Bikeparks in Vlaanderen: oefen je MTB-skills!

(c) Stad Aalst

Onze mountainbikeskills oefenen deden we al in Schotland, we kregen meer tips van enkele downhillboys uit Canada, verkenden tal van paden, singletrails en enkele bikeparks in Wallonië. Maar de bikeparks in Vlaanderen? Daar waren we nog niet geweest. Nochtans kunnen zowel beginnende als gevorderde mountainbikers dus ook om de hoek prima hun bikeskills oefenen.

Akkoord, de meeste bikeparks in Vlaanderen zijn eerder ‘parkjes’. De opzet is vrij kleinschalig en je zal in veel gevallen de obstakels met anderen (met name BMX-ers) moeten delen. Maar voor een uurtje pret op de pedalen voor of na een mooie, nabijgelegen lus zijn we wel te vinden.

Bikeparks in Vlaanderen

Bikepark Denderdal, Aalst (Erembodegem)

Het bikepark in Aalst (foto boven), in Erembodegem om precies te zijn, is het grootste openbaar MTB- en BMX-park in Vlaanderen. Er zijn vijf zones. ‘The Ring’ met enkele sprongetjes en een korte klim. De ‘Skills Park + Trial’-zone, waar je je evenwicht en slalomvaardigheden kan testen of verbeteren. De ‘Mini Four Cross’, een afdaling met een kombocht en een sprong. De ‘Drop Zone’, twee inrijlijnen die uitgeven over een een specatculaire rollercoaster met vier drops van verschillende moeilijkheidsgraad. En de ‘Dirt + Slopestyle’, waar je figuren kan maken.

 • Waar? Kortestraat 14, 9320 Erembodegem.
 • Voor wie? Jong of oud, BMX-er, mountainbikefanaat of cyclocrosser, beginner of waaghals.
 • Open? Van 8:30 tot 21:30 uur, gesloten bij slecht weer.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? Sluit direct aan op de Denderdallus (15 km, 60% offroad, rode pijlen), die je kan combineren met de Boskantlus (20 km, 62% offroad, groene pijlen) en de Faluintjeslus (28 km, 73% offroad, blauwe pijlen).
 • www.aalst.be

Bikepark Kattevennen, Genk

Dit is de nieuwste aanwinst in de bikeparks in Vlaanderen en een uitzondering op de regel. Het bikepark is aangelegd door Sport Vlaanderen, in nauw overleg met Cycling Vlaanderen de lokale mountainbikeclub OMC. Er zijn drie onderdelen: een crosscountry-mountainbikepark (geschikt voor wereldbekerwedstrijden), een behendigheidsparcours en een pumptrack.

Toprijders zoals Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans leverden samen met trainers Rudy de Bie en Werner Hilven de knowhow om verschillende technische elementen uit wereldbekerwedstrijden crosscountry-mountainbike – een Olympische discipline – na te bouwen. Mountainbikers kunnen oefenen op ruwe rotspassages (rock gardens), een houten pad (north shore), een aangelegde singletrack van 4 km en enkele houten hindernissen.  Het behendigheidsparcours bestaat uit een halfverharde singletrack en houten hindernissen waar je allerlei technische basisvaardigheden aanleert, ideaal voor kinderen en beginners.

 • Waar? Kattevennen 15, 3600 Genk.
 • Voor wie? Topsporters en recreanten.
 • Open? Heel het jaar door. De infobalie en cafetaria hebben bepaalde openingstijden.
 • Toegang? Vrije toegang, tenzij er lessen plaatsvinden. 
 • MTB-route in de buurt? Rode lus Kattevennen (43 km, 71% offroad) of een van de andere 5 lussen van het mountainbikenetwerk Nationaal Park Hoge Kempen (160 km in totaal).
 • www.sport.vlaanderen

Bikepark Be-Mine, Beringen

Alle Limburgse terrils zijn wegens een hoog risico op erosie ontoegankelijke voor mountainbikers. Daarom is dit bikepark op de Avonturenberg van Beringen sinds 2017 een unicum. Er zijn twee routes. De groene is kort (2,5 km), maar kent enkele erg steile hellingen. Dit maakt de route fysiek erg zwaar. De iets langere rode route (3,2 km) herbergt enkele technisch uitdagende stukken en een aantal rock gardens. Er is een ‘chicken run’ voor wie de moeilijkste uitdagingen liever links laat liggen. Op de top van de terril vind je north shores, een dirtparcours en enkele drops.

 • Waar? Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen.
 • Voor wie? Gevorderden.
 • Open? Van zonsopgang tot zonsondergang.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? De zwarte lus van Beringen (42 km). In oostelijke richting kan je na 19 km aansluiten op het netwerk Midden-Limburg.
 • www.bemine.be

Sven Nys Cycling Center (SNCC)/Trek Testcenter, Tremelo

Het SNCC is een belevingscentrum over veldrijden en andere offroad disciplines. Een place to be voor toeristen, wielerliefhebbers en sportieve recreanten. Tegen de flanken van de Balenberg werden verschillende parcours aangelegd die de vier offroad fietsdisciplines alle eer aandoen. Waag je aan het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys. Slinger tussen de bomen over een pittige single-track. Test je kunnen op het freestyleparcours, de rock garden en de dirtline. Of laat je gaan op de pumptrack. De Sven Nys Academy organiseert ook fietskampen en lessenreeksen.

 • Waar? Balenbergstraatje 11, 3128 Baal (Tremelo).
 • Voor wie? Jong oud, beginners en gevorderden.
 • Open? Het SNCC van november-maart: 10 – 17 uur. April-oktober: 10 – 18 uur. Gesloten op maandagen en van 24 december t.e.m. 2 januari. Het Trek Testcenter is open op afspraak op zaterdag en woensdagnamiddag. 
 • Toegang? Alle parcours zijn het hele jaar door gratis toegankelijk. Inkom voor het belevingscenter: -12 jaar gratis, 12-25 jaar € 2, vanaf 26 jaar € 3. Deelname aan het Trek Testcenter kost € 39,95.
 • MTB-route in de buurt? Het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys (93 km) is permanent berijdbaar. De Sven Nys MTB-route van 23 km is volledig bewegwijzerd.
 • www.svennyscyclingcenter.be