Home Nieuws Malta opent zijn grenzen op 1 juni voor internationale toeristen

Malta opent zijn grenzen op 1 juni voor internationale toeristen

0
Malta opent zijn grenzen op 1 juni voor internationale toeristen
(c) Arthur Roman

De toeristische sector in Malta heeft cijfers vrijgegeven over toerisme tijdens het rampzalige coronajaar 2020: het aantal toeristen daalde er met maar liefst 76,2%. Er valt ook positief nieuws te rapen. Een nieuw toeristisch masterplan maakt z’n opwachting voor een meer duurzaam en gebalanceerd toerismebeleid. Het voorspoedige tempo van de vaccinactiecampagne maakt een veilige herstart op 1 juni mogelijk.

Zo’n 650 000 toeristen bezochten het afgelopen jaar Malta. Een laag cijfer voor de archipel die een jaar eerder meer dan 2,75 miljoen bezoekers over de vloer kreeg. Maar Malta blijft wel een populaire vakantiebestemming bij de Belgen. Dat veranderde het afgelopen jaar niet. Ondanks de crisis trokken bijna 20 000 landgenoten naar het eiland in de Middellandse Zee. Daarmee klimmen de Belgische toeristen op de ranglijst van nationaliteit naar de 7de plaats. Enkel het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje scoren hoger.

Wie zijn die toeristen?
De meeste toeristen op Malta waren tussen de 25 en 64 jaar oud. Opvallend is dat vooral de 65-plussers weg bleven. In vergelijking met 2019 zakte hun aantal met meer dan 82%. Iets meer dan een vijfde van de reizigers op het eiland was jonger dan 25 jaar. Twee derde van de toeristen reisden voor de eerste keer naar de archipel. Daarnaast boekte een kwart van de reizigers een pakketreis, de overige 75% stak hun vakantie volledig zelf in elkaar.

Heropening op 1 juni 2021
Naarmate de vaccinatieprogramma’s overal ter wereld vorderen, wordt de mogelijkheid van reizen met een laag risico voor zowel de bewoners als de reizigers haalbaarder en dan ook waarschijnlijker. Meer dan 35% van de Maltese bevolking kreeg al een eerste vaccin, wat het land de beste leerling van de Europese klas maakt. Hierdoor wordt 1 juni 2021 een haalbare datum voor de heropening van de toeristische activiteiten op Malta. Ze zullen nog steeds werken met een kleurensysteem voor reizen:

 
  • Rode landen: mensen kunnen enkel vrij reizen als ze volledig gevaccineerd zijn. Dit geldt voor landen in de EU en landen waarmee Malta een bilaterale gezondheidsovereenkomst heeft afgesloten.
  • Oranje landen: mensen kunnen vrij reizen als ze volledig gevaccineerd zijn. Niet-gevaccineerde personen moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen, niet ouder dan 72 uur voor check-in. Op dit moment is België een oranje bestemming.
  • Groene landen: alle reizigers kunnen vrij reizen.
Nieuw toeristisch masterplan 2021-2030
Malta ziet ook volop opportuniteiten voor de  toekomst. Er wordt namelijk werk gemaakt van een nieuw toeristisch masterplan 2021-2030. Onder het motto ‘Recover, Rethink, Revitalise’ wilt Malta zich verder op de kaart zetten als een echte kwaliteitsbestemming met een focus op duurzaamheid. Malta is namelijk beperkt in oppervlakte, daarom moet deze nieuwe aanpak ervoor zorgen dat de waardevolle natuur en de rijke geschiedenis niet verloren gaan.
 
Waar ligt Malta?
Malta, officieel Republiek Malta, ligt in de Middellandse Zee. De Maltese eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes. Het is een bijzonder stukje Europa, er wordt links gereden en Maltees en Engels zijn de officiële talen. Je vindt er een mix van culturen, een indrukwekkend erfgoed, prachtige azuurblauwe baaien en de zonnigste hoofdstad van Europa. Vanuit België zijn er dagelijkse vluchten en na 2,5 uur vliegen ben je er al. www.visitmalta.com 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zes + zestien =