Home Fietsen Outdoor vakantie op Corsica – Îles de Beauté geeft ons keuzestress

Outdoor vakantie op Corsica – Îles de Beauté geeft ons keuzestress

0
Outdoor vakantie op Corsica – Îles de Beauté geeft ons keuzestress

Als één grote rots rijst Corsica op uit de Middellandse Zee. Van de kust tot aan het hoogste punt op 2706 meter is het hemelsbreed slechts 25 kilometer. Het ene moment lig je onder een parasol en waan je jezelf op een Caribisch strand, het andere moment raas je downhill met je bike of wandel je een deel van de GR20 alsof je in de Alpen bent. En dat is dan nog maar het begin van de adrenalinerush tijdens een outdoor vakantie op Corsica.

Tekst & Foto’s: Bert Romani

Outdoor vakantie op Corsica

Waar we dit jaar heen willen op zomervakantie? Wordt het een windsurftrip naar een Grieks eiland? Gaan we biken en wandelen in de Alpen? Of boeken we een allinclusivereis naar Turkije? Dat laatste in elk geval niet, maar de rest spreekt ons wel aan en we kiezen niet voor ‘óf’, maar voor ‘én’. Het wordt een outdoor vakantie op Corsica, want daar kan het allemaal.

De boot brengt ons na een nachtje varen vanaf Italië ’s morgens vroeg in Bastia. We reizen met een camper vol gear. Windsurfboards op het dak, fietsen achterop en een krat vol schoenen erin, van stevige bergstappers tot waterschoenen tegen de zee-egels en slippers voor op het strand. Maar we hebben ook rugzakken bij, fietstassen, een tentje en kookspullen. We zijn op alles voorbereid.

Flexibel plannen heet dat

De Windfinder App is onze gids en bepaalt de route en de agenda de komende maand. Want voor het surfen hebben we nu eenmaal wind nodig en die is er niet elke dag. Helaas ontbreekt er een passaatwindje op de Middellandse Zee en is het dus telkens wachten op de Mistral of wat lokale thermische wind in de zeestraat tussen Sardinië en Corsica. We vinden een plekje op een camping net onder Bastia. Beetje toeristisch, maar de ligging aan het strand is prima en we kunnen hier de camper voor een aantal dagen veilig stallen.

De planning is Cap Corse te ronden op de fiets. Deze ruige Noordkaap van Corsica heeft de vorm van een duim en de slingerende weg langs de kust is een van de mooiste kustwegen van Europa. We willen tegen de klok in rijden, want dan fietst je altijd aan de zeekant en heb je het mooiste uitzicht. Tent, slaapzakken, matjes, kookspullen en wat extra kleding verdwijnen eenvoudig in de fietstassen. We rijden elektrisch dus een tweede accu is geen overbodige luxe. Die extra kilo’s bagage deren ook niet met een e-bike.

Rondje Cap Corse

Bastia is een levendige stad, met een mooie oude haven, een prachtig plein en een basiliek die je zeker moet bezoeken. Maar daarna is het snel wegwezen uit de verkeerschaos die een paar keer per dag ontstaat als de gele schepen van Corsica Ferries honderden toeristen uitspugen op weg naar hun bestemming aan voornamelijk de oostkust tussen Bastia en Bonifacio in het zuiden. De Cap Corse wordt vaak overgeslagen. Ideaal voor ons, want al snel neemt het autoverkeer af en rijden we relaxed noordwaarts. Het uitzicht is fenomenaal en het landschap ruig, soms erg kaal, maar ook verrassend groen. We maken een koffiestop bij de Torre d’Erbalunga aan het pittoreske haventje, eten een sandwich en vervolgen de kustweg. Het laatste dorp aan de oostkust is Macinaggio waar we overnachten op een camping.

Dag twee belooft wat spannender te worden en begint met een mooie lange klim naar Col de la Serra en de Moulin Mattei op het puntje van Cap Corse. We genieten van het prachtige uitzicht aan beide kanten over zee en zien in de verte zelfs de Toscaanse eilanden. Hier zie je de kale landschappen met lage vegetatie waar dit ruige deel van Corsica zo bekend om staat. We dalen af en slingeren van links naar rechts.

Zwevend door de bochten, hoog boven de zee en met magnifieke uitzichten op de steeds weer opnieuw opdoemende baaien, de ene nog mooier dan de andere. Dan duikt de weg steil omlaag, flirtend met het strand. Soms een zandstrand, maar de meeste zijn van rots en kiezel. We pauzeren op Plage d’Albo, een opvallend mooi strand bedekt met enorme ronde, glad afgesleten grijs-zwarte stenen. Even later passeren we het zwarte strand van Nonza. Dit strand is antracietgrijs van kleur. Helaas niet natuurlijk, maar het gevolg van een inmiddels gesloten asbestmijn.

We slaan ons kamp op in Saint-Florent en het lijkt of we vanuit de wildernis plotsklaps toch een allinclusivevakantie hebben geboekt. Het is hier erg toeristisch, zeker in vergelijking met de prachtige rustige dorpjes op Cap Corse. Het is een drukte van jewelste en de toeristen worden massaal op en neer gevaren naar Plage de Saleccia, volgens de brochures het mooiste strand van Corsica en slechts bereikbaar per boot of met een 4×4. We slaan het graag over en vertrekken na een heerlijk zwoele avond de volgende dag weer richting Bastia. We vinden een autoluwe route over de Col de Teghime en spoelen ons stof en vuil even later af in de zee. De komende dagen relaxen we aan het strand, beetje zwemmen en snorkelen en dan op naar Corte. De bergen roepen tijdens onze outdoor vakantie op Corsica!

