10 jaar Green Shape: het groene label van Vaude

0
43
10 jaar Green Shape: het groene label van Vaude

Green Shape heet het duurzaamheidslabel van Vaude. Green Shape-producten bestaan al tien jaar. Het label werd indertijd door Vaude ontwikkeld omdat er geen enkel ander overkoepelend textiellabel was dat zulke omvangrijke en strenge eisen stelde. Antje von Dewitz, de sympathieke dame aan het hoofd van het Zuid-Duitse familiebedrijf, beantwoordt onze vragen graag.

Waarom Green Shape 2.0, zijn er niet al genoeg labels?

Antje von Dewitz: “Tien jaar geleden zeker niet. Mensen hun aandacht voor de ecologische en sociale aspecten rond het maken en dragen van outdoorkleding begon toen net te ontwikkelen. Vaude wilde niet alleen betere producten maken, maar consumenten ook de kans geven om deze als dusdanig te herkennen en bewuste aankopen te maken.”

“Meer dan 90% van onze producten
is Green Shape.”

Met wat voor criteria wordt er zoal rekening gehouden?

“In de loop der jaren zijn we alleen maar strenger voor onszelf geworden. Aanvankelijk hadden we het alleen over de gebruikte materialen. Vandaag nemen we de hele lifecycle onder de loep, van het design tot de materialen, productie, het gebruik en onderhoud en het mogelijk recycleren of hergebruiken van een product. Zowel de materialen als de productiesite moeten zijn gecertificeerd.”

Geeft eens een voorbeeld van waar Green Shape 2.0 strenger is?

“Een goed voorbeeld is bluesign. Dit is een belangrijk onderdeel van ons concept. Bluesign-gecertificeerd zijn, wil zeggen wil zeggen dat er tijdens de productie hoge milieustandaarden voor water- en chemicaliëngebruik werden nageleefd. Green Shape gaat verder en verbiedt ook alle fluorocarbons (PFK’s), terwijl bluesign deze onder strikte omstandigheden nog wel toelaat.”

En toch is er nog ruimte voor verbetering?

“Absoluut. Green Shape 2.0 is al een heel omvangrijk systeem. Maar we werken hard richting een zero-waste design van Green Shape-producten, aan het herstellen en recycleren. Tegelijkertijd willen we guidelines ontwikkelen voor het gebruik van innovatieve materialen, die juist doordat ze zo baanbrekend zijn, soms niet 1:1 aan de Green Shape-critera beantwoorden. Hoe dan ook werken we samen met talrijke onafhankelijk organisaties en labels, zoals Fair Wear, Grüner Knopf, Global Organic Textile Standard (GOTS), bluesign, My Climate en meer.”

www.vaude.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 − 1 =