Hup de trailrunschoenen aan op de trailrunning-parcoursen van Innsbruck

trailrunning-parcoursen van Innsbruck
© Innsbruck Tourismus / Andreas Amplatz

Dat je zalig kan hiken in Innsbruck, wisten we al langer. Maar ook trailrunnen in de vrije natuur wint hier aan populariteit. Het is goed dat Innsbruck een perfecte infrastructuur voor deze sport biedt. Dus trek je loopschoenen aan op de trailrunning-parcoursen van Innsbruck – dichtbij de stad, hoog in de bergen. Dit en de internationale evenementen maken van Innsbruck de geheime ’trailrunning-hoofdstad’.

De trend om op ongerepte paden in de natuur te rennen,  laat zich goed verklaren aan de hand van de sterk groeiende deelnemersaantallen van evenementen zoals het Innsbruck Alpine Trailrun Festival, of de Stubai Ultra Trail. In en rond Innsbruck ligt de perfecte infrastructuur voor alle gepassioneerde trailrunners en ook voor al degenen, die voor de eerste keer de sport willen proberen die sterk met de natuur verbonden is.

45 Trailrunning-kilometers + hoogtetraining = Kühtai

Kühtai is niet alleen één van de trailrunninghotspots van Innsbruck, maar biedt met een hoogalpiene topografie en de bestaande infrastructuur bovendien de  ideale omstandigheden voor uitgebreide hoogtetrainingen. De dalbodem van Kühtai, waar de trails beginnen, bevindt zich al op 2.020 meter boven zeeniveau en vormt het uitgangspunt voor hoogalpiene hardlooptochten door een indrukwekkende natuur, langs bergtoppen en bergmeren. Een andere bijzonderheid in Kühtai vormt het hoogtetrainingscentrum, dat regelmatig door topsporters wordt gebruikt voor intensieve trainingen. Dit complex wacht met een  tartaanbaan voor gecontroleerde hardlooptraining en biedt daar dankzij de natuurlijke trails extra opties om te trainen en te genieten.

Trailrunning-parcoursen van Innsbruck

Bij het verplaatsen van de ongeveer 45 kilometer lange trails in Kühtai werd bijzonder veel waarde gehecht aan de harmonie met de omringende natuur: zo werden de trails niet gebouwd, maar werden reeds bestaande wegen tot trailrunningparcoursen ontworpen. De nieuwe trails starten meestal vanaf het VVV-kantoor in Kühtai op 2.020 meter boven zeeniveau en voeren in alle windrichtingen.

  • De Zirmbachalm-Run verloopt over 7,6 kilometer en 229 hoogtemeters langs een bospad door weides en heuvelachtig terrein naar de Zirmbachalm en terug en is daarmee één van de gemakkelijkere routes.
  • Bij de Dreiseenronde verloopt het traject van het dalstation van de Drei-Seen-Baan constant bergopwaarts naar de Hirschebensee (meer). Van daar gaat het in de richting van het stuwmeer Finstertal, langs de Mittlere Plenderlesee, de Drei-Seen-Hütte en de Untere Plenderlesee. Bij de indrukwekkende stuwdam aangekomen, gaat u de omhoog gelopen  447 hoogtemeters weer naar beneden.
  • Een andere, heel hooggelegen trail is de Finstertaltrail: vanaf het bergstation van de Drei-Seen-Baan start u op 2.420 meter en loopt langs de oever tot aan de achterzijde van het Finstertaler stuwmeer. In totaal worden 7,1 kilometer en 228 hoogtemeters afgelegd.
  • De Kaiser Franz Josef-weg – een middelzwaar hardlooptraject, waarop in totaal 434 hoogtemeters en 11,8 kilometer overwonnen moeten worden – verloopt in de richting van Ötztal over terrein met grotere en kleinere steile heuvels, en langs rustige weidevlaktes tot aan Marlstein, waar het keerpunt ligt.
  • De Schwarzmoosronde voert over 9,5 kilometer en 459 hoogtemeters naar het bergstation van de Kaiserbaan op 2.443 meter. Het keerpunt biedt tegelijkertijd een uniek uitzicht over de meren van Schwarzmoos, waar de ronde naar vernoemd is, en het Sellraintal.

