Home Bestemmingen De toppen en valleien van Meran en omgeving in Zuid-Tirol? Variatie troef!

De toppen en valleien van Meran en omgeving in Zuid-Tirol? Variatie troef!

0
De toppen en valleien van Meran en omgeving in Zuid-Tirol? Variatie troef!
(c) Tourismusverein Hafling-Vöran-Meran 2000/Marion Lafogler

De omgeving van Meran/Merano is een van de meest afwisselende regio’s in het hele Alpengebied. Aan de voet van het natuurpark Texelgruppe en enkele imposante drieduizenders ligt het Meranerbekken. Dit gebied staat bekend om zijn weelderige vegetatie en milde klimaat.

Kuurstad Meran is de op een na grootste stad in Zuid-Tirol, maar de belangrijkste kuurstad. Behalve heerlijk om doorheen te struinen, is het ook een fotogeniek plaatje dankzij de vele mooie tuinen, historische arcaden en jugendstilpanden. Een paar honderd meter klimmen, gaat het mediterrane landschap in Schenna/Scena over in alpine gebied. Nog een etage hoger, in Hafling/Avelengo en Vöran/Verano, schotelen bossen en bergtoppen buitenliefhebbers een paradijs voor.

Wandelen over pieken en door dalen

Meran Zuid-Tirol
(c) Tourismusverein Schenna/Hannes Niederkofler

Op de mooie en altijd zonnige hoogvlakten in Hafling, Vöran en Meran 2000 zijn er toegankelijke wandelroutes door lariksbossen en de alpenweiden van Salten, langs herbergen, kleine kerkjes en vijvers. Mag het uitdagend? Ga dan voor de hike op de lokale berg, de Ifinger. In elf kilometer overbrug je bijna 800 hoogtemeter.

Voor gezinnen zijn de Waalwegen ideaal, een net- werk van irrigatiesloten die al bestaan sinds de 12de eeuw. De Schenner Waalweg, bijvoorbeeld, voert je langs de spectaculaire Masulschluchtkloof boven het dorp door de bossen en de appelboomgaarden naar de Naiftalvallei. De Maiser Waalweg, onder Schenna, loopt nagenoeg vlak doorheen het Schnuggenbach-rivierbekken naar de Riffianerweg.

Een andere aanrader is de wandeling naar de steenmannen (Stoanerne Mandln) in de Sarntaler Alpen, die je kan bereiken vanuit Hafling en Vöran. Wat deze kleine steenpiramiden zo bijzonder maakt, zijn de gravures en de vuurstenen werktuigen die zijn gevonden in de buurt en waarschijnlijk al dateren uit de Steentijd. Rond de steenmannen zijn ook vele spannende sagen en heksen- legendes geweven. In de herfst kan je hier ook prachtige zonsop- en zonsondergangwandelingen maken.

TIP: de ‘openluchtcinema’ van kunstenaar Franz Messner in Knottnkino.
Dertig bioscoopstoelen van staal en kastanjehout bieden wandelaars
een uniek uitzicht over het dal en de omliggende drieduizenders.
Of maak gelijk de luswandeling, met drie bijkomende ‘cinema’s’.

Meran Zuid-Tirol
(c) Tourismusverein Schenna/Dietmar Denger

Actief relaxen op de fiets

Uiteraard kan je lekker hard gaan op de vele fietsroutes in de omgeving in Meran. Maar wees gewaarschuwd: wie de streek op twee wielen ver- kent, wordt bijna gedwongen om te genieten. Tips hebben we te over. Voor fietsers en e-bikers is de 2000 jaar oude Via Claudia Augusta een must. Er zijn verschillende etappes, elk goed voor een mooie dagtocht. De langste (56 km) loopt van Mals/Malles naar Meran doorheen de Vinschgauvallei. Mountainbikers sturen we zonder blikken of blozen naar de Wurzer en de Vöraner Alm in het gebied rond Hafling en Vöran. Route 262 en 269 leiden je naar een rustig gelegen berghut.

TIP: eens wat anders? Doe mee aan een Gourmet e-Bike Tour.
De naam zegt het al: tijdens deze 34 km lange rondrit combineer je
fietsplezier met culinaire verwennerijen en heerlijke wijn.

Meran Zuid-Tirol
(c) Meran 2000/Florian Andergassen

Outdoorbelevingen voor groot en klein

In Meran 2000 wacht een perfect avontuur voor de hele familie: de via ferrata Heini Holzer. Deze 500 meter lange klim heeft een moeilijk- heidsgraad A/B. Het laatste stuk, Angel’s Edge, bevat een uitdagende rotspassage (graad C).

Ervaren klimmers kunnen doorsteken naar de top van de Großer Ifinger. Ook tof: een buitenrit te paard of een tocht met paard en koets. Het sterke, zachtmoedige Haflingerpaard met zijn karakteristieke blonde manen is al 100 jaar een local en kan je in de zomer op de Alpenweiden ontmoeten. Tot rust komen kan tijdens een rustige wandeling door de stad Meran, op de zomerse Alpenweiden, of relaxend in de heerlijke thermale baden, de Terme Meran.

Benieuwd? Check alvast onderstaande fotogalerij! De foto’s zijn van de toeristische dienst van Hafling-Vöran-Meran 2000 en Schenna, fotografen: Mariona Lafogler, Stephan Matzoll, Dietmar Denger, Klaus Peterlin, Patrick Schwienbacher, Hannes Niederkofler, Manuel Ferrigato, Alex Filz-Trauttmansdorff en Julia Staschitz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

14 − 10 =