Verslag Team Far Out loopt Meerdaalwoud Trail in Bierbeek

Verslag Team Far Out loopt Meerdaalwoud Trail in Bierbeek

Het Meerdaalwoud is oeroud en meteen ook het grootste loofbos van Vlaanderen. Europese topnatuur op amper drie kilometer van de bruisende stad Leuven. Het machtige landschap loopt via de Dijlevallei en het Zoniënwoud helemaal tot aan het Hallerbos in het westen. Het werd nooit ontbost en is het recentste strijdtoneel van Team Far Out. Een verslag van de Meerdaalwoud Trail.

Verslag & foto’s: Ben Van Dyck 

Nieuwe start met oog op 2021

2020, niet het meest productieve seizoen van Team Far Out, maar dat zal voor vele teams hetzelfde zijn. Honderden events gecanceld, vooruitzichten op persoonlijke confrontaties en de groepsdynamiek op een all time low. Hoe kan dat nu? We zijn nog gezond, niemand heeft er corona gehad en we hebben nog steeds de vrijheid om te sporten zoveel als we willen? Waarom klagen we nu? Het sociale/fun aspect is zowat het belangrijkste bij Team Far Out. Social distancing zorgt ook voor een social split die je niet zomaar met wat social networks of boswandelingen op peil houdt? Natuurlijk gaan we ook een persoonlijke challenge aan en willen we onszelf verbeteren, maar in the end willen we allemaal alleen maar één ding. De strijdkreet van team Far Out door het bos horen galmen: “zigge, zagge, zigge, zagge, héy héy héy”!

Vaccines of geen vaccines, that is not the question. De question is, hoe ga ik me beter voorbereiden op 2021, voor de events die wel door mogen gaan? De beste leidraad of stuwende kracht om te verbeteren, is een visie opbouwen voor de toekomst. De eerste vraag aan mezelf, waar sta ik vandaag en waar wil ik (realistisch gezien) naar toe? Begin oktober liep ik de halve marathon van de Kalmthoutse heide voor het goede doel. Gans de zomer had ik wel wat getraind, maar zonder specifiek doel, regelmaat of aangepaste fysiek niveau/zone. Als gevolg geen toptijd, ook niet voor eigen kunnen, want daarvoor ben ik niet toegewijd genoeg bezig met de sport. En besloot ik het na afloop dan ook over een ander boeg te gooien, door wat meer toewijding, visie en een plan van aanpak.

Kilometers maken!

Kilometers maken, was mijn motto. Ik ben niet goed in snelheid, maar als ik voldoende kilometers maakte dan kon ik alvast mijn afstanden verlengen. En zo heb ik met Team Far Out ook in 2018 de Ultra Trail in Tenerife afgewerkt! Wijsheid komt met de jaren en het uitwisselen van info. Waardoor we vandaag de dag minder loopkilometers in de benen steken dan voorheen en ook aan een trager tempo. Ondertussen weten we dat langzamer lopen je op termijn juist sneller kan maken. Het komt er op neer je lichaam minder te belasten en de efficiency te verhogen door optimalisatie van je cardiovasculair systeem, zuurstofvoorziening naar de spieren en je ademhaling. Samen met en als gevolg van, je vetverbranding en loophouding.

Velen onder ons weten het al langer dan vandaag dat traag lopen, op een hartslag van 60-70% van je maximum, goed voor je is. Het is alleen zo verdomd saai?! Toch heb ik de afgelopen 2 maanden mijn week totaal verminderd van 40km snelle naar 30km trage km’s en het verschil omgezet in wat fiets kilometers met positieve gevolgen. We lopen beter, efficiënter, minder vermoeid en vooral ik wordt er magerder van zonder op mijn eten te moeten letten. Zalig toch!

En toen kwam corona

Zodra ik mijn plan en doel deelde met Team Far Out om nog voor het einde van het jaar een sport prestatie af te vinken, in de vorm van een deelname aan de Meerdaalwoud Trail run van Sport Events. Hadden we binnen de 3 uur ons team ingeschreven. Blij dat we waren met deze opportuniteit om terug wat leven te blazen in onze groep, nu hopen dat corona geen roet in het eten gooit?!

De Meerdaalwoud Trail gaat door! Sport Events heeft toestemming gekregen van de gemeente Bierbeek om net als afgelopen zomer tijdens de Trail des Fantômes het event te spreiden over meerdere dagen. Door deze succesvolle edities, staan zij 100% achter dit concept en dankzij enkele noodzakelijk aanpassingen gaat de Meerdaalwoudtrail alsnog covid veilig door! Elke dag tussen 19 en 27 december mogen 250 lopers via een vrije start tussen 10 en 14u starten op de uitgepijlde parcoursen (10-17-26 km).

Meerdaalwoud, Meerdaalbos, Mollendaalbos etc

“Das nen bosloop, genen trail”?! was de opmerking die ik kreeg van een kameraad, X-terra fanaat en triatleet. Beetje verbouwereerd stond ik daar met een halve grijns. Ok, ik snapt het, het Meerdaalwoud, of beter het Meerdaalbos of het Mollendaalbos waar het grootste deel van de trail doorloopt, is doorkruist met brede paden en lanen, en een groot deel van de trail loopt ook over deze paden. Technische gezien misschien geen trail onderdeel, wel een welkome afwisseling met de echte trail stukken vol modder.

