Home Bestemmingen Fietsen in Les Trois Vallées

Fietsen in Les Trois Vallées

0
Fietsen in Les Trois Vallées
(c) Courchevel Sports Outdoor - Col de la Loze

Update 29 juni 2020: data Tour de France

Wie fietsen en Frankrijk zegt denkt al snel aan de Mont Ventoux, de Galibier of de haarspeldbochten van Alpe d’Huez. De laatste jaren ontstaan echter steeds meer nieuwe fietsinitiatieven zoals de ViaRhona of de Maasfietsroute waar we al eerder over schreven. Een geweldige manier om op een sportieve manier het landschap te ontdekken, en het volgende fietsconcept is alweer in aantocht: een ronde fietsen in Les Trois Vallées.

Tekst: Lennert Van Loo

’s Werelds grootste skigebied heeft ook in de zomer heel wat te bieden. Dankzij de nieuwe fietsverbinding over de Col de la Loze is de regio bovendien extra aantrekkelijk voor fietsers. Waar de verschillende valleien tot dusver slechts via één weg toegankelijk waren, is het nu mogelijk om via een autovrij geasfalteerd fietspad bovenin de bergen door te rijden naar het naastgelegen dorp. De route verbindt nu al Brides-les-Bains met Courchevel en Méribel, maar zal in de toekomst wellicht doorlopen tot in Val Thorens.

Een rondje fietsen door Les Trois Vallées

Een goed startpunt voor je fietstocht is Brides-les-Bains, een gezellig plaatsje met alle voorzieningen van hotels, een bakkerij en een supermarkt tot het uitgebreid thermaalbad inclusief wellnesscomplex. Parkeer op een van de gratis parkings en begin rustig aan de klim naar Courchevel.

(c) OT Courchevel – Patrick Pachod 3

Het eerste deel van de route door Les Trois Vallées loopt vanuit Brides-les-Bains (587 m) in het dal omhoog naar Courchevel. Na ongeveer 20 kilometer klimmen, ben je in Courchevel 1850. Nog even doortrappen en in de buurt van de Altiport bereik je het nieuwe autovrije fietspad, dat verder omhoogloopt tot bovenop de Col de la Loze.

Col de la Loze (2304 m)

Na de Iseran en de Galibier is de Col de la Loze de derde hoogste bergpas in de Savoie. Van Brides-les-Bains tot de top van de Col de la Loze leg je in totaal 26 kilometer af en overbrug je 1715 hoogtemeters. Dat is meer dan de Mont Ventoux! Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,5%, maar let op, onderweg krijg je percentages tot 19% voor je kiezen.

Afhankelijk van de weerssituatie is deze vier tot vijf meter brede weg van eind juni tot midden oktober geopend. De weg wordt naargelang de weerscondities sneeuwvrij gemaakt. Check de weerberichten voor vertrek en zorg voor passende kleding. Het kan goed zijn dat je in juni nog tussen metershoge sneeuwmuren fietst. Een prachtige fietservaring, en als je dan onderweg ook nog begroet wordt door enkele marmotten is het plaatje helemaal compleet.

(C) OT Courchevel – Patrick Pachod

Van de top van de col, daalt de weg vervolgens af naar Méribel, en de weg is nog steeds enkel toegankelijk voor (elektrische) fietsen. Geniet tijdens de afdaling van de natuur en het panoramisch uitzicht over de Alpengletsjers. De afdaling van 22 kilometer omlaag begint in een open landschap. Onderweg zoef je door een almaar bosrijkere (en drukkere) omgeving. In hoogtemeters uitgedrukt, ga je van de col op 2304 meter hoogte naar Méribel op 1439 meter en door naar het vertrekpunt Brides-les-Bains op 587 meter. Terug in Brides-les-Bains kun je in het park of op een van de leuke terrasjes of in een restaurant met een lekker wijntje of artisanaal biertje de fietsdag passend afsluiten.

