij Koblenz. Als we het hebben over ‘wandelen in de Moezelstreek’ denk ik aan het gedeelte tussen Trier en Koblenz, waar de rivier zich in speelse bochten wringt en daarmee het meest interessante landschap vormt. Na iedere bocht komt een nieuw uitzicht tevoorschijn, met heuvels, bossen, kastelen en wijnranken.

Op vrijdag zetten we koers naar onze vaste uitvalsbasis bij Kloster Machern in Zeltingen, een dorpje 40 kilometer stroomafwaarts vanuit Trier. We komen graag in dit voormalige cisterciënzerklooster; ze hebben er typisch Duitse maaltijden, huisgebrouwen bier en wijn van de omliggende wijngaarden. Zowel het weißbier als de riesling smaken er goed! Wij zetten ons campertje op een van de vele gratis camperplaatsen aan de oevers van de Moezel. Na onze eerste avond in het Kloster hoeven we slechts de brug over te steken voor we in bed kunnen kruipen en de volgende ochtend is de bakker van Zeltingen om de hoek.

Wandelen in de Moezelstreek

Zaterdag trekken we onze schoenen aan en verkennen we een van de Moselsteig-etappes. Dit langeafstandspad is geopend in 2014, volledig bewegwijzerd en telt in totaal 375 kilometer. Het pad is opgedeeld in 24 etappes die leuk zijn voor trailrunning of om te wandelen. De route hopt regelmatig van de ene naar de andere oever. Er is aardig wat hoogteverschil, want de routemakers tonen ons graag alle mooiste uitkijkpunten! De eerste etappe start bij het drielandenpunt (Luxemburg, Duitsland, Frankrijk) en loopt door tot Koblenz. Wij volgen etappe 11 tussen Ürzig en Bernkastel-Kues. Die slingert tussen de wijnranken en heeft bijna continu een weids uitzicht over de Moezel. Voor vandaag is de route perfect, op een heel warme en zonnige dag kies je beter een etappe door het bos. Omdat we aan het eind nog wat energie over hebben, knopen we een klein lusje aan de route door vanuit Bernkastel naar boven te stappen tot aan de ruïne van Burg Landshut, een oud kasteel. Het is volgens onderzoekers misschien wel de oudste burcht in het hele Moezeldal. Intussen is het in gebruik als restaurant, maar wij stappen gewoon terug naar beneden en blazen uit bij het Brauhaus in Bernkastel-Cues, in het oude treinstation.

“Hebben we de fietsen niet bij ons?”

Nee, we gingen wandelen in de Moezelstreek en helaas hebben we de mountainbikes niet meegenomen op deze trip. Dat is een volgende keer zeker de moeite waard, want er liggen een paar mooie routes in de buurt! Die laten de directe omgeving van de Moezel achter zich en zoeken meer de bosgebieden op. Er zijn zowel naald- als loofbossen en de omgeving is in alle seizoenen heerlijk. Een route die op de wishlist staat, vertrekt uit Bernkastel en heet de ‘Zwei Schanzentour Bernkastel – Trarback an der Mosel’. De paar mountainbikers die we spreken, vertellen dat je in het weekend wel wat wandelaars op de route kunt verwachten, voorzichtig dus, en dat de paden bij regenval erg modderig zijn . Maar ach, een beetje modder kunnen we wel hebben! Toch even waarschuwen: om de natuur te beschermen, mag er op de Moselsteig-wandelpaden niet gemountainbiked worden. Ben je niet thuis in de omgeving, kies dan voor aangeduide mountainbikeroutes of een georganiseerde tocht en trek er niet ‘zomaar’ op uit.


