Sportklimmen voor het eerst gehuldigd in Olympisch Goud

0
66
Sportklimmen voor het eerst gehuldigd in Olympisch Goud
De Sloveense Janja Garnbret domineert de competitie bij de vrouwen. Foto (c) Suguru Saito / Red Bull Content Pool

De Olympische Spelen in Tokio doen er een schepje bovenop dit jaar met vijf nieuwe sporten op het programma. Sportklimmen, surfen, skateboarden, karate en honkbal/softbal maken deze Zomerspelen hun debuut. Een Olympisch tijdperk breekt aan voor deze nieuwkomers. Zo ook voor de klimsport die van 3 tot 6 augustus aan bod komt. In de strijd voor het eerste Olympische Goud moeten 40 atleten de drie onderdelen van de sport doorlopen: speed, boulder en lead.

Zo ziet het ‘combined’ wedstrijdformat eruit

Speed

De atleten beginnen met het onderdeel speed, een discipline dat voor zich spreekt. Snelheid is de boodschap. Wie als eerste de vijftien meter hoge muur opklimt wint. En dat gaat snel. Eind mei dit jaar werd nog een nieuw wereldrecord gevestigd met een tijd van 5,208 seconden.

Hoe dat eruit ziet ontdek je in dit filmpje:

Boulder

Daarna volgt boulder, het meest explosieve onderdeel van de drie. Op een korte muur van 4,5 meter moeten de atleten in zo min mogelijk pogingen bovenaan een ingewikkelde en technisch zware route zien te komen. Dit vergt voornamelijk veel vindingrijkheid en brute kracht van de atleten.

Lead

Bij lead is ‘the sky the limit’. Hoe hoger je op de vijftien meter hoge muur weet te komen, hoe meer punten je bij elkaar sprokkelt. De klimroute wordt gradueel zwaarder en vraagt een sterke uithouding van de atleten.

Acht beste naar de finale

De acht klimmers die over de hele lijn het sterkst scoren gaan door naar de finale, waar ze opnieuw de drie disciplines doorlopen. Een gewaagde combinatie die aanvankelijk op weinig begrip kon rekenen in de klimwereld.

Vooral het onderdeel speed is een vreemde eend in de bijt. Speedklimmen kent namelijk veel specialisten die minder sterk scoren in de andere twee disciplines en vice versa. Bijgevolg zijn de geselecteerde olympiërs voornamelijk boulder- en leadklimmers.

Gelukkig is er beterschap op komst. In de spelen van Parijs 2024 zal speed zich afsplitsen van boulder en lead. In totaal zullen er dan 12 medailles verdeeld worden over 72 atleten: 16 voor speed en 20 voor boulder en lead. Dit jaar zijn dat nog 6 medailles voor 40 atleten.

De winnaar bij de heren wordt gehuldigd op 5 augustus, de medailleceremonie bij de dames vindt plaats op 6 augustus.

Deze video van IFSC helpt je het verschil tussen de disciplines beter begrijpen:

Wie zijn de favorieten?

Na een intensieve selectie in 2019 wisten 20 dames en 20 heren afkomstig uit 19 landen zich te kwalificeren voor de Zomerspelen in Tokio. De atleten van het Belgian Climbing Team konden hiervoor helaas geen plaats bemachtigen. Bovendien kan elk land maximum 2 mannelijke en 2 vrouwelijke atleten afvaardigen. Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten maakten daar gretig gebruik van en zenden elks 4 klimmers naar Tokio.

Bij de mannen is vijfvoudig wereldkampioen Adam Ondra één van de grootste kanshebbers. Toch zal het erom spannen bij de mannen. Thuisspeler Tomoa Narasaki maakt eveneens een goede kans op een podiumplaats. Verder moet je ook het Franse broedersduo Bassa en Mikaël Mawem in de gaten houden. Zij hopen donderdag samen het podium op te lopen.

De Sloveense Janja Garnbret domineert de competitie bij de vrouwen met sterke prestaties in de drie onderdelen van de sport. Maar ook hier zorgen de thuisspelers voor een spannende competitie. Miho Nonaka en Akiyo Noguchi maken een goede kans om het podium te halen.

Wanneer moet je kijken?

Van 3 tot 6 augustus komt sportklimmen voor het eerst aan bod op de Olympische Spelen. 20 mannen en 20 vrouwen nemen het er tegen elkaar op in de plaatsingsrondes op 3 en 4 augustus. Daarna gaan de 8 beste klimmers door naar de finale, waar ze opnieuw in alle 3 de disciplines strijden voor het Olympisch Goud.

  • Dinsdag 3/8 (start om 10 uur): Men’s combined sport climbing qualification round
  • Woensdag, 4/8 (start om 10 uur): Women’s combined sport climbing qualification round
  • Donderdag, 5/8 (start om 10:30 uur): Men’s combined sport climbing final/medal round
  • Vrijdag, 6/8 (start om 10:30 uur): Women’s combined sport climbing final/medal round

Over Klim- en Bergsportfederatie vzw
De Klim- en Bergsportfederatie is de unisportfederatie voor klim- en bergsport in Vlaanderen, erkend en gesubsidieerd door Sport Vlaanderen. Met meer dan 13.000 leden ondersteunt en promoot de KBF een veilige uitoefening van de klim- en bergsport in binnen- en buitenland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =