Home Anders Outdoor Het Kanaal Dover-Calais overzwemmen: ervaringen en tips van Kanaalzwemmer Matthieu Bonne

Het Kanaal Dover-Calais overzwemmen: ervaringen en tips van Kanaalzwemmer Matthieu Bonne

0
Het Kanaal Dover-Calais overzwemmen: ervaringen en tips van Kanaalzwemmer Matthieu Bonne

De laatste zwemmer die Kanaalzwemtrainer Danny Ravau begeleidde was de 25-jarige Matthieu Bonne uit Bredene. In september 2019 zwom hij als 18de Belg het Kanaal over. Na de Mont Blanc in 2017, een Ironman en de Marathon des Sables in 2018 vond hij in de Noordzee een nieuwe uitdaging, waarvoor hij zich in slechts zes maanden tijd klaarstoomde. Lees de ervaringen en tips van Kanaalzwemmer Matthieu Bonne.

Tekst: Bert De Vriese / Foto’s: Danny Ravau

GPS data Matthieu Bonne

Ervaringen en tips van Kanaalzwemmer Matthieu Bonne

Matthieu, hoe voelt het om van Dover naar Wissant te zwemmen?

Matthieu Bonne: “Als pure magie. Onmiddellijk als je in Dover aankomt, voel je dat kanaalzwemmen er leeft. Atleten van verschillende nationaliteiten wachten en trainen er tot ze mogen starten. Waar ik het wel lastig mee had, was dat onze wachttijd in totaal 11 dagen duurde. Op het einde liep ik echt de muren op van het vakantiehuis. Opeens kwam het nieuws er dat de boot waarmee we de dag nadien zouden starten defect was. Gelukkig was Danny er om mij te kalmeren.”

Door het defect moest je starten bij hoogtij en tegen een sterkere stroming vechten?

Klopt. Zo heb ik in totaal 56 kilometer moeten zwemmen, terwijl de afstand anders maximum 45 kilometer lang is. Bij doodtij had ik dus een tijd gehad van rond de 11 uur. maar nu moest ik 12:47 uur zwemmen.”

Wat was het zwaarste aan de tocht?

“Het mentale. Toen ik ’s nachts in koud donker water vertrok, zag ik niet waar ik was. In het begin had ik moeite om naast de boot te zwemmen, terwijl ik continu dingen tegen me voelde slaan, ik denk vissen. Na 5:30 uur maande de schipper mij aan om sneller te zwemmen om midchannel op tijd te halen, maar het hardst was het moment toen ik Cap Gris-Nez zag liggen. Danny had me gewaarschuwd, het was een fata morgana. Het bleef ver weg, echt zot.”

Wanneer wist je zeker dat het je ging lukken?

“Pas toen ik het zand onder mijn voeten zag, bij de laatste 100 meter eigenlijk (lacht). Door mijn zeebenen viel ik constant, toen ik uit het water probeerde te stappen. Maar toen ik mijn ouders op het strand van Wissant zag, was er een maximale ontlading. Tien minuten later lag ik al te slapen op de boot terug naar Dover.”

Wat drijft jou om zo’n grote prestatie na te jagen?

“Roem en persoonlijke verwezenlijking. Na het kanaalzwemmen heb ik een klop gehad en moest ik echt bekomen, maar nu ben ik mijn volgende uitdaging al aan het plannen. Danny zal me opnieuw begeleiden. Voor mij is het is nu weer tien maanden leven als een kluizenaar en focussen op mijn trainingen.”

Kanaalweetjes

De eerste Kanaalzwemmers dateren van eind 19de eeuw maar het was pas in 1927 toen de Channel Swimming Association ontstond om het kanaalzwemmen een officieel karakter te geven. Wie zich vandaag aan het kanaal wil wagen, moet zich bij hen registreren, zes uur in water van 15 °C kunnen zwemmen en een pilootboot boeken. Prijskaartje: een dikke 5000 euro.

  • De eerste persoon die het Kanaal’ overzwom? Dat was Captain Matthew Webb, op 25 augustus 1875. Hij deed er bijna 22 uur over, ingesmeerd met walvisvet.
  • Sinds 1875 zijn er circa 2500 pogingen geweest waarvan 1 op 12 succesvol. De jongste zwemmer was net geen 12 jaar en de oudste zwemmer 70 jaar.
  • De eerste vrouw was de Amerikaanse Gertrude Ederle, in 1926. Zij zwom met 14 uur en 31 minuten meteen een nieuw record.
  • De snelste tijd: 6 uur 55 minuten, gezwommen door de Australiër Trent Grimsey, in 2012.
  • De minst moeilijke zwemroute? Starten in Engeland of Frankrijk, daarover zijn de meningen verdeeld. Tegenwoordig mag je alleen van Dover naar Cap Gris-Nez zwemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 − 9 =