Afzakken naar het zuiden

We zakken een paar kronkelbochten af richting het zuiden en ontdekken daar nog een mooie wandeling: de ‘Seitensprung’. Deze route van 12 kilometer vertrekt aan het weerstation op de flanken van het dorpje Klüsserath. Het is een afwisselende rondwandeling, die goed dienst kan doen voor trailrunners en wandelaars. Wij kiezen vandaag voor een wandeling. De route begint ontspannen aan de bovenrand van de wijnranken op het plateau naast de Moezel. Aan de startplaats van de parapenters (een mooi uitzicht als ze actief zijn!) verandert het in een bospad. Vervolgens wisselen uitgestrekte graanvelden en fruitplantages elkaar af, voordat we steil bergaf gaan over oude paadjes van de wijnboeren. Die probeerden de steile stukken grond te bedwingen om hun druiven te verbouwen. Tegenwoordig hebben zij machines voor de druivenpluk en handige liftkarretjes voor het onderhoud aan de druivenstruiken. Na het oversteken van een beekje gaan we terug bergop, komen we een kapelletje tegen en duiken we opnieuw het bos in. Als je geluk hebt zie je enkele zweefvliegtuigen spelen: die worden opgelierd vanuit het nabijgelegen vliegveldje in Neumagen-Drohn. Nog enkele keren maken we de hoogtemeters en dalen we terug af tot het niveau van de Moezel, tot we het bekende uitzicht bij Klüsserath weer terugvinden met het weerstation, de parapentestart en de auto.

Het schutten van de sluizen

De Moezel en de Saar zijn functioneel in gebruik voor de scheepvaart en de vele sluizen zorgen ervoor dat je de voorbij varende vrachtschepen, riviercruises en motorboten goed kunt bekijken. Daarnaast zorgen de sluizen ervoor dat de stroomsnelheid van het water minder hoog is. Dit trekt vissoorten zoals de voorn aan die de omgeving gebruiken als paaiplaatsen. Telkens weer als we na een inspanning afdalen richting de Moezel, of het nu te voet is, op de fiets of onder een parapente, verwondert het me dat natuur en cultuur hier zo nauw met elkaar verweven zijn. Andere activiteiten dan wandelen in de Moezelstreek zijn kajakken, paardrijden, golfen en varen met een cruiseschip of je eigen boot.


Vanuit de lucht

Als je goed oplet, zie je ze vliegen boven de flanken van de Moezel: parapenters. In de directe omgeving van Bernkastel-Kues zijn er tal van startplekken in alle mogelijke windrichtingen. In twee dagen tijd probeerde ik drie startplekken uit en als kers op de taart vliegen we ‘overland’ van de ene start naar de andere. De place to be is Zeltingen-Rachtig. Van hieruit is het gemakkelijk uitwijken naar Burgen en Klüsserath. Ook een parapente in de kast liggen en zin om de Moezel te ontdekken? Neem dan eerst contact op met de lokale club moselfalken.de; deze vraagt een kleine bijdrage per vliegdag voor het onderhoud van de startplekken.

Terug naar de beschaving

De stad Trier, die nog iets verder stroomopwaarts ligt dan de plekken waar we zijn gaan lopen en wandelen, is een voormalige Romeinse kolonie uit de eerste eeuw na Christus en een van de oudste steden van Duitsland. Dat merk je aan de Sint Petersdom (de oudste kerk van Duitsland), de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Romeinse badhuizen van de Keizerthermen. De politicologen komen aan hun trekken bij het huis van Karl Marx dat inmiddels is ingericht als permanent museum over het marxisme. De vele proeflokalen en wijnkelders lokken je dan weer naar binnen met de regionale Moezelwijnen. Als je zin hebt om een chique tintje te geven aan je trip, kies je ervoor om per boot van Bernkastel naar Trier te reizen of terug. Wij slenteren rond in het prachtige centrum maar verkiezen – eerlijk gezegd – toch ons primitieve campertje in de natuur boven de stadse omgeving wanneer we gaan wandelen in de Moezelstreek!

Tip

Wandelen in de Moezelstreek of meer outdooractie? Een goed uitgangspunt voor het plannen van je trips is de tourapplicatie op www.tourenplaner-rheinland-pfalz.de/en

Lees ook: Fietsen langs de Moezel en andere Europese rivieren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

negentien − twee =