Oxfam Trailwalker editie 2021 stapt tegen armoede en ongelijkheid. Doe mee!

0
28
Oxfam Trailwalker editie 2021 stapt tegen armoede en ongelijkheid. Doe mee!

Stappen tegen armoede en ongelijkheid? Dat doen we deze zomer in het Grote Woud van Saint-Hubert. Op 28 en 29 augustus 2021 vindt namelijk de 14de editie van Oxfam Trailwalker in België plaats. Het ultieme doel is met z’n vieren die 100 km stappen en daarbij ten minste € 1750 per team inzamelen voor het goede doel. 100 km te ver? Doe dan mee aan de 25 km. Omdat elke stap telt.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: Oxfam Trailwalker is veel meer dan een sportieve uitdaging waar teams van vier in minder dan dertig uur 100 km stappen door een van de mooiste groenoases in ons land: het Grote Woud van Saint-Hubert.

Oxfam Trailwalker is vooral een solidariteitsevent dat draait rond saamhorigheid en de strijd tegen extreme ongelijkheid, onrecht en armoede. Vandaar dat deelnemers hun beste beentje voorzetten om per team € 1750 in te zamelen voor Oxfam-projecten wereldwijd. Een dubbele en buitengewone uitdaging waarmee je letterlijk levens redt.

Extreme ongelijkheid
neemt toe

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: 2020 was een rampjaar voor goede doelen, wat betekent dat er minder middelen beschikbaar waren voor de vele acties en initiatieven die deze organisaties steunen. Bovendien zijn kwetsbare bevolkingsgroepen in landen getroffen door hongersnood, extreme armoede, conflicten en een gebrekkige gezondheidszorg steeds de eerste slachtoffers van een crisis. Daar proberen de projecten van Oxfam iets aan te doen. Ook in België is Oxfam actief, met ontwikkelingsprojecten en noodhulp in crisissituaties.

Een speerpunt van Oxfam Trailwalker is extreme ongelijkheid in de schijnwerpers zetten. Met rede: uit de recente studie ‘The Inequality Virus’ blijkt immers dat extreme ongelijkheid door het coronavirus overal ter wereld is toegenomen. Dit voor het eerst in 100 jaar… Het aantal mensen dat in armoede leeft (met een inkomen van circa $5 per dag of minder) is naar schatting met 200 tot 500 miljoen gegroeid. In ons land zagen voedselbanken het aantal aanvragen stijgen met bijna 15%. Dat zijn 20.000 extra monden per maand. Spreekt voor zich dat hulp meer dan ooit nodig is.

Stappen voor het goede doel

Wat jij kan doen? Iets wat je sowieso graag doet: stappen! Oxfam Trailwalker is namelijk een wandelevent dat op een solidaire, gezellige en leuke manier geld inzamelt voor de projecten van Oxfam. De gekozen locatie is er trouwens een om U tegen te zeggen. Het Grote Woud van Saint-Hubert. Het Grote Woud is, wel… groot! Het strekt zich uit over meer dan 100.000 hectare waarvan meer dan de helft is bebost. Kortom: een ideale natuurbestemming waar een schitterend bebost massief en misschien zelfs de koning van de bossen, het edelhert, je opwacht.

Het parcours van 2021 (de vertiende editie al!) belooft wederom een unieke ervaring en prachtige uitzichten. De organisatie is momenteel volop op zoek naar een alternatief voor de meest hobbelige paden. Die zijn zo’n beetje eigen aan de streek en dus niet volledig te vermijden, maar waar het kan, loopt het parcours dus ietsje anders dan gebruikelijk. Zeker van de partij zijn variatie en de charme van de natuur. En wat zweetdruppels, natuurlijk. Zorg dus voor ten minste twee supporters onderweg, zodat je kan bijtanken.

© Eric de Mildt

Fondsen inzamelen

Elk team engageert zich om € 1750 in te zamelen voor de projecten van Oxfam. Dat klinkt als veel, maar de meest teams geven aan dat ze dat bedrag sneller bijeenkregen dan gedacht. Dit jaar ziet er door corona anders uit. Maar ideeën om geld in te zamelen zijn er te over. Bovendien kan je via de organisatie van Oxfam Trailwalker ook gratis affiches, folders, bladwijzers, stickers en ballonnen aanvragen.

Enkele ideeën:

 • Een huiskamerconcert voor je bubbel, familie, vrienden en/of kennissen
 • Expositie op school of in de jeugdvereniging
 • Of een filmavond in je tuin
 • Gebruik je talenten als gids, entertainer, bak- of knutselwonder
 • Trakteer je bubbel op een van A tot Z verzorgde wellnessdag
 • Laat je sponsoren voor een sporttoernooi, lange wandeling of wedstrijd
 • Organiseer een (online) tombola, garage sale of verkoop spulletjes die je toch niet gebruikt

Nog niet zeker? Elk jaar doen er 200 tot 300 teams mee en vrijwel elk team haalt de doelstelling ruimschoots. Zo werd er in 2019 ruim € 500.000 ingezameld met 282 teams. Dit jaar zijn er reeds 265 teams ingeschreven die nu reeds meer dan € 100.000 hebben opgehaald.

Ideale teambuilder

De 100 km stap je met vier personen. De kortere afstand (25 km) in een groep van maximaal acht. Ideaal dus als teambuilder met de collega’s, zeker gezien je elkaar het afgelopen jaar maar weinig hebt gezien. Over het afgelopen jaar gesproken: uiteraard is Oxfam Trailwalker coronaproof, wat wil zeggen dat de organisatie alle tegen dan geldende gezondheidsmaatregelen naleeft en deelnemers dus ook.

“Oxfam Trailwalker ligt alweer vier weken achter ons en we denken er nog altijd met plezier aan terug. Het was een héél mooie ‘wandeling’, een beetje ver, dat wel (lacht), maar we zijn als viertal vertrokken en ook als viertal gefinisht, dus… Uiteindelijk hebben we € 1953 sponsorgeld ingezameld voor Oxfam. Gewoon, door online spulletjes te verkopen waar we toch niets mee deden. Bizar wat je allemaal uit je kast haalt. Mijn vriendin heeft ook toffe mutsen gebreid en die via de scouts verkocht. Of ik opnieuw mee zou doen? Absoluut. Misschien dit jaar met enkele collega’s, of met twee teams. Eentje voor de vrienden en eentje met het werk. Nu nog beslissen met wie ik mee ga stappen.” – gepost door Maarten

Oxfam Trailwalker editie 2021 praktisch

 • Wanneer? Start op zaterdag 28 augustus 2021. De uitdaging eindigt op zondag 29 augustus. Meer info over de starttijden volgt later.
 • Waar? Luchtmachtbasis Saint-Hubert, rue du Monastère 3, 6870 Saint-Hubert. Niet te verwarren met de nabijgelegen burgerluchthaven!
 • Voor wie? Iedereen! De 100 km leg je af in teams van 4. De 25 km in een team van minimaal 2 en maximaal 8 personen.
 • Inschrijven? Dat kan tot 31 juli.
 • Info? oxfamtrailwalker.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × 4 =