Het team heeft geopteerd voor de twee langste afstanden, niemand wou zich laten kennen voor de 10km. 5 team members opteerde voor de 17 km met 190 positieve hoogtemeters en 4 team members waagde zich aan de 26 km met 300 positieve hoogtemeters. Van bij de start, die zich aan de sporthallen in Bierbeek bevinden, probeerde ik mijn hartslag op de rand van zone 3 en zone 4 te leggen zonder te letten op mijn snelheid, afgelegde meters of de ander leden in de groep. De confrontatie was voor mij een voor mij alleen. De volgende uren waren de uren van de waarheid, tijdens welke ik mijn persoonlijk kunnen zou pushen tot het uiterste.

Al snel bleken we met z’n drieën een gelijkaardig tempo voor ogen te hebben en speelde we afwisselend op het parcours haas voor elkaar. Ook het aflezen van de pijlen in groepsverband heeft me gered, of ik had al na km2 het verkeerde pad genomen, met mogelijks enkele km’s extra als gevolg? Voor zij die graag mountainbiken, zal het woud geen onbekende zijn, en zijn vele paden en trails je niet onbekend. Je mag er alleen niet van uitgaan dat je dan de weg van de trailrun al kent! Het woud is prachtig en de trail heeft fantastisch mooie stukken! De maand december had echter gerust wat kouder mogen zijn. De temperaturen waren verdomd warm en in plaats van een lekker krokant bevroren ondergrond, mochten we vechten tegen kilometers modderpoelen en trail. De gebruikelijke dipjes opzij gezet, kreeg ik vanaf km 21 krampen in de bovenbenen, verdorie, toch te weinig gedronken in het eerste uur? Of te weinig zout? Had ik beter nog een gelleke genomen, met cafeïne of zonder? Bwaaah, ik had er nu al zoveel? Misschien is dit toch allemaal niets voor mij en laat ik het beter over aan de echte triatleet? Wat? Waarom …? De trukendoos van de ziel of de psychologie van de topsport, daar kunnen we met Far Out nog is een artikel over schrijven!

Sporthorloges en uitslagen

Avg 5:45 min/km was het doel. Niet bepaald snel, ik weet het, ik ben er niet goed in, maar daar hebben we het al over gehad. Mijn horloge tikt af op een afstand van 25,2 km. “Das geen 26km hé Ben”, er klopt iets niet! Inderdaad, en wat het meeste stoorde is niet de afstand die niet klopte, maar wel als gevolg je gemiddelde snelheid. Deze klokt op mijn horloge af op avg 5:55 min/km. De autist neemt het over, ik kan het niet meer relativeren, het is te belangrijk, ik moet het weten! Op de laatste kilometer of 2 na heb ik het ganse traject met Koen samen gelopen. Hij tikt af op een afstand van 25,77 km. Het officiële GPX bestand duidt een afstand van 25,63 km aan? Hoe kan dat?

Ik spreek iemand aan die bekend is in de wereld van sports accessories, en kom er op uit dat sporthorloges een afwijking (mogen) hebben van +/- 3%. Wat dus betekent dat er redelijk wat variatie kan zitten op de getallen en dat het vergelijken met bevriende sporthorloges met een korrel zout genomen moet worden. De merken even in het midden gelaten, en er vanuitgaande dat de GPX opgenomen is met een professioneel toestel, zouden we het volgende kunnen stellen. Mijn eigen horloge komt hier 1,5% lager uit dan de target afstand, daar waar de horloge van Koen 0,5% hoger uitkomt dan de target afstand. Omgerekend zou dit willen zeggen dat ik op een gemiddelde snelheid van avg 5:48 min/km uitkom. Toch lijkt het ons best om relatief te vergelijken met je eigen resultaten geschiedenis om je voortgang te tracken. Al klinkt die avg 5:48 min/km goed voor mijn ego!

Met dank aan onze partners: Tecnica, Stance en Patagonia.
Lees ook ons testverslag van de Tecnica Origin.

Team Far Out uitslagen

17 km

  • Maya Benoy: 1:49:52
  • Kim Simons: 1:50:40
  • Roeland Van Den Broeck 1:55:00
  • Katia Claes: 2:09:38
  • Kathelijne Seeldraeyers: 2:24:31

26 km

  • Ben Van Dyck: 2:29:06
  • Koen Daems: 2:30:04
  • Denise Vogel: 2:37:00
  • Anton De Groot: 2:57:53

Laten we hopen dat Team Far Out bij de start van het nieuwe jaar nog zulke mooie trails mag aanvangen? Zo kunnen we jullie verder op de hoogte houden van onze ervaringen, tips and tricks om zelf ook met een hartslag beter 2021 tegemoet te gaan!

Vrolijk kerstfeest!