Home Anders Outdoor Test lowbudget opblaaskajak – je kan er verrassend veel mee

Test lowbudget opblaaskajak – je kan er verrassend veel mee

0
Test lowbudget opblaaskajak – je kan er verrassend veel mee

Update 18 juni 2020: de prijs van de geteste kajak is niet meer accuraat. Deze was ten tijde van aankoop 60 euro (mogelijk een actieprijs), maar schommelt nu tussen 100-150 euro.

Turend over glinsterend zeewater en azuurblauwe bergmeren, kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik de omgeving eens op een andere manier wilde verkennen dan lopend of per fiets. Maar hoe dan? Op het dak van onze camperbus liggen allemaal zonnecellen. Iets op het dak leggen, is geen optie en ook niet diefstalproof. Speurend op het internet kwam ik al gauw uit bij een opblaasbare kajaks en supboards. En deze “test lowbudget opblaaskajak”.

Tekst & Foto’s: Wilma Smit

Kajakken en suppen zijn natuurlijk twee totaal verschillende activiteiten. Uiteindelijk waren er twee doorslaggevende criteria: de grootte van het pakket en het gebruik. Kan ik de activiteit ook beoefenen bij verschillende (weers)omstandigheden en op verschillende soorten water? Kan ik er ook langere tochten mee maken?

Opblaaskajak of -sup?

Suppen is de laatste jaren erg populair geworden. Mij lijkt het erg leuk omdat het tegelijk een mooie work-out is. In veel reclamefilmpjes zie je tenslotte allemaal van die prachtige six-packs op zo’n board staan en wie wil dat nu niet? Maar aan de andere kant is het lastig om te leren als je geen evenwichtskunstenaar bent. Ook hoorde ik van enkele reizigers dat je wanneer je van een supboard valt, je voeten en enkels behoorlijk kunt bezeren aan stenen en rotsen. Dit schrok mij toch wat af. Al met al wil ik ook graag tochten van een paar uur maken, en dan is het makkelijker om eten, drinken en persoonlijke bezittingen mee te nemen in een kajak dan op een supboard. De keuze viel op een opblaasbare kajak die ik zowel op een meer, op een rustige zee, als in een langzaam stromende rivier kan gebruiken.

Beginnersbudget

Voor de “test lowbudget opblaaskajak” besluit ik een bescheiden bedrag uit te trekken. Online zie ik opblaasbare kajaks van 60-150 euro, maar ook van 1000 euro. Ik overweeg een goedkoop model, omdat het de eerste keer is dat ik iets ‘op het water’ ga doen. Tot mijn verbazing zijn de prijsverschillen tussen de twee goedkoopste alternatieven ook aanzienlijk. De eenpersoonskajak Itiwit van Decathlon kost bijna 200 euro, terwijl ik voor de Intex Challenger 1 minder dan 100 euro hoef neer te tellen. Zijn de twee kajaks echt vergelijkbaar? Ik heb er weinig verstand van, dus besluit ik beide kajaks in de winkel te bekijken. Met mijn gezond verstand als wapen.

Het opgevouwen pakket van de Itiwit is beduidend groter dan dat van de Intex. Dat is voor mij belangrijk, aangezien ik de kajak moet opbergen in onze bus. Het materiaal waar de Itiwit van is gemaakt, lijkt daarentegen steviger en sterker. Ook heeft de Itiwit een soort buitenhoes over de rubberen delen, om lek varen tegen te gaan. Het materiaal van de Intex is te vergelijken met een betere versie van een gewone rubberen opblaasboot. Vanwege het grote prijsverschil, het verschil in pakketgrootte en het feit dat ik nog niet weet of ik kajakken echt leuk ga vinden, kies ik voor de Intex Challenger 1 voor deze “test lowbudget opblaaskajak”.

Top of flop?

Gezien de lage prijs begin ik toch te twijfelen of ik geen kat in een zak heb gekocht, ondanks alle lovende recensies. Al helemaal nadat ik het pakketje ontvang met de post. Wat is de doos klein! Zitten hier mijn kajak, pomp en peddels in, waarmee ik straks zeeën moet trotseren? Ik zie mezelf al zinkend ten onder gaan, terwijl ik tegen mezelf zeg: “Zie je wel, zo weinig geld voor een kajak, dat kan ook helemaal niet.” Maar, het zou wèl een mooi Go-Pro-momentje zijn.

Bij het uitpakken, valt meteen op hoe stevig het materiaal aanvoelt. Dat geeft me weer vertrouwen. Alles zit er ook bij: pomp, peddels, draagtas en zelfs een kleine reparatiekit. Ik besluit de kajak meteen uit te proberen. Ik ben momenteel in het noordoosten van Nederland, vlakbij het Oldambtmeer. Dit kunstmatige meer van ruim 800 hectare lijkt mij een perfecte plek om mijn nieuwe aanwinst uit te proberen. Ik kan een klein rondje maken of een uitgebreide tocht van circa 17 kilometer.

