Home Featured Outdoor Covid-Talk met alpiniste Sofie Lenaerts: “Mijn ervaring in de bergen helpt”

Outdoor Covid-Talk met alpiniste Sofie Lenaerts: “Mijn ervaring in de bergen helpt”

0
Outdoor Covid-Talk met alpiniste Sofie Lenaerts: “Mijn ervaring in de bergen helpt”

Door de coronacrisis lijkt de wereld even te stoppen met draaien. Onze plannen vallen in het water, onze routines worden doorbroken en onze manieren om aan die routines te ontsnappen zijn in het belang van de volksgezondheid bemoeilijkt of verboden. Far Out ging te rade bij avonturiers, outdoorsporters en organisatoren, om te polsen hoe zij deze crisis beleven en wat de gevolgen zijn voor hun toekomst.

Interview: Bert De Vriese

Alpiniste Sofie Lenaerts uit Kampenhout maakte begin januari haar grote droom waar. Als eerste Belgische vrouw slaagde ze er in om de Seven Summits, de zeven hoogste bergtoppen ter wereld, te bedwingen. Bij het grote publiek is ze vooral bekend voor haar job als presentatrice bij het verkeersprogramma ‘Kijk Uit’. In tijden van corona blijft Sofie vooral optimistisch en springt ze creatief om met haar trainingen.

Sofie, heeft de corona-crisis een grote impact op jouw leven?

Sofie Lenaerts: “Nee, eigenlijk niet. Ik moet nog steeds werken (bij de politie, red.) en ik sport nog elke dag. Alleen moet ik nu een stuk inventiever te werk gaan. Ik kan al enkele weken niet meer gaan rotsklimmen naar de Ardennen, daarom heb ik nu een parcours gebouwd in mijn tuin. Ik haal mijn krachttraining nu uit natural movement.”

Hoe gaat dat precies in z’n werk?

“We (Sofie, haar man Stef Maginelle en zijn zoon Freek, red.) hebben grote touwen en een touwladder in de bomen gehangen in onze tuin en we hebben een slackline opgehangen. Met die te gebruiken om in en rond de bomen te bewegen, trainen we dezelfde grote spiergroepen als bij het klimmen. Wat we wel missen is het fingerspitzengefühl, het trainen van de kracht in onze vingertoppen. (lacht)”

Zijn er nog onderdelen uit je training die je mist?

“Op een helling trainen. Om hoogtemeters op te doen, stappen op en van een box. Meestal doelen we op 500 hoogtemeters. Die training is een gigantische kuitenbijter. Tussen de klimoefeningen in de bomen door, rij ik soms 10 minuten op m’n koersfiets op rollen om mijn conditie te trainen. Ik ga ook nog steeds met de fiets naar het werk.”

Je klinkt enthousiast, mis je het sociale contact met vrienden en familie niet tijdens de quarantaine?

“We zijn net iets meer thuis dan vroeger maar gewoon in het jaar zijn wij ook vooral aan het trainen. Ik denk wel dat mijn ervaring bij langdurige bergexpedities mij helpt tijdens deze quarantaine. Veel mensen focussen zich nu op wat ze niet meer mogen doen, maar in de bergen moet je dikwijls een lange tijd doorbrengen op weinig vierkante meter. Je moet er positief blijven over de situatie waarin je, je bevindt en er het beste van maken.”

Je hebt begin januari als eerste Belgische vrouw de Seven Summits bedwongen, komen je volgende plannen niet in het gedrang door de corona-crisis?

“Deze zomer reizen we normaal gezien naar Kazachstan en in november lopen we een Multi-Ultra Trail in Mallorca. We hopen uiteraard dat die plannen nog kunnen doorgaan. Voor de maand december ben ik een winterexpeditie aan het plannen. Ik heb al altijd eens een winterexpeditie kunnen doen, die zijn berehard want je hebt er nooit comfort.”

Nog steeds Kazachstan als bestemming?

“Misschien, Kazachstan of Nepal. We zijn een berg aan het uitzoeken die nog nooit is gedaan in de winter. Momenteel ben ik met de voorbereidende werken bezig. Ik moet uitzoeken waar het mogelijk is om een basecamp op poten te zetten. Van alle expedities ooit gedaan wordt een logboek bijgehouden in The Himalayan Database en die ben ik nu aan ’t uitpluizen om geschikte routes te vinden. Er is een baby aan ’t geboren worden. (lacht)”

Heb je nog concrete tips voor mensen die het lastig hebben tijdens de lockdown?

“Ja, als je moet thuiswerken, ga dan regelmatig buiten om een pauze te pakken. Als het kan, ga sporten. Door nieuwe routes te zoeken in eigen streek kan je jezelf prikkelen om te fietsen en te wandelen. Trainingen combineren laten ze langer duren en maken ze intensiever en als je aan Natural Movement doet is het leuk om het hele gezin er bij te betrekken. Focus op wat kan en niet op wat je niet meer mag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + elf =