Home Bestemmingen Team Far Out test komoot – Dit is wat ze van de route-app vinden!

Team Far Out test komoot – Dit is wat ze van de route-app vinden!

0
Team Far Out test komoot – Dit is wat ze van de route-app vinden!

Een unieke route- en navigatieapp? Die testen we graag. En dus maakten we een komoot-account aan en stuurden we er enkele leden van Team Far Out op uit om komoot eens grondig te testen. Hier hun eerlijke eerste bevindingen.

Eerst even voorstellen:

  • Ben: sportieve papa van middelbare leeftijd
  • Kathelijne: Mama van een 4- en 11-jarige die graag sport, zowel alleen, met het gezin als met de vrienden 
  • Anton: 42 jaar, vader, vriend van, glas is altijd halfvol, lief voor alle medemensen

Wat motiveert jou om eropuit te trekken en wat voor buitenactiviteit doe je dan het liefst?

Ben: “Al mijn hele leven is de fiets mijn favoriete vervoermiddel en het beste vervoermiddel om op een leuke manier de wereld te verkennen. Maar ook trailrunning bevordert je positieve kijk op het leven. Lopen bevrijdt je geest en helpt je beter omgaan met je lichaam. Buitensport opent de wereld vanuit een ander perspectief. Dagdagelijks zitten we als een struisvogel met onze hoofd in de schermen, om dan daarna buiten te komen bij weer en wind en al onze sensoren open te stellen aan alle prikkels en volop te leven! Met komoot ontdek ik, zelfs in eigen regio, nieuwe paden en perspectieven. Een handige tool, om zonder je grenzen te overstijgen, je wereld te vergroten.”

Kathelijne: “Eropuit trekken in eender welke sporttak geeft me het gevoel dat ik leef. Dit gaat gepaard met een verhoogde hartslag die me veel voldoening geeft. Soms is het afzien in de regen, tegen een hard tempo, of die intervals weten te verslaan. Maar ook babbelen met een vriendin tijdens het lopen of wandelen aan het tempo van mijn jongste, doen me deugd. Alle aspecten zijn goed genoeg om er buiten tegenaan te gaan. Mijn favorieten sporten zijn afhankelijk van hoe en met wie ik ze doe. Ik loop sinds een aantal jaar heel graag, vaak alleen, soms met een vriendin. Dan zoek ik het liefst een bosrijke omgeving en offroad paden op. Een andere favoriete sport is fietsen, maar dit doe ik het liefst in gezelschap. Bijbabbelen, mooie omgeving ontdekken en niet te hard knallen…”

Anton: “Een gezonde geest moet in een gezond lichaam? Of is het een gezond lichaam dat zorgt voor een goede geest?! Hoe dan ook, buitenlucht proeft volgens mij nog steeds een pak beter dan binnenlucht. Hoe vaak je ook buitenkomt, je kan naar de dingen blijven kijken met bewondering! Of je nu gaat trailrunnen, wandelen, koersen of mountainbiken. Ik doe ze dan ook allemaal even graag.”

Hoe vond je het om met komoot aan de slag te gaan? Wat beviel je meteen, waar moet je nog aan wennen?

Ben: “Ik had al enige tijd enkele gebieden in gedachten die ik meer wil doorkruisen, op zoek naar de kleine sluipweggetjes en single tracks. Ik ben dan ook begonnen met direct een eigen route uit te stippelen, maar – toegegeven – ik moest wel wennen aan de user interface. Het basisprincipe is natuurlijk geweldig. De combinatie van de verschillende kaartlagen en de outdoorcommunity is een topidee. (De komoot-kaart is gebaseerd op Open Street Maps en de extra kaartlagen in de gratis versie zijn Open Cycle Map, Google Roads (beta) en Google Satelite (beta). Het plaatsen van waypoints op de kaart vond ik in eerste instantie minder evident, maar kwam ik uiteindelijk wel uit. Wellicht zijn de instructievideootjes die komoot hiervoor heeft gemaakt een uitkomst.”

Kathelijne: “Ik heb komoot ergens in juli ontdekt, op aanraden van een vriend. Ik heb me toen door komoot’s voice-over laten begeleiden. Zalig, iemand die zegt wat ik moet doen. Daarna wilde ik de app wat beter leren kennen. Toen mijn man en oudste dochter gingen mountainbiken op de Kalmthoutse Heide zocht ik bijvoorbeeld een route in de buurt voor mijn 4-jarige dochter. Ik kwam terecht op de Libelle route en uploadde de gpx in de komoot-app. Dat ging echt super vlot. Zot hoe die kleine technische zaken het verschil maken.

Tijdens deze route liet ik de meldingen op mijn horloge binnenkomen in plaats van voice-over en dat werkte perfect. Wat me echt begon op te vallen, waren de highlights. Het was wel even zoeken hoe je die achteraf toevoegt. Tijdens de route is simpel. Maar het komt voor dat ik foto’s maak met mijn fototoestel en die dan later wil delen. In dat geval kan je best je highlight tijdens je route aanduiden en achteraf je foto via de drie puntjes rechtsboven toevoegen. Dan heb je het exacte punt waar deze foto moet komen.

