Nieuwe format voor 13e editie van Oxfam Trailwalker op 29-30 augustus 2020!

(c) Oxfam Trailwalker / Eric de Mildt/OXFAM

De 13e editie van Oxfam Trailwalker gaat door, maar past zich aan de exitstrategie aan, bevestigde Oxfam België. Oxfam Trailwalker is België’s grootste solidariteitswandeling. Het event vindt plaats in het laatste weekend van augustus. In plaats van een massastart in Saint-Hubert, kiezen teams van vier wandelaars dit jaar zelf waar ze hun route zullen stappen.

Oxfam België is ervan overtuigd dat de solidariteitswandeling meer dan ooit noodzakelijk is om de impact van het coronavirus in de 60 landen waar de ontwikkelingsorganisatie actief is op te vangen. Daarom gaat Oxfam Trailwalker door, maar in een aangepaste format en met als titel Oxfam Trailwalker: choose your challenge. Zoals oorspronkelijk gepland gaat Oxfam Trailwalker door in het laatste zomerweekend van augustus, op zaterdag 29 en zondag 30 augustus.

Oxfam Trailwalker in een nieuw jasje 

Omdat grote evenementen tot eind augustus niet toegelaten zijn, opteerde de organisatie dit jaar voor een andere formule waarbij de stappers zelf hun route kunnen uitstippelen. De 192 teams van 4 wandelaars die momenteel voor het evenement zijn ingeschreven vertrekken vanaf hun huis, een bos in de buurt of thuis op hun loopband. De wandelaars zullen om 9 uur ’s ochtends samen een virtuele start maken en worden uitgenodigd om hun geolocatie, foto’s en video’s te delen met andere teams en supporters via een applicatie die op dit moment wordt ontwikkeld.  

Deelnemers zijn niet meer verplicht om 100 kilometer te lopen in een tijdslimiet van 30 uur: elk team is vrij om de afstand te lopen die bij hen past, zolang die maar tussen zaterdag 29/8 om 9 uur en zondag 30/8 om 17 uur wordt afgelegd. Deze nieuwe formule biedt zo ook een kans om me te doen aan teams die de grote fysieke uitdaging anders niet zouden hebben aangedurfd. Door een kortere afstand te lopen kunnen ze Oxfam België nu toch ondersteunen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid.  

In deze formule haalt elk team nu € 17,5 per afgelegde kilometer op in plaats van een minimum van € 1750 vooraf voor 100 km. 

Broodnodige inspanning

Oxfam Trailwalker blijft meer dan ooit een actie van solidariteit met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. In het licht van de pandemie die er nu pas opflakkert, maakt Oxfam zich zorgen over de impact die het nieuwe coronavirus nog steeds heeft op kwetsbare gemeenschappen in de armste landen ter wereld. 

“Sinds februari werken we de klok rond met lokale partners in meer dan 60 landen om de broodnodige hulp te bieden om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Onze teams zijn momenteel bezig met het verdelen van veilig drinkwater, het opzetten van waterpunten voor het wassen van de handen en de distributie van hygiënisch materiaal zoals zeep. Maar achter de gezondheidscrisis dreigt een voedselcrisis”, waarschuwt Markus Neumann, lid van het Oxfam Trailwalker 2020-organisatieteam.   

Oxfam schat dat 500 miljoen mensen meer dan voor de uitbraak van het coronavirus het risico lopen in armoede te verzeilen als gevolg van deze crisis. “Dit vooruitzicht heeft ons er nog meer reden toe gegeven om de Oxfam Trailwalker te laten doorgaan. Om het werk in deze 60 landen verder te kunnen zetten hebben we deze levensnoodzakelijke fondsen meer dan ooit nodig”, voegt Markus Neumann eraan toe.  

Oxfam Trailwalker 2020 praktisch

  • Wanneer? zaterdag 29 augustus (vanaf 9 uur) t/m zondag 30 augustus 2020 (uiterlijk tot 17 uur).
  • Waar? Je bepaalt zelf waar je team vertrekt.
  • Afstand? De originele Oxfam Trailwalker telt 100 km. Maar dit keer kies je je eigen afstand: bv. 1, 10, 50 of 100 km of een afstand naar keuze. Zolang je de afstand maar aflegt tussen 9 uur zaterdag en 17 uur zondag.
  • Waarom? Om de projecten van Oxfam te steunen en een onvergetelijke ervaring te beleven. De Oxfam Trailwalker community volgt je live.
  • Sponsoring? Het sponsorbedrag bedraagt min. € 17,50 per afgelegde kilometer om Oxfam-projecten te ondersteunen.
  • Inschrijven kan nog tot 31 juli 2020. 
  • Gezocht! Oxfam is ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers om het goede verloop van Oxfam Trailwalker te waarborgen.