Winterwandelingen in Antwerpen: even naar buiten na het kerstontbijt?

Winterwandelingen in Antwerpen

Wie denkt dat er in en om Antwerpen niet veel groen is, heeft nog wat te ontdekken. Na mijn verhuizing naar Antwerpen vielen mij eerst vooral de grote industriële gebieden op, de Haven en de vele bouwkavels in en rond de stad. Gelukkig zijn er ook heel wat groene enclaves die zich perfect lenen voor winterwandelingen in Antwerpen met of zonder kids, alle gemakkelijk per fiets (en OV) bereikbaar vanuit de binnenstad.

Tekst: Karlien Engelen / Foto’s: Shutterstock

Winterwandelingen in Antwerpen

Runderen zoeken in de Hobokense Polder

Dit is mijn favoriete stukje, groen vlakbij de stad. Tussen de wijk Hoboken en de Schelde in, vind je hier enkele uitgezette wandelroutes van 1 tot 7,5 km. Neem zeker je verrekijker mee! In de vogelkijkhutten houden fervente vogelspotters hun avonturen bij. Op de wand van de hut vind je een krijtbord met hun recente waarnemingen. En wie goed oplet, spot er het hele jaar door de langharige Gallowayrunderen van Natuurpunt, die zorgen voor een natuurlijke begrazing van het natuurgebied. De polder bestaat uit bos, moeras, grasland en waterplassen: goed voor een rondje hardlopen maar ook prima om met de kinderwagen doorheen te slenteren. www.hobokensepolder.be

Terug in de tijd in de Bospolder

Ten Noorden van Antwerpen ligt de Bospolder, een groot stuk natuur ingesloten tussen Ekeren en de Antwerpse haven. Er is een uitgezette wandeling van 4 km die je onder andere leidt langs de wielen; dit zijn uitdiepingen in het landschap die in de 17de eeuw werden aangelegd als extra bescherming tegen storm en dijkdoorbraken. In deze wielen werd veel gevist naar paling, tot ze in de jaren 60 opgehoogd werden om te dienen als uitbreiding van het havengebied. Later werd het gebied in ere hersteld als natuurdomein en nu staat het te onzer beschikking. In de ‘Put van Ekeren’ zijn (in de warmere maanden) diverse duikscholen actief. Het water heeft er grote verschillen in diepte waardoor het voor hen een prima oefenstek is. havenland.be/bospolder

Vogelspotten op Linkeroever

Aan de overkant van de Schelde op Linkeroever vinden we ruimte. Ruimte om te spelen en uit te waaien, maar ook ruimte om de natuur van de Blokkersdijk in te duiken. Dit natuurgebied is begin jaren 70 opgespoten en inmiddels uitgegroeid tot volwaardige biotoop. Het grenst aan het Sint-Annabos en de Schelde, en bestaat ongeveer voor de helft uit water, waardoor je er in de winter roerdompen en tafeleenden kunt spotten. In 2013 werd er nog een lepelaareiland aangelegd als broedplaats, maar de meeste lepelaars trekken in de winter naar Afrika om te overwinteren, de kans dat je er eentje spot op je winterwandeling is dus klein. www.natuurpunt.be/natuurgebied/blokkersdijk

Geheim genieten in de Wolvenberg

Vlakbij het station van Berchem vind je de Wolvenberg: een mini-natuurgebied midden in de stad! Anders dan de twee bovenstaande gebieden is het thema hier niet vogels, maar: amfibieën. In de vele poelen stikt het van die beestjes. Je ziet er bruine kikkers, verschillende soorten watersalamanders en allerhande waterinsecten – als het tijdens jouw wandeling tenminste niet vriest (vele amfibieën overleven de koudste maanden door zich in de modderige bodem in te graven of te schuilen tussen stronken en spelonken). In dat geval kun je beter je schaatsen meenemen. Het gebied is niet zo bekend bij de stedelingen, vooral niet in vergelijking met het naastgelegen Brilschanspark. www.natuurpunt.be/natuurgebied/wolvenberg

Meanderend door het Peerdsbos

Bij Brasschaat ligt een oud wandelbos dat vroeger deel uitmaakte van het domein Bremdonck. Het bestond uit akkers, weiden en bos met vooral berken en zomereiken die bedoeld waren voor de houtkap. In de 13de eeuw werd het geschonken aan het Gasthuis van Antwerpen, en iets meer dan tien jaar geleden kocht de Vlaamse Overheid het op om het beheer over te nemen. Met de lange, rechte paden en dreven geeft dit bos het gevoel van een groot statig park. Toch schuilt er nog een wild tintje aan dit gebied: de mooie Laarse Beek meandert door het gebied en er zitten heel wat reeën. Het Peerdsbos ligt op de route van verschillende knooppuntwandelingen en de langeafstandsroute GR12. Er is ook een prachtige natuurloop uitgestippeld van 5,1 km. www.natuurenbos.be/peerdsbos

De taalgrens over? Ga wandelen op het dak van België.