Voor één van mijn trainingen wou ik een route uitstippelen in Drieboomkensberg in Westmalle. Niet ver van hier, maar toch een omgeving die ik nog niet genoeg ken en dus ideaal om de route te plannen via komoot. Tijdens het plannen deed mijn route niet altijd wat ik eigenlijk wou. Ik wilde wat zigzaggen door het bos en niet zomaar een lus lopen. Op zich kan dat; als je extra lusjes en ommetjes wil maken, kan je met een klik op de kaart extra waypoints toevoegen. Doe je dat niet, dan kiest komoot de meest efficiënte weg binnen de gekozen sportcategorie. Uiteindelijk besloot ik om mijn route toch in een lus te laten lopen. Maar in het toevoegen van waypoints en highlights wil ik me zeker nog verder verdiepen.  Tijdens mijn looproute liet ik me begeleiden door de voice-over, maar tijdens het hardlopen, verloopt dat minder vlot dan tijdens het wandelen; mijn begeleidster is vaak wat laat met haar instructies. Is het omdat het gebied te bebost is? Ook dit wil ik nog verder onderzoeken.”

Wat vind je tot nu toe de fijnste features?

Ben: “De leukste feature tot nu toe vind ik de mogelijkheid om je conditieniveau in te stellen. Deze past de tijdsduur en snelheid van je geplande route aan naar je conditieniveau. Op die manier kan je je de route aanpassen aan je type training (LSD, interval,…) waar telkens je snelheid verschilt en als gevolg de bijbehorende tijd. Meer recent ben ik de “discover”-functie gaan gebruiken, waar je op zoek kan gaan naar de highlights en favoriete komoot-routes van andere gebruikers. Komoot is een community based platform waar ander gebruikers, die hun routes publiek delen, je toegang geven tot de verborgen schatten uit hun buurt of de wereld die ze verkend hebben. Ik heb een klein vermoeden dat dit weldra mijn meest favoriete komoot-feature gaat worden.”

Kathelijne: “Wat heel fijn is tijdens het plannen is dat je je conditieniveau kan instellen: ongetraind – gemiddeld – goed in vorm – atletisch – of pro. Als je dit instelt en je koppelt je sport eraan: hardlopen – fietsen -… dan krijg je ook een gemiddelde snelheid. Dus als je 1,5 uur wil lopen en je weet ongeveer aan welke snelheid kan je perfect een route uitstippelen. Voor een route bij je in de buurt weet je meestal welke ondergrond deze is, maar komoot geeft je bij elke route in detail de ondergrond weer met daarbij het aantal kilometers en dat is super interessant zeker als je gaat plannen in regio’s waar je niet bekend bent. De highlights vind ik toch een pluspunt en het leert je volgens mij beter de omgeving in je op te nemen. Hoe meer je met komoot gaat werken, hoe meer je volgens mij met je omgeving bezig gaat zijn om de mooiste plekjes weer te geven aan je route. Hoe mooier de foto’s hoe interessanter een route wordt.”

Anton: “Ik vind het vooral top hoe naadloos mijn Garmin Fenix 5x synchroniseert met komoot. Dat verloopt echt supergemakkelijk. Het feit dat komoot weet welke ondergrond je op je route tegenkomt, is ook echt handig. Vooral als je graag de minder begaande wegels opzoekt. Je kan de ondergrond kiezen, foto’s van anderen bekijken en zo inschatten of de route geschikt is of niet. Het community-gegeven is ook heel fijn, zeker nu er wat meer van mijn vrienden komoot gebruiken.”

Wat is tot nu toe je favoriete komoot highlight?

Ben: “MTB Kalmthoutse Heide”. Daarmee ben je 53 km en 170 hoogtemeters zoet. Ik had zelf ook al wat paden onderzocht en gevonden via komoot, maar dankzij de feature “ontdek routes” worden de mogelijkheden alleen maar groter. En dat allemaal op een boogscheut van je eigen nest. Het bijzondere is dat je zo dicht bij de stad toch een plek vol natuur vindt, met een enorme afwisseling aan fauna en flora, ondergrond en visuele inputs. Twee uur spelen in de heide voelt als een volle dag. Momenteel is dit mijn nieuwe favoriete speelterrein, al heb ik het vermoeden dat er met komoot weldra nog andere locaties zich zullen aanbieden.”

Kathelijne: “Mijn voorlopige favoriete highlight is het veer van Wintam tijdens een fietstocht regio Hoboken-Rumst-Wintam. Niet enkel het veer is een highlight. Vanuit Hoboken tot aan de Rupel in Boom begeef je je alleen maar in bosrijke omgeving. Eenmaal aangekomen aan de Rupel rij je naast het water op het jaagpad. Als je dit op een weekdag doet, is het er een oase van rust. Op een zaterdag of zondag zal dit net iets minder zijn. Ook de blauwe typische fietsbruggen over de Rupel die een kruispunt vormen van fietspaden richting Mechelen, Lier en Willebroek zijn een highlight waardig. Wij nemen graag de route richting Klein Willebroek-Wintam, waar we de gezellige oversteek met de boot nemen naar het Tolhuis in Niel om vandaar terug richting Hoboken te rijden.”