Test lowbudget opblaaskajak

Het oppompen van de kajak gebeurt eigenlijk heel intuïtief. Er zijn twee opblaaspunten: eerst pomp je lucht in de bodem. Daarna zijn de twee zijkamers aan de beurt. Door middel van een indicator in een van de luchtkamers weet je hoe hard hij is. Het stoeltje zet ik met de klittenbandstrippen en straps vast. Om de neus van de kajak extra sterkte en de voeten steun te geven, moet je vervolgens een soort opblaasbaar driehoekig kussen in de neus van de kajak plaatsen. Binnen de 15 (!) minuten ben ik klaar voor der “test lowbudget opblaaskajak”.

Ik doe mijn zwemvest om en prop al mijn spulletjes in de vijf liter waterdichte duffelbag. Met mijn lengte van 1,76 meter pas ik gemakkelijk in de kajak en merk ik dat ik de voetensteun ook echt nodig heb om goed kracht te kunnen zetten. De kajak sluit zich helemaal om me heen en de stabiliteit geeft vertrouwen om de peddels hun werk te laten doen. Of de stabiliteit nu echt komt door het kleine zwaard onder de boot weet ik niet, maar binnen een halfuur ben ik midden op het meer. Onderweg voelde ik me op geen enkel moment instabiel of onveilig in de kajak. Ik besluit het grote rondje te doen en maak zo een kajaktocht van 17 kilometer. De eerste “test lowbudget opblaaskajak” op het binnenwater is een succes! 

Beginnersfout

De volgende bestemming? Zuid-Frankrijk, met als eerste stop het Bassin d’Arcachon, vlakbij Bordeaux. De uitgelezen kans om de kajak eens op zee uit te proberen. De baai ligt redelijk beschut, maar is in feite een zeegat waar wind en getij vrij spel hebben. Afhankelijk van het getij heeft het bassin een wateroppervlakte van 40, of 150 km2. Dit geeft een beetje aan hoeveel zandplaten er in het bassin aanwezig zijn en hoeveel water er door het zeegat binnenstroomt.

Met de kajak in de tas over de schouder, fiets ik van de camper naar het strand, waar ik in 15 minuten weer vaarklaar ben. Hup hup, plons en daar ga ik. Door het getijverschil en de vele platen die droogvallen bij laagwater is dit gebied uitermate geschikt voor het kweken van oesters. Het lijkt mij leuk om de oesterbanken te gaan bekijken, waar een oesterboer me enthousiast vertelt wat er allemaal bij de oesterkweek komt kijken. In een oesterrestaurant verderop in de baai laaf ik me aan de heerlijke zeevrucht, met een glaasje witte wijn erbij. Ondertussen keert het tij…

Een opgeblazen watermonster

Op de terugweg blijkt de stroming zo sterk dat ik bijna niet meer vooruitkom. Met een snelheid van twee kilometer per uur kajak ik voort. Eenmaal terug, ben ik zo moe, dat ik bij het uitstappen op de steile strandhelling omval en, plons, languit in zee beland. Mijn zwemvest met gaspatroon springt door de aanraking met het water spontaan vol met lucht. Eenmaal rechtop, zie ik eruit als een zout en zanderig watermonster, dat net dagenlang als drenkeling in de zee heeft rondgedobberd. Ik kan niet anders dan om mezelf lachen. De zonnebadende toeristen denken ongetwijfeld dat dit opgeblazen Michelinfiguurtje met een knalrood hoofd een zonnesteek opliep…

Ondertussen heb ik na de “test lowbudget opblaaskajak” al heel wat kajaktochten gemaakt. Ik heb een prachtig stuwmeer bevaren, waar ik een heel onderwaterbos ontdekte, verscholen in de diepte. En langs de prachtigste kustlijnen gekajakt. Het kan dus! Zelfs met een budget opblaasbare kajak. Ik blijf voorlopig nog wel even varen in mijn Intex Challenger 1, maar zal hierna een kajak kopen voor meer gevorderde kajakkers. Het grootste verschil verwacht ik dan vooral in de snelheid en daarmee de afstand die je aflegt in dezelfde tijd. Tot dan pomp ik mijn groene monster nog een paar keer op.

Basistips

  • Draag altijd een zwemvest!
  • Op zee? Let erop dat je op de terugweg niet tegen de getijdestroom en/of de wind in moet varen.
  • Bescherm je tegen de elementen. Zet een hoedje op en breng zonnebrandcrème aan, zelfs bij minder goed weer.
  • Ga niet met blote voeten in de kajak. Je weet nooit op welke ondergrond je uitstapt. Waterschoenen zijn hier een uitkomst.
  • Gebruik een waterdichte duffelbag om je persoonlijke spullen droog te houden.
  • Neem altijd je pomp en reparatiesetje mee. Een opblaasbare kajak kan onderweg lek raken.
  • Als je alleen het water op gaat, laat dan altijd iemand weten welke route je ongeveer aflegt.

Kajakken en raften in België kan natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 + een =