Home Featured Getest! De Tecnica Origin trailrunschoen, aanpasbaar en gepersonaliseerd

Getest! De Tecnica Origin trailrunschoen, aanpasbaar en gepersonaliseerd

0
Getest! De Tecnica Origin trailrunschoen, aanpasbaar en gepersonaliseerd

Sinds vorig jaar voert Tecnica zijn exclusieve fitting techniek C.A.S. (Custom Adaptive Shape) door in de Tecnica Origin trailrunschoen. Dit maakt van de Origin de eerste trailrunschoen met een aanpasbare gepersonaliseerde pasvorm. Hij is dus vormbaar rond je voet, een lichtgewicht en bedoeld voor zowel de recreatieve weekend- als de fervente ultralopers. Hier ons testverslag!

Hoe werkt het C.A.S.-systeem?

Aangezien de Tecnica Origin een aanpasbare gepersonaliseerde trailschoen is, krijgen beide unieke voeten (link en rechts), uiteraard de nodige aandacht. Het hele proces start met het opmeten van je beide voeten. Ondertussen warmt een machine je inlegzool en schoenen op.
Vervolgens steek je je voeten met alles erop en eraan in een soort zak, die wordt opgeblazen en op temeratuur wordt gebrcaht. Na enkele minuten past de Tecnica Origin trailrunschoen met perfectie aan je ganse voet. Hier kan je bekijken hoe schoenen concreet met de C.A.S-technologie naar de voet worden aangepast. Het filmpje gaat over het wandelbroertje van de origin, de Forge Custom Fit, maar het principe is hetzelfde.

De Tecnica Origin trailrunschoen

Op papier

De Tecnica Origin trailrunschoen ( €179,95) is een op maat gemaakte, gestroomlijnde trailschoen die uitblinkt op technisch uitdagend terrein. Denk aan paden beladen met rotsen, wortels of steile klims en brutale afdalingen, droge dan wel natte ondergronden, etc. Uiteraard kan hij ook je favoriete trainingsrondje moeiteloos aan. De Origin is ook lichtgewicht – afhankelijk van uitvoering en maat ergens tussen de 260 en 310 gram – met een hiel-tot-teen-drop van 9 mm. De exclusief ontworpen buitenzool, Vibram Megagrip Compound, zorgt voor extra grip.

Getest!

De tester in ’t kort

  • Man, 42 jaar
  • Loopt per maand tussen de 100 en 120 km
  • Holvoet waardoor enkel in rust en bij lopen afwijkt
  • Ene voet andere lengte dan de andere

De lokale test

Wanneer ik de schoenen voor de eerste keer echt kan testen in en rond het Wilrijkse loop ik meteen richting het park van Hoboken, Fort 8 en Polderbos. De tussenstukken loop ik zo veel ik kan in het gras en onregelmatige ondergronden. Het gaat hier tenslotte om een volboed trailschoen met een zachtere rubberen Vibram-zool. Ik zoek bij mijn eerste run de stukken op met korte hellingen, wortels en losse kiezels. Ik snij mijn bochten ook scherper aan dan gewoonlijk om te testen hoe wendbaar en stabiel de schoen aanvoelt.

De test in de Ardennen

Op weekend dan naar Sainte-Ode in de Belgische provincie Luxemburg. Alles mee, ook de Tecnica Origin. Klaar voor het betere werk. Rond een uur of negen ’s ochtends starten we de dag met een pittige klim, om dan door het bos en langs natte paden verder te lopen. Halfverwege steken we de baan over om dan heerlijk door bossen en weilanden te lopen.

Helemaal prachtig is het Woud van Sain-Hubert, gepromoot als het “land van herten en legenden”. Het is inderdaad een prachtig en mysterieus bos dat door de Lesse, Ourthe en andere rivieren wordt doorkruist. Met goed bewegwijzerde trails van 5 tot 78 km kunnen zowel recreatieve als ervaren trailrunners alle kanten uit.

Conclusie

De schoen blijft prima rond mijn voet en enkel zitten en voelt erg stabiel, zowel bij het stijgen, dalen als op de vlakke stukken. Dat de Tecnica Origin trailrunschoen een lichtgewicht is, merk ik aan de snelheid en lichtvoetigheid, zeker tijdens een iets langere run. Verder ben ik zeer te spreken over de goede voeling die ik de hele tijd hou met de ondergrond. De zool zorgt voor de nodige grip en het waterafstotende materiaal houdt mijn voeten ook op de natte stukken droog. Niet dat ik ermee in de waterstroom ben gaan staan, maar ik ging natte stukken zeker niet uit de weg. Ook opmerkelijk: geen pijn in de enkels op achilles, waar ik doorgaans wel eens last van heb. Kortom: een echte aanrader voor trailrunners die houden van vooral korte en middellande afstanden en uitdagend terrein.

https://tecnica.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twaalf − 3 =