Ruimte en rust in Friesland en op de Waddeneilanden

Ruimte en rust in Friesland en op de Waddeneilanden
(c) Hans Jellema

In de gelukkigste provincie van Nederland vind je rust, ruimte en vrijheid om goed op te laden; op het water, langs het strand of in de bossen. Alle reden om in het najaar dat tripje naar Friesland te maken en geluksmomentjes op te doen. Drie tips.

wadlopen
(c) Mijke Bos

1. Winterwadlopen: een unieke belevenis vanaf Schiermonnikoog en Ameland 

Wandel over de bodem van de zee, ook in de winter. Terwijl het om je heen misschien wel ijzig wit is, wandel je onder begeleiding van een gids over het drooggevallen Wad. Soms best een pittige uitdaging. Maar als je dan eenmaal midden in niemandsland, over de blubberige bodem van de zee loopt, is het al die moeite meer dan waard. Van oktober t/m april.

Dark Sky Park
(c) Marcel van Kammen

2. Dark Sky Parken: de Melkweg bewonderen in Lauwersmeer en Terschelling

In Friesland vind je de enige twee Dark Sky Parken van Nederland, deze officiële titels werden toegekend door de International Dark Sky Association. Dark Sky Parken zijn gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt, waardoor je met goed weer de nevel van de Melkweg kunt zien. Bezoek de volgende dag het Eise Eisinga Planetarium, ‘s werelds oudste, nog werkende planetarium. darkskyterschelling.nl

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal
(c) Theo de Witte

3. Honderd jaar Woudagemaal: Unesco-Werelderfgoed in Lemmer

Het oudste stoomgemaal ter wereld viert haar 100-jarig bestaan en speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal er nog altijd voor dat de Friezen droge voeten houden. Wanneer het in gebruik is (op zogenaamde draaidagen) zijn het gebouw en het aangrenzende meer volledig in mist verhuld. Een spectaculair gezicht. Openingstijden en draaidagen vind je op de website. woudagemaal.nl