Naar Val Tho

Laten we als fietsers hopen dat de route in de toekomst aan kan sluiten met Val Thorens. Dat zou een machtige fietsbeleving zijn!

Of dit ooit gerealiseerd zal worden, is op dit moment nog niet duidelijk. Maar, er zijn nu al diverse andere routes mogelijk tussen Courchevel, Méribel, Les Allues, Courchevel La Tania, Brides-les-Bains, Montagny en Bozel. Hier enkele voorbeelden.

  • Les Allues (1100 m) – Col de la Loze (2304 m): 14 km enkel – 1204 hm.
  • Brides-les-Bains (587 m) – Méribel (1439 m) – Col de la Loze (2304): 22 km enkel – 2304 hm.
  • Les Allues (1100 m) – Col de la Loze (2304 m) – Courchevel le Praz (1260m) – Le Carrey (857) – La Thuile (1042 m) – Brides-les-Bains (587 m) – Les Allues (1100m): 62 km – 1970 hm.
  • Méribel (1439 m) – Col de la Loze (2304 m) – Courchevel le Praz (1260m) – Méribel (1439m): 35 km – 1050 hm.

OPGELET: zoals je ziet, is de klim vanuit Brides-les-Bains via Méribel naar de Col de la Loze iets korter. Maar vergis je niet; hij is ook zwaarder. Deze 22 kilometer lange klim stijgt gemiddeld 7 à 8% met pieken aan het einde tot een indrukwekkende 20%.

Motor voor fietstoerisme

Net als andere populaire bestemmingen wil Les Trois Vallées tijdens de zomerperiode fietstoeristen lokken. Daarom werd ook besloten om het oude bestaande grindpad te asfalteren en de verbinding met naastgelegen dorpen te maken. De Ronde van Frankrijk 2020 moet deze nieuwe spectaculaire fietsklim bekendmaken bij het grote wielerpubliek.

Ronde van Frankrijk 2020

De opening van de nieuwe fietsverbinding is ook in Parijs niet onopgemerkt gebleven, en de klim naar Col de la Loze via Méribel is opgenomen in het routeschema voor dit jaar. De Tour de l’Avenir passeerde afgelopen jaar in Les Trois Vallées en deze ‘generale repetitie’ voor de Ronde van Frankrijk was een groot succes.

Naar verluidt zou vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault persoonlijk met organisator Christian Prudhomme en racedirectuer Thierry Gouvenou contact opgenomen hebben om de route in het parcours op te nemen. Zij zouden zeer gecharmeerd zijn van de nieuwe klim, waar niets is wat het lijkt. De steeds wisselende klimpercentages van vlak tot 20% dwingen de coureurs om hun ritme en tempo continu aan te passen, daar houden ze niet zo van.

Een unieke klim op meer dan 2300 meter hoogte, dat kan wel eens een doorslaggevend verschil maken in het klassement. Tel daar het natuurschoon en uitzichten tot aan de Mont Blanc bij op, en prachtige tv-beelden zijn gegarandeerd. Zo motiveert topsport ons om zelf op de fiets te stappen, en snel weer naar buiten te gaan.

—>Hou het laatste nieuws in de gaten. Toen we in druk gingen, was er nog geen duidelijkheid over de data en de uiteindelijke route.

Update 29 juni 2020

De 107e editie van de Tour de France start op 29 augustus aan de Côte d’Azur om op zondag 20 september in Parijs te finishen. De race speelt zich af in de zuidelijke helft van Frankrijk en herbergt flink wat hoogtemeters. De laatste test bergop is een individuele tijdrit met finish op de steile La Planche des Belles Filles.

Inspiratie


Meer informatie over fietsen en vakanties in Les Trois Vallées vind je op de websites van de toeristische diensten:

www.brides-les-bains.com
www.courchevel.com
www.meribel.net
www.les3vallees.com
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × drie =