SUP weetjes en-tips van Tommy Maenhaut

(c) Brett Sayles

Suppen leeft in België. Niet echt verwonderlijk; de surfdiscipline is heel toegankelijk, geschikt voor jong en oud, en kan je zowel op vlak water, op minigolfjes als op woester zeewater beoefenen. Aan zee en zelfs in de stad. We legden enkele vragen neer bij Tommy Maenhaut, surfcoördinator bij Wind- en Watersport Vlaanderen vzw, en vroegen hem om enkele tips.

Suppen is al een tijdje aan een opmars bezig in België. Waar kan je in ons land zoal suppen?

Tommy Maenhaut: “Op heel wat locaties is het sinds een tijdje wettelijk mogelijk (waar er vroeger een verbod was). We hebben hier als federatie lang aan gewerkt en gelukkig ook de waterweg beheerders kunnen overtuigen dat onbekend ook onbemind is. Als je gaat suppen op de vele mooie meren en kanalen wil je die natuurlijk ook proper en mooi houden.”

Wat vind je zelf het mooiste plekje?

“Zelf ben ik uit de Leiestreek, dus Oude Leie-armen en de regio rond Gent is mijn favoriet. Het is een heel schilderachtige regio met veel afwisseling. Vervelen gaat het uitzicht nooit en al helemaal niet als je er een keer vanaf het water in plaats van het wandel- of fietspad aanschouwt. Maar uiteraard valt er ook buiten ‘mijn’ streek nog zo veel te ontdekken.”

Mag je eigenlijk overal suppen en zijn er bepaalde regels?

“Er zijn regels om te zorgen dat alles veilig kan gebeuren en met respect voor de natuur, we vatten ze samen op onze website. Je mag bv. suppen op bevaarbare binnenwateren, maar niet op het Kanaal Gent-Terneuzen en bepaalde vaargeulen en binnenarmen van waterwegen. Ook mag je niet verder dan twee zeemijl in zee. Verder moet je je houden aan het scheepvaartreglement en mag je niet in het donker suppen. Qua uitrusting is enkel een SUP-leash verplicht. Een zwemvest alleen als je in een groep van meer dan 15 personen supt.”

(c) Wind en Watersport Vlaanderen

Is suppen moeilijk? SUP-tips?

“Suppen vinden we de meest laagdrempelige surfsport, maar je kan steeds je niveau verleggen en een nieuwe uitdaging zoeken zoals op zee in de golven, lange afstand, snelstromend water, een meerdaags sup-campingavontuur. Vlaanderen en bij uitbreiding Wallonië is wat dat betreft verrassend veelzijdig!”

Sinds 1 juli mogen we weer het water op. Kunnen we deze zomer kampen, lessen of events boeken?

“Veel clubs bieden kampen en events aan. Via onze website kan je alle surfclubs ontdekken alsook de routes van Sport Vlaanderen. De nieuwe Peddelroute Waasland (open sinds begin juli) moet je bv. ook eens verkennen. De bedoeling is om dit routenetwerk op verschillende rivieren en kanalen verder uit te bouwen, langs mooie plekjes en natuurparels en weg van de druk bevaarde waterwegen.”

Komt er dit jaar ook een SUP-tour?

Er stond een ambitieuze SUP-tour op het programma langsheen zes stops doorheen het land. Wegens corona hebben we deze jammer genoeg moet aflassen. Maar, een ingekorte versie en een BK staan nog wel op het programma! Alle nieuws hierover op www.surfingbelgium.be (de site met onze golfsurf en SUP-werking).”

Lees ook: suppen in Vlaanderen