Karel Sabbe en Merijn Geerts zetten Big Dog’s Backyard Ultra record neer!

Belgische tandarts Karel Sabbe zet een Big Dog's Backyard Ultra record neer

Dat de Belgische tandarts en ultraloper Karel Sabbe snel en lang kan lopen, weten we al langer. Gisterenavond zette hij een nieuw record neer. Na een uitputtingsslag van meer dan 500 kilometer versloeg hij samen met landgenoot Merijn Geerts alle andere deelnemende landen op de Big Dog’s Backyard Ultra.

Bij Karel Sabbe (op de foto) kriebelt de ultramicrobe al langer: steeds grotere afstanden, snellere kilometer, extremere omstandigheden. In 2017 resulteerde dit in een Guiness Wereldrecord: de snelste tijd op de 4300km lange Pacific Trail, à meer dan 80km per dag… Een jaar later interviewden we karel Sabbe over zijn nieuwe record op de Appalachian Trail. En in 2019 was hij de laatste loper die overeind bleef in de mythische Barkley Marathons.

Karel Sabbe zet Big Dog’s Backyard Ultra record neer

En dit jaar de Big Dog’s Backyard Ultra dus. Normaal vind deze race elk jaar in Tenessee (VS) plaats. Het coronavirus stak daar echter een stokje voor. Daarom besloot de organisatie de race op landenniveau te laten doorgaan. Het principe blijft hetzelfde: elke loper loopt elk uur een rondje van 6,706 km tot er slechts één loper overblijft. Hoe sneller je kan lopen, hoe langer je tussen elk rondje kan rusten.

In totaal deden er 21 landen mee met telkens maximaal 15 lopers. Karel Sabbe en Merijn Geerts droegen de Belgische kleuren en braken het wereldrecord van 68 rondjes. Met 462 kilometer achter de kiezen was de wereldtitel voor de internationale race alvast binnen. En nog ging het duo door.

Karel Sabbe hield het uiteindelijk net iets langer vol dan Merijn Geerts en stopte de klok na ruim 75 uur en 503 kilometer. (Volgens de regels mag de de laatste persoon van een land nog maximaal één rondje lopen nadat de voorlaatste man of vrouw is gestopt.) Karel liep elke ronde in iets meer dan drie kwartier. Zo had hij telkens een klein kwartiertje over voor een microslaapje en om wat te eten.

België nummer één van alle landen

Courtney Dauwalter won de race op het officiële parcours in Bell Buckle, Tenessee, met 68 rondes in 56 uur en 52 minuten. Courtney is een bekende Amerikaanse ultramarathonloopster. Vorig jaar won ze de Ultra-Trail du Mont-Blanc in Frankrijk.

Hoewel dus niet op het officiele parcours, was het Belgische duo ontegensprekelijk het allersterkst. Met 7 extra rondes dan Courtney Dauwalter en na 7 uur langer te hebben gelopen, was België de absolute nummer één op de landenlijst. Op 1 België, 2 de VS en 3 Canada. In 7 van de 21 landen was de winnaar een vrouw.

Op Karel’s Facebookpagina kan je een stukje van zijn uitputtingsslag tijdens de Backyard Ultra bekijken. Hij liep zijn rondes op domein de Hoge Rielen, door het Hanenbos en de Destelheide. Hier vindt normaal elk jaar in november de winterduathlon de Hel van Kasterlee plaats (volgende in 2021).

Zijn footage van de Barkley Marathons vorig jaar (hieronder) is ook niet te versmaden.