Anton: “Voor mij was de ontdekking van De Haan en dan vooral de veelzijdigheid van de verschillende omgevingen op korte afstand een oogopener. Van de duinbossen recht het strand op en zo terug de duinbossen in en als je wil kan je nog door de polders lopen ook. Prachtig!”

Welke toekomstige buitenavonturen liggen er nog op tafel – of beter nog: staan klaar in de komoot-app?

Ben: “Ik ga zeker nog op zoek gaan naar MTB-routes die niet standaard op internet staan, zoals deze in de achtertuin van Sven Nijs: www.komoot.nl/tour/286850430. Het feit dat komoot een community platform is, zorgt ervoor dat je net heel veel inspiratie van anderen ook zelf kan voltooien of highlights kan overnemen en integreren in je eigen routes. Het is zeker een feature die ik nog veel ga gebruiken en mogelijks mijn favoriete feature gaat worden van de komoot. “Blijf in uw kot” wordt nog moeilijker, maar gelukkig mogen we nog buiten spelen!”

Kathelijne: “Bij inspiratie zag ik vooral interessante fietstochten richting het noorden van Antwerpen passeren. De tocht www.komoot.nl/tour/288399988 sprong eruit aangezien deze vlak bij ons in de buurt vertrekt en je 60km door de bossen loodst. Altijd interessant als je delen van de route kent en een deel ervan nog moet ontdekken. Waar ik vooral ook heel veel zin in heb, is om routes te plannen om met de kinderen op meerdaagse avonturen te gaan of plekken in de buurt te ontdekken. Ik zie vaak iets interessant verschijnen van leuke routes op een social media of in een magazine, maar deze routes ergens verzamelen, is voor mij altijd chaos. Met komoot geplande routes kan ik mijn brein uitbreiden. Ik hoef niet meer na te denken welke route was weer tof om te doen? Instant de route opzoeken en saven in komoot, hoe makkelijk kan het zijn. Ook kan ik dan mijn geplande routes verzamelen in een collectie om nog een beter overzicht te houden. Ideaal!

Anton: “Het Zwarte Woud en het Eifelgebergte in Duitsland staan al lang op mijn verlanglijstje. Vooral om te wandelen, maar wie weet toch ook wel om in de ochtend een korte trailrunsessie te houden. Voor inspiratie hoef je slechts de locatie in te typen. Je ziet meteen tal van routes en bijhorende foto’s. Zo kan je meteen zien of de omgeving je al dan niet bevalt. Trailrunnen in het Meerdaalbos staat alvast op de agenda voor in december.

Voel je je een beetje onder ‘gelijkgestemden’ als je de belevenissen van anderen leest/ervaringen deelt?

Ben: “Ik ben niet zo’n communityman in de zin dat ik niet alles wat ik doe wil/hoef te delen. Maar de sterkte van dit platform is natuurlijk gebouwd op het delen van positieve ervaringen en daar geniet ook ik van. In komoot kan je per activiteit en geplande route bepalen aan wie je hem wilt laten zien: niemand, alleen goede vrienden, alleen je volgers of iedereen op komoot. De kunst ligt er waarschijnlijk in om komoot-inspiratie te mengen met je eigen highlights en je eigen geplande route een paar keer uit te proberen en matuur te maken alvorens te delen met de wereld. Tenslotte wil jezelf ook een goed geplande route ontdekken via Komoot en niet het wilde knip- en plakwerk. Tips, tricks en likes zullen hier het onderscheid maken. Persoonlijk gooi ik er nog wat endorfines bovenop, als die hoog oplopen tijdens een rit, zo zullen ook de likes voor deze rit!”

Kathelijne: “Als je komoot-genoten gaat opzoeken en hun routes/highlights bekijkt, dan zie je dat de sportbeoefenaar niet enkel trackt/plant. Komoot staat veel meer voor de beleving van je sport en dit te delen met de community van komoot. Dat is een hele fijne benadering om je omgeving te bekijken, beschrijven en te beleven.”

Anton: “Het taggen en uitnodigen van je vrienden is super eenvoudig. Samen dingen beleven en je belevenissen en highlights delen, geeft je toch een beetje dat ‘wij’-gevoel, in plaats van altijd maar ‘ik’, zoals tegenwoordig al vaak genoeg het geval is. De beste momenten in het leven worden niet vastgelegd, maar met komoot kom je toch aardig in de buurt.”

Aan wie zou je komoot aanraden

Ben: “Aan al wie een hart en respect heeft voor de natuur en actieve buitensport.”

Kathelijne: “Aan iedereen die bewuster zijn sport wil beoefenen en meer bezig is of graag meer bezig wil zijn met de omgeving waar hij sport.”

Anton: “Aan iedereen die van nature uit sportief is. En wie het nog niet is, kan door apps als komoot maar gemotiveerd geraken.”

Meer weten? Lees ons ‘kennismakingsartikel’ met komoot van vorige maand, waar we in de leukste features duiken. Of check uiteraard de website van komoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 + 10 =