Home Nieuws Outdoor Covid-Talk met Belgisch avonturier Louis-Philippe Loncke

Outdoor Covid-Talk met Belgisch avonturier Louis-Philippe Loncke

0
Outdoor Covid-Talk met Belgisch avonturier Louis-Philippe Loncke

Door de coronacrisis lijkt de wereld even te stoppen met draaien. Onze plannen vallen in het water, onze routines worden doorbroken en onze manieren om aan die routines te ontsnappen zijn in het belang van de volksgezondheid bemoeilijkt of verboden. Far Out ging te rade bij avonturiers, outdoorsporters en organisatoren, om te polsen hoe zij deze crisis beleven en wat de gevolgen zijn voor hun toekomst. De beurt is aan: Belgisch avonturier Louis-Philippe Loncke.

Outdoor Covid-Talk met Belgisch avonturier Louis-Philippe Loncke:

“Ik leef veel liever outdoor in quarantaine”

Interview: Bert De Vriese

Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke specialiseerde zich in het doorkruisen van onherbergzaam gebied zonder externe hulp. Zo was hij de eerste die doorheen het Nationaal Park West Macdonnel en de Simpsonwoestijn in Australië en Death Valley National Park in de Verenigde Staten wandelde. Hiernaast werkt hij als freelance IT-consulent, al gaat zijn focus tijdens deze coronatijden voornamelijk naar zijn start-up: een online-encyclopedie waarin hij alle expedities ooit gemaakt wil bundelen.

Louis-Philippe, je start-up lijkt een titanenwerk. Je zal je vrije tijd tijdens de lockdown wel goed kunnen gebruiken?

Louis-Philippe: “Het werk aan de encyclopedie is nooit af, hein. De eerste expeditie die ik bespreek is er één uit 3000 voor Christus. Toen begonnen de Egyptenaren de Rode Zee te doorvaren om te kijken wat er verder was. Ik heb nu inderdaad veel tijd om hieraan te werken maar de confiment heeft ook nadelen. Normaal ging ik in maart veel avonturiers ontmoeten op een meeting van de Explorers Club in New York, maar die is verschoven.”

Heb je ook andere plannen die nu in het water vallen of bemoeilijkt worden?

“Ik was drie keer per week aan het trainen voor een challenge in juni. Ik zou dwars door België fietsen om een goed doel te steunen. Al twee maand aan een stuk ging ik hiervoor drie keer per week trainen in een fitnesscentrum. Sinds 2015 heb ik ook nog een ander project in de frigo. Ik wil van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee trekken door de Pyreneeën. Hiervoor zou ik naast een stuk van de GR19 en de GR11 ook nieuwe paden volgen. Maar zolang de grenzen gesloten zijn kan ik dit niet doen. Reizen en exploreren is niet essentieel.”

Is het moeilijk voor je om in een samenleving in lockdown te leven?

“Ik ben al sinds 1 maart in confiment gegaan. Toen ik las wat er in Italië gebeurde wou ik de explorer-meeting niet missen in New York wegens ziekte. Normaalgezien zou mijn vliegtuig 15 maart vertrekken maar toen waren alle grenzen al gesloten. Momenteel leef ik als een student op kot en het lukt. Ik ga zo weinig mogelijk de deur uit, enkel om te winkelen, eens om de tien dagen. Het langste dat ik binnen ben gebleven is drie weken. Tijdens mijn expedities ben ik eigenlijk outdoor in quarantaine, en nu is het indoor. Al vind ik outdoor een stuk plezanter, dan kan je nog genieten van de prachtige natuur.”

Heb je nog tips voor mensen die het lastig hebben met het leven in quarantaine?

Stay Home. Als we nu allemaal ons best doen, is het ook allemaal snel achter de rug. Ook wil ik mensen oproepen om zich niet te laten misleiden door complottheorieën en fake news. Als ik zie dat iemand zoiets deelt op Facebook probeer ik die mens te overtuigen met artikels van websites als Conspiracy Watch. Complot-denken verdeelt en verzwakt onze democratie.”

Lees ook onze Outdoor Covid-talk met Sofie Lenaerts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 − 12 =