Home Fjällräven Fjällräven Tree-Kånken: een rugzak van houtsnippers

Fjällräven Tree-Kånken: een rugzak van houtsnippers

0
Fjällräven Tree-Kånken: een rugzak van houtsnippers

De Fjällräven Tree-Kånken is een ode aan het eerste ontwerp van de iconische Kånken uit 1978. Door de jaren heen is de Kånken, meegaand met de tijd, steeds iets aangepast, maar de eenvoud van het ontwerp en de functionaliteit zijn hetzelfde gebleven. De nieuwste innovatie van Fjällräven is de stof waar de Tree-Kånken van is gemaakt: Pine Weave, een cellulosestof gemaakt van houtsnippers. Duurzaam en 100% hernieuwbaar!

De Tree-Kånken ziet er niet precies hetzelfde uit als andere Kånkens. Ten eerste is het ontwerp geen eerbetoon aan de allereerste Kånken, die geen zichtbaar voorvak heeft en waar de handvatriemen in de lengte aan de voorkant zijn gestikt. Ook is de Tree-Kånken gemaakt van een cellulosestof als alternatief voor fossiele materialen: Pine Weave. Niet voor niets gooit Fjällräven hoge ogen in de duurzaamheidsindex.

Pine Weave: een stof van niet-fossiele grondstoffen

Tree-Kånken is een product geboren uit Fjällrävens voortdurende zoektocht naar duurzamere manieren om functionele en tijdloze producten te maken. De hoofdstof en de voering van de Tree-Kånken zijn gemaakt van het nieuwe Pine Weave-materiaal. Dit is een houtgebaseerde stof die exclusief door Fjällräven is ontwikkeld, gemaakt van filamentvezels en geoptimaliseerd voor extra sterkte en functionaliteit.

Productontwikkelaar Johanna Mollberg is ervan overtuigd dat ontwerpers manieren moeten vinden om materialen te gebruiken die geen eindige fossiele grondstoffen gebruiken: “De ontwikkeling van Pine Weave is een stap in die richting, namelijk nieuwe en betere manieren vinden voor het maken en toepassen van innovatieve materialen. Door de jaren heen proberen we onze ecologische voetafdruk voortdurend te verbeteren. Pine Weave maakt deel uit van deze reis. Onderweg hebben we veel geleerd, niet in de laatste plaats hoe belangrijk het is om nederig te blijven ten opzichte van de uitdagingen die op ons pad komen. We streven altijd naar verbetering, maar we moeten een scenario vermijden waarbij verbeteringen op het ene gebied nieuwe uitdagingen op andere vlakken met zich mee brengen, zoals biogebaseerde materialen versus biodiversiteit.”

Van pulp tot vezel, van garen tot stof

Fjällräven heeft het productieproces grondig verbeterd en aangepast om ervoor te zorgen dat Pine Weave stabiel, slijtvast en waterafstotend is. Johanna Mollberg legt het proces uit: “Kort gezegd koken we houtsnippers in tot een cellulosemassa. De massa gaat dan naar het lyocellproces, wat een soort techniek is voor het spinnen van opgeloste stoffen. De opgeloste cellulosepulp wordt door spindoppen geduwd. De laatste stap in deze fase is het wassen en drogen van de vezels en ze spinnen tot garen. Vervolgens weven we het garen in een effen binding. De coating met een een PU-mengsel verlengt de levensduur van de stof en maakt Pine Weave ook duurzamer dan de bestaande lyocellstoffen op de markt.”

De houtgrondstof van Fjällräven is afkomstig van gecultiveerde en gecertificeerde bossen net buiten Fjällrävens geboorteplaats Örnsköldsvik, in het noorden van Zweden, en nooit uit oerbossen. Het bestaande industriële proces dat hout in cellulose verandert, kan gecertificeerd, traceerbaar hout niet onderscheiden van andere houtbronnen. De pulp die Fjällräven voor Pine Weave gebruikt, wordt vermengd met de totale hoeveelheid hout die in het pulpproductieproces. Dit wordt een ‘massabalans’-benadering genoemd. En hoewel traceerbaarheid van rugzak tot boom in een gesloten systeem niet mogelijk is, draagt Fjällräven toch bij ​​aan de groeiende vraag naar meer traceerbaar, gecertificeerd hout in die industriële processen. “We willen nog meer biogebaseerde materialen in onze producten gebruiken, maar de manier om deze materialen te verkrijgen, kan volgens ons beter.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf + negen =