Hiken naar de gletsjermeren

Het is een uurtje rijden met de camper van de kust bij Bastia naar Corte. En dan heb je het strand verruilt voor prachtige bergen met toppen tot boven de tweeduizend meter. Het contrast is enorm. Van lange zandstranden en een weids uitzicht, naar kronkelende wegen bergop met ruige pieken en oneindige bossen. Ons doel is het Restonicadal. Met de camper kun je echter niet tot het eind van het dal rijden omdat de weg te smal wordt. Dus hup de accu’s op de bikes en trappen tot de weg ophoudt. We klimmen fors en ondanks de trapondersteuning moeten we flink aan de bak, maar o wat is het mooi. We stallen de fietsen bij een kleine herberg en gaan te voet verder.

Op twee uur lopen liggen een paar prachtige bergmeren en die willen we niet missen. De hike is stevig ondanks dat hele families met kleine kinderen er ook op uittrekken. Het eerste meer, Lac de Melo, bereiken we langzamer dan verwacht en valt ons zwaarder dan gedacht. De hoogte en de warmte maken het niet eenvoudiger en bovendien is het pad bovenin smal en vol met losse stenen. De meren zijn restanten van een oude gletsjer die hier in vroegere tijden lag. Het water is kraakhelder en een duik in het meer zorgt voor de nodige verkoeling. Wie genoeg tijd over heeft, kan nog doorstappen naar Lac de Capitello. Voor ons zit de dag erop. Terug in Corte bezoeken we nog even het kasteel, ploffen ons neer op een terras voor een aperitiefje en genieten na.

Zweven over de Bavella

Een van de mooiste bergpassen die de oost- met de westkust verbindt, is ongetwijfeld de Bavella. Het is één grote outdoorspeeltuin. De GR 20 komt hier voorbij, er liggen fantastische mountainbikeroutes met stevige downhills en lastige single tracks, en het is het mekka voor wie van canyoning houdt. En dit alles op twintig minuten van de zee. ’s Ochtends hardcore outdoor, ’s middags luieren op het strand. Wij hebben keuzestress…

We gaan voor het Forest Parc met de Via Ferrata de la Buccarona en de la Punta. Gewapend met speciale klimgordels, helm en genoeg drinken en eten voor onderweg zijn we klaar voor dit ondedeel van onze outdoor vakantie op Corsica. Het parcours start met een touwbrug over de rivier de Solenzara. Verder is het klimmen en klauteren tot de Punto di Buccarona op 400 meter boven de zeespiegel. Het is eigenlijk een grote rotsplaat van rood graniet waar je overheen klimt met een prachtig uitzicht op de rivier. De grote verplaatsingen gaan met vier tirolerbruggen en de laatste brengt ons na ongeveer twee uur zwevend terug bij het startpunt. Wauw, wat een tof park is dit. Gezien de moeilijkheidsgraad C/D raden we deze route overigens niet aan voor beginners.

Op zoek naar wind!

Wanneer de Mistral echt doorzet, is Algajola boven Calvi aan de westkust the place to be. De noordwestenwind zwiept daar de golven hoog op en in de baai rollen ze als setjes perfect binnen met wind van opzij. Ideaal dus. Maar de Mistral laat ons in de steek en we kiezen voor de thermiek in de straat van Bonifacio. Hier zijn meerder goede windsurfspots, die helaas niet altijd met een camper even goed bereikbaar zijn.

Uiteindelijk vinden we in de baai van Santa Manza een ideale spot. Een mooie, redelijk constante windkracht 5 zorgt een paar dagen voor genoeg aandrijving. Iets onder Santa Manza ligt nog een prachtige spot met spiegelglad helder water: Piantarella. Het witte zand maakt er een Caribisch plaatje van. Er is ook een windsurfclub waar je materiaal kunt huren en les kunt nemen. Maar o wat is deze plek slecht bereikbaar. Een parkeerplaats ontbreekt en de wind is er toch erg aflandig wat starten weer lastig maakt. Bovendien laat de voorspelde wind het compleet afweten… Gelukkig maakt Bonifacio alles goed. Een heerlijk romantisch en historisch stadje op de witte kliffen met een beschutte haven waar de rijken der aarde hun miljoenen kostende scheepjes afmeren.

Op de weg terug naar Bastia worden we nog even getrakteerd op een unieke zomerstorm. Een windhoos bij Cap Corse en een front dat zuidwaarts trekt, levert een prachtige windsurfdag op aan de oostkust. De vakantie is compleet! We mogen weer naar huis. Als we de haven uitvaren, weet ik het zeker. Tot de volgende keer voor een volgende outdoor vakantie op Corsica, er is nog genoeg te doen op Îles de Beauté!

Info en tips voor een outdoor vakantie op Corsica

  • De beroemde langeafstandroute GR 20 loopt dwars door Corsica en sluit bij het Lac de Capitello aan op het dal Restonica. Inmiddels is er ook een fiets- en e-bikevariant van 571 km uitgezet, de GT 20. Check hier de video:

  • Overvaren kan met Corsica Ferries vanaf meerdere havens vanaf Frankrijk en Italië. Indien je de ferry overdag op een weekdag neemt, scheelt dat in de kosten.
  • Vrij kamperen is op heel Corsica officieel verboden. Campings zijn er in ruime mate aanwezig, sommige boerderijen baten minicampings uit en langs de GR zijn er berghutten waar je in een dorm kan slapen of buiten je tentje opzet.
  • Voor een compleet verzorgde fiets- of wandelvakantie op Corsica kijk op frankrijkhuis.nl/fietsen-en-wandelen-op-corsica.
  • Het beste seizoen voor een outdoor vakantie op Corsica is het voor- en najaar.

—> Op zoek naar een andere avontuurlijke eilandbestemming?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =