Outdoor Quiz – Test je kennis over Zwitserland – Win een reis

(c) swiss-image.ch/Martin Maegli

Ook al rollen verschillende landen, waaronder Oostenrijk en Zwitserland, hun exitstrategie uit de coronacrisis voorzichtig uitrollen, kunnen we voorlopig alleen nog maar dromen van reizen naar de bergen. Maar niets belet ons om intussen onze kennis over de Alpenlanden te testen, startend bij Zwitserland. Je kan zelfs een reis winnen, voor zodra het weer kan en mag.

Interessante weetjes, leuke filmpjes en online spelletjes waarbij zelfs een verblijf naar Zwitserland te winnen valt. Zodra reizen weer kan en veilig is. Scroll voor de wedstrijd naar het einde van dit artikel.

Test je kennis over Zwitserland

Wist je dat?

(c) Brissago Inseln

… Zwitserland ook stranden en eilanden kent?

Meer dan 7000 meren en 65.000 kilometer stromend water illustreren de ongelooflijke en waardevolle waterrijkdom van Zwitserland. Het zal misschien verbazen, maar Zwitserland heeft ook zandstranden en eilanden. Het schone water maakt de meren perfect voor allerlei watersporten. Er zijn zandstranden op plaatsen als Lido di Lugano, Strandbad Wollishof Zürich, Nyon Plage, Genève Plage, Avenches en Thun. Van de zeven eilanden die Zwitserland rijk is, zijn de Isole di Brissago, St. Petersinsel en île d’Ogoz in Le Bry de meest bekende.

(c) swiss-image.ch / Roland Gerth

… Corippo de kleinste Zwitserse gemeente is?

Met zijn twaalf inwoners is het plaatsje Corippo in het kanton Ticino de Zwitserse gemeente met het minst aantal inwoners. Het schilderachtige Corippo ligt in het prachtige Verzascadal. De vallei is vernoemd naar de turqouise rivier Verzasca die door het rotsachtige landschap stroomt. De schitterende vallei met vele watervallen, steile hellingen en typische rustici – traditionele huizen uit natuursteen – verkennen geoefende wandelaars het best via de Via Alta Verzasca, een meerdaagse huttentocht. Mountainbikers opteren voor de Alta Verzasca Bike-route, een 9 km lang geaccidenteerd tracé van het pittoreske dorpje Brione naar de verborgen parel Sonogno.

… de Rijn op 2344 m hoogte in de Zwitserse Alpen ontspringt?

De Rijn vindt zijn oorsprong in de Tomasee nabij de Oberalppas in het kanton Graubünden. Vanuit het bergmeer gelegen op 2344 m stroomt de Vorderrhein (Voor-Rijn) tot aan de Rheinschlucht (Rijnkloof) tussen Illanz en Reichenau. Een wandeling naar de bron van de Rijn loont de moeite. Het startpunt van de tocht is makkelijk bereikbaar. Vanuit de bergdorpjes Disentis of Sedrun neem je het rode treintje van de Rhätische Bahn naar de Oberalppas, vanwaar een gemarkeerde wandelroute vertrekt die in anderhalf uur naar het meer onder de Piz Badus leidt. De tocht is middelzwaar; reken op een kleine vier uur stappen.

… het steilste traject van de iconische gele postbus een hellingsgraad van 28% heeft?

Inderdaad, de Zwitserse iconische gele postbus (PostAuto) vervoert post. En reizigers. Tot in de verste uithoeken van het land en over kronkelige alpenpassen met haarspeldbochten. Een uniek regionaal vervoermiddel en een onmisbaar onderdeel van het openbaar vervoer ten dienste van de lokale bevolking en toeristen, ‘s zomers en ‘s winters. Een van de meest spectaculaire routes leidt vanuit het dorpje Reichenbach im Kandertal naar de Griesalp. Met een hellingsgraad van maar liefst 28% is het de steilste postbusroute. Verder biedt het traject indrukwekkende uitzichten. Tegen de machtige achtergrond van de Blüemlisalphorn ligt Griesalp, die al tot het UNESCO-werelderfgoed in de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch behoort.

… Zwitserland een koningin heeft?

De trotse vaches d’Hérens of Eringer koeien laten graag zien wie de baas van de kudde is. Deze 600 kilogram zware dieren bepalen met indrukwekkende gevechten de hiërarchie binnen de kudde. Aan het begin van de zomer, als ze net naar de alpenweiden zijn gebracht, vechten ze tegen elkaar tijdens de ‘combat des reines’ om de titel ‘koningin van de kudde’. En zelfs als ze hun natuurlijke instincten volgen en vechten met kopstootjes en hoorns, eindigt het gevecht meestal zonder ernstige verwondingen! Bijna elke familie in het Val d’Hérens bezit traditiegetrouw deze koeien. Ze zijn de trots van de regio en spelen de hoofdrol in de traditionele koeiengevechten die in verschillende arena’s in Wallis worden gehouden. Tijdens de finale in de arena van Aproz, kijken bezoekers en locals onder het genot van raclette en wijn toe hoe de strijd van de koninginnen wordt beslist.

www.myswitzerland.com
facebook.com/MySwitzerland

Online game

Escape to Valais

Vanaf 1 mei tot eind september kunnen spelers hun kennis over de regio Wallis testen dankzij het spel ‘Escape to Valais’. In de kortst mogelijke tijd moeten ze ontsnappen uit een authentieke Walliser chalet door het advies van professor Matt Erhorn op te volgen. In elk hoekje zitten aanwijzingen en voorwerpen verstopt die hen verder helpen tijdens de zoektocht. Ten slotte lossen ze aan de hand van hun kennis over het kanton de verschillende puzzels op die hen naar Farinet’s schatkamer leiden. Er zijn prachtige prijzen te winnen waaronder een vijfdaags verblijf in de regio, een vierdaagse fietspakket voor twee personen, een racletteworkshop etc. Het spel is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Meedoen kan via de website van Valais.