Trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk

Trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk

Wie wil ontsnappen aan de dagdagelijkse drukte, maar geen tijd of zin heeft om talloze uren autosnelweg af te leggen, moet zeker eens een microtrip naar Wissant plannen. De Franse gemeente ligt aan de Opaalkust, knal tussen Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez, op één uurtje rijden van De Panne. De regio is niet alleen populair bij liefhebbers van fruits de mer; het unieke landschap is een paradijs voor allerlei buitensporten. Trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk is een aanrader!

Tekst: Bert De Vriese

Trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk

West-Vlaming Tom Staelgraeve organiseerde sinds 2019 al tien sociale trailruns op het strand van Wissant. In een kleine twee jaar tijd kon hij al zo’n driehonderdtal lopers warm maken voor zijn traject van Cap Gris Nez naar Cap Blanc Nez en terug, goed voor zo’n 26 kilometer.

Tom, je social trailrun op en rond het strand van Wissant is enorm populair. Je hebt al heel wat mensen naar de Opaalkust kunnen lokken, maar hoe heb je de regio zelf ontdekt?

Tom: “Als kind ging ik er regelmatig op vakantie met m’n ouders. Toen ik het enkele jaren terug wat beu was om steeds rond de kerktoren te lopen, stelden ze mij voor om er met hen mee op weekend te gaan. Ik wou eens een langere afstand lopen. En heb toen voor het eerst de tocht tussen Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez afgelegd. Ik wist direct dat ik die ervaring met zoveel mogelijk mensen wou delen.”

Elke run is anders

En daar ben je al aardig in geslaagd. Al tien keer nam je zo’n dertig tot veertig lopers op sleeptouw. Het event is rap volzet. Wat is volgens jou de grootste aantrekkingskracht van de tocht?

“De onvoorspelbaarheid, de run is altijd anders. Bovenop de Caps loop je tussen de koeien. Vervolgens daal je langs de kliffen af naar het strand met constant zicht op zee. Je krijgt heel wat verschillende ondergronden voor de kiezen. Onder invloed van eb en vloed ligt het strand er altijd anders bij. Bij laag water zijn er soms diepe geulen van een halve meter waar je overheen moet springen of waarvoor je moet omlopen. Maar ook het weer heeft een grote invloed. Soms lopen we onder stralende zon en zien we de krijtrotsen in Engeland. Maar het kan er ook echt flandrienweer zijn.”

Zijn er ook bepaalde risico’s of gevaren waar lopers rekening moeten mee houden als ze willen trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk?

“Voor je vertrekt, moet je goed de getijden bekijken want bij hoogwater kan je in de miserie geraken. (Red.: bij hoog water beuken de golven letterlijk tegen de dijk van het dorpje Wissant.) Maar ook de wind kan verraderlijk zijn. Ik heb het al meermaals meegemaakt dat lopers zich tijdens de tocht naar Cap Blanc Nez net niet opblazen en het vervolgens heel moeilijk krijgen als ze tegenwind moeten terugkeren.”

Alleen of in groep

Wat maakt trailrunning in groep voor jou zo mooi?

“Het is een volledig andere manier om de natuur te beleven. Als ik alleen aan het lopen ben, vind ik tussen die mooie landschappen mentale rust. Maar ik krijg ook energie wanneer ik die ervaring met anderen deel. Het is leuk om mensen die eerste stap te laten zetten en te zien dat ze de smaak echt te pakken krijgen.”

Heb je nog een laatste tip voor mensen die willen trailrunnne aan de Opaalkust in Frankrijk, van Cap Blanc Nez naar Cap Gris Nez?

“Ga als het even kan op voorhand naar het toilet. In Wissant zijn er openbare toiletten maar die zijn niet altijd toegankelijk. Niet handig als gata trailrunnen aan de Opaalkust in Frankrijk.”

—> Beginnen met trailrunnen? Dat doe je zo!

Wissant-weetjes

  • Wissant heeft iets minder dan duizend inwoners, sinds enkele jaren is dat cijfer in dalende lijn.
  • Onder het strand van Wissant rust een Duitse duikboot die er strandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De duikboot verdween in 1932 in het zand en kwam eind 2018, begin 2019 weer even boven water. Maar geen paniek. De explosieven van de onderzeeër zijn al een eeuw geleden onklaar gemaakt.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wissant een belangrijk deel van de Atlantikwall, een 5000 km lange verdedigingslinie vol bunkers die het Derde Rijk tegen een inval van de geallieerden moest beschermen. Restanten van die bunkers vind je nog steeds terug langs de duinen. In 1950 werd het dorp volledig opnieuw opgebouwd.
  • In de 21ste eeuw wordt er in de streek nog steeds een Frans-Vlaams dialect gesproken. Wissant is afgeleid van het oude Vlaamse woord ‘witzand’, verwijzend naar de kleur van het strand. Sangatte betekende vroeger dan weer ‘Zandgat’.