Maar ook in de betrekkelijke nabijheid van de stad zelf liggen bijna 70 kilometer gemarkeerde trailrunningtrajecten. Tien Trails in heel verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes – van bijna 3 tot 10 kilometer en van bijna 100 tot meer dan 500 hoogtemeters – nodigen je uit om Innsbrucks sportief-alpiene kant te leren kennen. Het grootste deel van de trajecten start in het stadsdeel Hungerburg en verloopt aan de voet van de Nordkette – ook hier zijn derhalve unieke uitzichten op de stad gegarandeerd. Alle informatie hierover vind je op www.innsbruck.gv.at/bewegt

Pst, klein voorproefje! Ook de huisberg van Innsbruck, de Patscherkofel, is gemaakt voor uitgebreide trailruns. Hier wordt momenteel het netwerk van hardlooptrajecten uitgebouwd en rondom trailrunningtrajecten uitgebreid. Je mag je verheugen op unieke ‘uitzichtsruns’ op de Patscherkofel met uitzicht over het Inntal en weidse vergezichten!

Ook in de Axamer Lizum komen dit jaar de fans van de trendy sport volledig aan hun trekken. In totaal zijn er vijf parcoursen gepland, waarvan men de start o.a. met de Olympiabaan kan bereiken. Eenmaal boven aangekomen, openbaart zich aan de hardlopers een ongelofelijk panorama over de omliggende Kalkkögel.

Spannend: Innsbruck Trailrun Festival, Wereldbeker Berghardloop en meer

Innsbruck Alpine Trailrun Festival

10 tot en met 12 september 2020 – Innsbruck

De hardlopers moeten bij het ‘Innsbruck Alpine Trailrun Festiva’“ bewijzen dat zij beschikken over uithoudingsvermogen, kracht en een sterke wil evenals zelfoverwinning en doorzettingsvermogen. Het spectaculaire festival, dat al voor de vijfde keer plaatsvindt,  biedt voor iedereen het geschikte parcours: circa 3.500 enthousiaste sportieve deelnemers uit ongeveer 50 landen zullen de veters van hun hardloopschoenen aansnoeren, om in het  alpiene terrein rond Innsbruck trajecten tussen de 15 en 110 kilometer af te leggen. Als proloog vindt op 30 april voor de derde keer de Innsbruck nighttrail plaats, een hardloopwedstrijd over 7 kilometer lengte en 400 hoogtemeters, die in de bijzondere sfeer van de late lente-avond plaatsvindt. www.innsbruckalpine.at

Nordkette Vertical is onderdeel van de Berghardloop-Wereldbekerserie

19 en 20 september 2020 – Innsbruck

Berghardlopen is zeker de  meest extreme variant van de trailrunnings – en ook in deze discipline vindt in Innsbruck een evenement van internationaal formaat plaats: de als steil bekend staande wedstrijd berghardlopen Nordkette Vertical – met een stijging tot 78 procent – is in de laatste fase van deze zomer onderdeel van de Berghardloop-Wereldbekerserie, die 12 wedstrijden in 9 plaatsen in de V.S. en Europa omvat. Naast Innsbruck als achtste station, zal in Oostenrijk de Großglockner-Berghardloop eveneens een onderdeel van de serie zijn.

Ook heel dichtbij: World Masters Berghardloop WK

4  tot en met 6 september 2020 – Telfes im Stubai

Van 4 tot en met 6 september 2020 zal het Stubaital, om precies te zijn Telfes, het middelpunt van de berghardloopscene zijn, wanneer de elite van de berghardlopers elkaar bij de World Masters Berghardloop WK ontmoet. www.stubai.at/schlickeralmlauf

Begin juli volgend jaar is het ook uitkijken naar de Stubai Ultratrail, die start in Innsbruck. De finish ligt op de  3.150 meter hoge Stubaier gletsjer met de extreem steile finale beklimming naar de ‘Jochdohle’ in het eeuwige ijs. Je kunt bij de ‘city2glacier’-run kiezen uit vier afstanden, van de 8 kilometer lange STUBAI K8 tot en met de 67 kilometer lange STUBAI ULTRATRAIL K67 met 5.356 hoogtemeters. www.stubai.at/ultratrail