Hiken met een drone: beginnersgeluk, tips en trucs

hiken met een drone

Als reiziger en fervent bergwandelaar was ik al een tijdje op zoek naar een andere manier van filmen en fotograferen. Ik had al vaker aan een drone gedacht, maar deze vliegmachines leken me te hightech, te duur en onhandig groot. Dit alles veranderde toen de eerste opklapbare drones op de markt kwamen. Uiteindelijk trok ik mijn stoute schoenen aan. Ik gaf mezelf een tweedehands model cadeau en ging hiken met een drone.

Tekst: Wilma Smit / Foto’s: Wilma Smit, tenzij anders vermeld

Hiken met een drone

De keuze viel na lang wikken en wegen op een DJI Mavic Pro. Dit is momenteel een van de meest geavanceerde modellen op de markt, met meer megapixels en levendigere kleuren dan bijvoorbeeld zijn kleine broertje Zoom, en voor zijn kunnen erg compact. Ingeklapt is de drone een forse handpalm groot en past hij makkelijk in een rugzak. Toen het apparaat eenmaal thuis op de keukentafel stond, kwamen de twijfels over hoe ik met deze grote bromvlieg moest leren vliegen naar boven. Gelukkig is Youtube in zo’n situatie je beste vriend. Hier vind je zelfs leerzame filmpjes over de instellingen van de camera. En dan komt het moment: vliegen maar! 

‘Beginnersgeluk’

Het kostte me uren oefenen in een leeg weiland voor ik de drone mee durfde te nemen naar de bergen. Tijdens een hike in de Buervallei in Noorwegen stuitte ik op een volledig dichtgesneeuwd pad. Ik besloot de vallei per drone te verkennen, om zo het prachtige gletsjergebied te filmen. Het was halfbewolkt en er stond weinig wind: geen ‘vuiltje’ aan de lucht! Ik was zo geconcentreerd bezig met vliegen en filmen dat ik niet doorhad dat het weer binnen een paar minuten volledig omsloeg. De wind stak flink op en uit het niets verschenen regenwolken.

Met volle kracht probeerde ik de drone richting het startpunt terug te vliegen, maar hij bewoog zich alleen maar verder van me af. In geen tijd was de afstand meer dan 1000 meter. De wind was te sterk om tegenop te vliegen en de batterij liep hierdoor snel leeg. Ook begon het alarmsignaal te piepen om aan te geven dat ik het startpunt niet meer zou halen. Tot overmaat van ramp begon het ook heel hard te regenen. Paniek! Het enige wat ik kon verzinnen, was om zo laag mogelijk over het gletsjerijs te vliegen in de hoop dat daar minder wind zou zijn.

Ik kon alleen zien waar ik vloog door de camera van de drone, dus het was niet geheel risicoloos om op nog geen tien meter boven ijs en sneeuw te vliegen. Tot mijn grote geluk werd de afstand tussen mij en de drone langzaam kleiner, al leek het eeuwen te duren voor de drone naast me landde. Home sweet home! Eenmaal terug in de camper heb ik de drone zover mogelijk uit elkaar gehaald en laten drogen bij de kachel. Eind goed, al goed. De foto’s van de gletsjer prijken nu naast die van mijn favoriete campingspot.

De drie meest gestelde vragen

Is een goede drone heel duur?

Drones met een goede accuduur, beeldstabilisatie en hogeresolutiecamera’s zijn duur en het is niet geheel zonder risico om ermee te vliegen. Een (inschattings)fout zit in een klein hoekje en dan is je dure drone kapot. Veel mensen kopen een drone zonder zich te realiseren dat er best wat regels zijn en je zeker niet overal mag vliegen; daardoor is het tweedehandsaanbod groot. Schade vanwege het neerstorten herken je duidelijk en daarnaast kun je makkelijk de vlieguren en laadcycli van de accu controleren. Dit maakt het aanschaffen van een tweedehandsdrone een goede optie. Zo kocht ik mijn DJI Mavic Pro, nog met fabrieksgarantie en minder dan vier uur vliegtijd, voor de helft van de nieuwprijs. Op Farout.be vind je een overzicht van enkele populaire modellen.

Is vliegen en hiken met een drone moeilijk?

Het gebruik van een drone kun je uitsplitsen in het vliegen en het filmen/fotograferen. Beide vergen enige oefening. Voor het vliegen geldt dat je veel ervaring moet opdoen. Neem eerst een leeg weiland en maak jezelf langzaam bekend met de bediening van de drone. Enkele tips:

  • Plan je vlucht zorgvuldig. Om te voorkomen dat de drone uit de lucht ‘valt’, zal deze automatisch landen als de accu bijna leeg is. Ook als hij boven het water of een (snel)weg vliegt, met alle ellende tot gevolg. Start je vlucht daarom altijd alleen met een volle accu!
  • Check vlak voor je vlucht nauwkeurig het weer. Als je slecht weer verwacht, vlieg dan zeker niet te ver weg.
  • Vlieg niet achter grote obstakels. De drone raakt dan de verbinding kwijt en zal automatisch in een rechte lijn terugvliegen naar de plek waar hij is opgestegen. Hierbij loop je het risico dat je juist het obstakel raakt. Denk aan grote rotsformaties, hoge of dichtbebladerde bomen, etc.
  • Let op eventuele (elektrische) bedrading op je route! Check of er hoge palen of dergelijke staan, soms is bedrading lastig te zien.
  • Land en stijg niet op een zanderige ondergrond. Het fijne zand dat je omhoog blaast kan in de elektromotoren komen en de drone beschadigen.

Kun je eigenlijk nog wel vliegen met al die regels die er bestaan?

Dit is een vraag die ik vaak hoor. Omdat ik mijn drone uitsluitend gebruik tijdens mijn hikes in vaak dunbevolkte gebieden, heb ik tot op heden weinig belemmeringen ondervonden. Ben je van plan je drone (tijdens je vakantie) te gebruiken in dichter bevolkte gebieden of steden, dan is het belangrijk om de internationale regels goed in de gaten te houden. De richtlijnen en regels voor het vliegen met een drone zijn in veel landen nog in ontwikkeling en onderhevig aan verandering. Een overzichtelijke website om de wet- en regelgeving in de gaten te houden is: http://dronerules.eu/. Hier vind je een interactieve kaart waarbij je de regels per land kunt zien. Er zijn verschillende regels voor recreatief en professioneel gebruik.

De basisregels voor wie wil hiken met een drone

  • Vlieg niet hoger dan in het land toegestaan (vaak ca. 120 m, maar in België bv. slechts 10 m recreatief en 90 m professioneel).
  • Vlieg niet in het donker.
  • Vlieg niet in de buurt van een vliegveld, een stad en/of een groep mensen.
  • Zorg dat je de drone altijd kunt zien, dus vlieg niet te ver weg (max. 500 m).
  • Verstoor de natuur niet. Vlieg niet te dicht bij dieren en of in stiltegebieden.

Lees ook Wilma haar reisverslag: formidabel wandelen in Noorwegen.