Home Lees Far Out Online 2020 > Lente/Zomer De Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel, een langeafstandswandeling vol variatie

De Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel, een langeafstandswandeling vol variatie

0
De Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel, een langeafstandswandeling vol variatie

Op een druilerige donderdagochtend vroeg ontmoet ik op het theaterplein in Antwerpen een vriendin. Twee weken geleden spraken we af om er dit weekend op uit te trekken. We gaan de Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel, een bewegwijzerde route van ongeveer tachtig kilometer. Ondanks het weer – regenachtig en mistig – besluiten we ervoor te gaan.

Tekst & Foto’s: Karlien Engelen

De Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel

De plannen zijn ambitieus, maar niet in beton gegoten. We weten op voorhand al dat we niet voldoende tijd hebben om de vier officiële etappes van 24, 20, 22 en 17 kilometer te volbrengen en daarnaast is mijn maatje geen geoefende wandelaar, al helemaal niet met een volle rugzak met kampeergerief!

Na twee uurtjes rijden parkeren we onze auto in Höfen. Het regent dat het giet… Bij de toeristinfo informeren we ons nog even over alternatieve activiteiten, voor het geval dat. Maar voorlopig houden we ons vast aan ons doel. Regenjas aan, rugzakken op, wandelstokken uitklappen en starten maar.

Dag 1: bossen, bramen en frambozen

De eerste etappe loopt van Höfen tot in Einruhr. De route duikt meteen het bos in en meandert achtereenvolgens langs de beekjes Furthsbach en Wüstebach. Op een gegeven moment wisselen we het boslandschap af met de weidegronden van de Dreiborner Hochfläche. Je vindt er in het voorjaar wilde narcissen, maar wij zijn er in de zomer en zien en ruiken veel wilde kruiden zoals bergvenkel en tijm. Onderweg plukken we bramen en frambozen. Heerlijk! We stoppen onze eerste wandeldag bij Erkensruhr en hebben er, ondanks de regen, toch een prachtige dag op zitten.

Dag 2: slingerend langs het water

De route van vandaag slingert langs het water. Het weer is een stuk beter en we komen veel andere wandelaars en fietsers tegen. Het valt op dat de routebewijzering zeer duidelijk is: de houten borden met een wilde kattenkop erop kun je bijna niet missen. Die kat is trouwens het symbool van de Wildernistrail, omdat er in de Eifel wilde katten voorkomen. We passeren Informatiecentrum Vogelsang. Dit terrein deed lange tijd dienst als militair oefenterrein en het naastgelegen verlaten dorpje Wollseifen is hier de stille getuige van – de huizen zijn volledig verwoest door de schietoefeningen van na de Tweede Wereldoorlog. Alleen een prachtig gerenoveerd kerkje doet nu nog denken aan de bewoners van weleer.

Wij schenken vooral aandacht aan de prachtige natuur, de vogels, de kleine fauna, zoals een hazelworm die zomaar ons pad kruist, en de bramen die we ook vandaag weer veelvuldig tegenkomen langs de route. Mijn vriendin heeft al wat blaren ontwikkeld van de regen op dag één. Daarom beslissen we in de loop van dag twee om ons initiële plan bij te stellen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de volgende dag een deel van de route te kajakken in plaats van te wandelen. Tegen valavond spotten we nog een paar reeën en ’s nachts horen we – denk ik – een wild zwijn rond de tent scharrelen. Leuk! Gelukkig is alle etenswaar goed opgeborgen.

Dag 3: Kajakken op de Rur

Omdat we gisteren onze route hebben aangepast, missen we het laatste deel van etappe 2 en bijna heel etappe 3. Wat we daardoor ook mislopen is het fantastische Bauerncafé in Morsbach. We zijn er tijdens een vorige Eifeltrip eens geweest en het is een echte aanrader. Volg je etappe 3 wel, dan voert de route je langs een uitkijktoren in Wolfgarten en het bijzondere trappistenklooster Mariawald. Wij wandelen in een paar uurtjes naar Heimbach, het startpunt van etappe 4. Na een bezoekje aan de lokale bakker slenteren we even rond in het stadje en bezoeken we de uitkijktoren van Burg Hengebach. Dan beproeven we ons geluk bij de kajakverhuur op de Rur.

De mannen van ‘Kanu Petry’ zijn net een grote groep jongelingen te water aan het laten. De sfeer is uitbundig en we zien al een paar bijna-zwempartijen. En ja hoor, we hebben geluk! Er is nog net één tweepersoonskajak beschikbaar. Dit is niet alleen een meevaller voor de blaren, maar ook gewoon een leuke variatie op het wandelen en een goede fysieke training voor de arm- en buikspieren. Kanoën of kajakken op de Rur is mogelijk van juli tot en met februari, afhankelijk van de waterstand. Na ongeveer vier uur peddelen, stappen we uit bij het Infopunt Zerkall. Hier treffen we tevens het eindpunt van de Wildernistrail. Wat een leuke ervaring!

Terug naar de start

Wil je na het bereiken van het eindpunt terugkeren naar de auto bij Nationaal Park Poort Höfen dan kun je de Trail-Express bestellen, een oproepbusdienst voor wandelaars van de Wildernistrail. Wij kiezen ervoor om nog een klein stukje verder te wandelen vandaag. Vervolgens zoeken we al liftend onze weg terug richting Höfen met een tussenstop in Monschau voor een kort toeristisch bezoek. Niet veel later zitten we voldaan in de eigen auto terug op weg naar huis.

Al met al was de Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel voor ons zeer geslaagd: het was niet moeilijk om de route naar eigen believen aan te passen en deze zwaarder of lichter te maken, en er meer variatie in aan te brengen. We keren zeker nog terug naar de Eifel om de regio van etappe 3 verder te ontdekken!

De wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel

In vier dagen door het Nationaalpark Eifel

  • Etappe 1: Nationaal Park Poort Höfen naar Einruhr, ca. 24,7 km.
  • Etappe 2: Einruhr naar Gemünd, ca. 20,5 km.
  • Etappe 3: Gemünd naar Heimbach, ca. 22,4 km.
  • Etappe 4: Heimbach tot aan Nationaal Park Infopunt Zerkall, ca. 17,7 km.

Elke etappe bestaat uit ongeveer 500 hoogtemeters bergop en bergaf. Goed te doen, maar geen ‘walk in the park’!

Natuurpark Eifel

De troeven van gebied dat je tijdens de Wildernistrail wandelen in de Duitse Eifel doorkruist?

  • Het is een natuurgebied met veel variatie.
  • Bijzonder dat er de wilde kat voorkomt (helaas zie je hem nooit!), verder zijn er reeën, edelherten, wilde zwijnen en moeflons, en natuurlijk veel roofvogels.
  • Er zijn veel bewegwijzerde wandelingen en informatiecentra, alles terug te vinden op nationalpark-eifel.de.
  • Toeristisch is de regio zeer goed uitgebouwd; er is veel rustige natuurruimte, maar er zijn ook restaurantjes en recreatieve activiteiten voor jong en oud.

Meer tips dichtbij huis? Ook de Benelux herbergt pareltjes van langeafstandswandelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

12 − 9 =