MTB tips voor beginners – start to mountainbike!

MTB tips voor beginners
MTB tips voor beginners

Nog groen achter de oren als het op mountainbiken aankomt? (Geloof ons, die bruine modder volgt snel genoeg) Met deze MTB tips voor beginners hopen we je een vlotte eerst rit te bezorgen.

MTB tips voor beginners

  1. Snelheid is je vriend. Het kan vreemd klinken, maar zodra je een beetje sneller gaat, zal je merken dat het ook wat makkelijker gaat. Traag fietsen, is vaak moeilijker dan snel fietsen. Je mountainbike is erop voorzien om op snelheid over obstakels te rijden. Al te veel remmen, maakt je fiets onstabiel. Heb dus vertrouwen in je materiaal.
  2. Kijk ver vooruit. Ga niet vlak voor je wiel naar obstakels turen. Kijk ver voor je uit en tracht in te schatten wat het terrein voor je in petto heeft. Kijk in de richting waarheen je wilt.
  3. Vlot bochten nemen. Niets zo leuk op de mountainbike als een snel genomen perfecte bocht. Bochten nemen is niet zo makkelijk. Rij de bocht in van buitenaf naar de binnenkant om vervolgens weer naar de buitenkant eruit rijdt. Remmen doe je voor de bocht. Let erop dat je pedalen ofwel horizontaal staan ofwel de pedaal aan de binnenkant van de bocht bovenaan staat. Kijk naar het einde van je bocht en zoek de ideale lijn om je bocht te vervolledigen.
  4. Speel met je gewicht. Neen, we hebben het niet over je dieet, maar wel met de balans van je lichaam op je fiets. Bij een afdaling verplaats je je gewicht naar achteren. Je mag zelfs achter je zadel gaan hangen. Bij een beklimming schuif je op je zadel naar voren, tot op het puntje van je zadel voor een steile klim.
  5. Schakel wijs. Leer je versnellingen kennen. Weet wat er gebeurt wanneer je met je linker- of je rechterhand schakelt. In het terrein anticipeer je op wat komen gaat. Komt er een steile klim, zorg dan dat je de juiste, kleine versnelling hebt vooraleer je gaat klimmen. Schakelen onder volle belasting is niet erg gezond voor je materiaal.

Meer tips voor wie wil starten met mountainbiken.

Op mtbroutes vind je een overzicht van alle bewegwijzerde routes in België.

Zuid-Tirol