3 natuurwandelingen aan de Belgische kust in de buurt van Brugge

3 natuurwandelingen aan de Belgische kust in de buurt van Brugge
(c) Donarreiskoffer

Dat er in onze Belgische kustprovincie, West-Vlaanderen, meer te beleven valt dan een dagje strand en zee, hoeft geen betoog. Verborgen achter de dijk en de smalle duinengordel die het binnenland beschermen wachten een pittoresk polderlandschap en minder bekende natuurgebieden. We zochten en vonden drie natuurwandelingen aan de Belgische kust in de buurt van Brugge.

Natuurwandelingen aan de Belgische kust

Uitkerkse polderwandelroute

Dit 1400 ha groot Europees Natura 2000-natuurgebied vind je tussen Blankenberge, Wenduine en Zuienkerke, in de provincie West-Vlaanderen. Het is jaarrond het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen en het hele jaar door vrij toegankelijk. Het intacte polderlandschap is uniek. In de loop de eeuwen legde de mens hier een wirwar van sloten, grachten en greppels aan, een ideaal ecosysteem voor bijzondere fauna en flora.

Speciaal voor kinderen is er een natuurspeelzone aangelegd, compleet met klimtouwen, een boomnest en een wiglo. Of neem een kijkje aan het bijenhotel, dat vooral in het voorjaar druk wordt bezocht. Ook leuk: het Kievitspad, een natuurbeleefparcours van een kilometer met tien stopplaatsen waar je een speciale opdracht krijgt.

In de Uitkerkse Polder beheert Natuurpunt een aantal fotohutten speciaal voor professionele en amateurfotografen. Elke reservatie steunt rechtstreeks het natuurbehoud en -beheer.

Praktisch

Warandeputten van Oostkamp

Dit gebiedje hebben we te danken aan de verbreding van het kanaal Gent-Brugge, ter hoogte van Moerbrugge. Na de werken kreeg de natuur de ruimte en ontstond bloemenrijk grasland, moeras, open water en een wilgenbos, doorspekt met een aantal wandel- en knuppelpaden. Aan de kant van de Moerbrugsestraat is een geluidswal aangelegd met streekeigen bomen en struiken. 

De natuur in alle stilte bestuderen kan vanuit de twee kijkhutten. Van hieruit spot je waterhoenen, meerkoeten, wilde eenden, en met wat geluk een blauwe reiger of de plaatselijk vedette: de ijsvogel. De Warandeputten vormen een van de deelgebieden die Natuurpunt beheert in de mooie Vallei van de Zuidleie.

Praktisch

Assebroekse Meersen

Circa 75 hectare in het kerngebied van de Assebroekse Meersen is inmiddels eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. Zij beheren het gebied in samenwerking met de lokale landbouwers.

Laaggelegen vochtige weiden en hooilanden worden hier fotogeniek omringd door rijen knotwilgen en populieren. Een onzichtbaar wereldje schuilt in de waterlopen, waar de paling, stekelbaars en kleine blankvoorn leven.

Het wandelnetwerk Velden en Meersen telt in totaal 115 km aan wandelpaden en is een aanrader voor wie op zoek is naar natuurwandelingen aan de Belgische kust. Het rijgt vier historische landschappen aaneen en gaat ook langs het kanaal Brugge-Gent. Pittoreske dorpen zoals Ver-Assebroek, Oedelem en Moerbrugge zijn de perfecte instappunten.

Praktisch

  • Onze tip: de Ver-Assebroekse wandeling langs velden en meersen, een gevarieerde lus van 7,5 km die enkele pareltjes aan elkaar rijgt OF de Assebroekse Meersen wandelroute van 16,2 km
  • Vertrek- en eindpunt: knooppunt 44, Pastoor Verhaegheplein, Ver-Assebroek.
  • De toeristische dienst zette vorig jaar in samenwerking met zes fijne logeeradressen ook een mini-trektocht op. Je kan je route zelf uitstippelen en genieten van de bagageservice, die je bagage van het ene naar het andere adres brengt, zodat je niet per se een lus hoeft te stappen. Check de website voor updates nav corona
  • www.brugseommeland.be/nl/velden-en-meersen

Natuurwandelingen aan de Belgische kust

 

komoot