Bostherapie in de Champagne (en Bourgogne)

workshop bosbaden Antwerpen
Boomkruin in het Vrijbroekpark (c) Provincie Antwerpen

De in Japan ontwikkelde bostherapie wordt steeds populairder bij stadsmensen die zich willen ontspannen en in contact willen komen met de natuur. We gaan naar het nieuwe Parc national de forêts en Champagne et Bourgogne om Florence Guérin te ontmoeten, een pionier op het gebied van bosbaden. Zij kent de helende kracht van bomen.

Wat is er zo goed aan bostherapie?
‘Bostherapie is een alternatieve geneeswijze die zowel preventief als genezend werkt. Het kan bijvoorbeeld de bloeddruk verlagen en helpen bij het verlichten van stress. Bomen zijn ook zeer effectief in het voorkomen van depressies en kunnen ons helpen om te gaan met de vele tegenslagen in het leven zoals ontslag, rouw of echtscheiding. Bostherapie kan bovendien helpen bij teambuilding of het vergroten van iemands zelfvertrouwen.’

Hoe stap je in een bosbad?
‘Allereerst is er de energetische kant. Ik geef mensen koperen energiestaafjes en vraag ze een boom uit te kiezen. Het is aan hen om te bepalen wat ze van de boom willen en wat ze bereid zijn terug te geven aan de boom – het is een zeer intieme uitwisseling. Als een boom hen afwijst, gaan de staven uit elkaar. Als de boom ze accepteert, gaan de staven vooruit of kruisen ze elkaar. De sleutel is dan om een boom te behandelen zoals je een ander mens zou behandelen – met zorg en aandacht.

Je kunt hem met één of twee handen aanraken (na eerst toestemming te hebben gevraagd), hem omhelzen, ertegen leunen. Sommige mensen voelen niets bijzonders, maar voelen zich wel heel rustig. Mensen die ‘elektro-sensitief’ zijn kunnen een sterke golf van energie voelen. Ze kunnen zich zelfs licht in het hoofd voelen, duizelig worden of hun hart voelen bonzen. Dan is er ook nog de helende kant van bostherapie. Bomen laten essentiële oliën, terpenen genaamd, en chemische stoffen, fytonciden genaamd, los die een antimicrobiële werking op het menselijk lichaam hebben en het immuunsysteem stimuleren. Deze helpen om cortisol (het stresshormoon) te verlagen en de productie van melatonine en serotonine op gang te brengen. Kleuren zijn ook erg belangrijk. Groen is fantastisch: het is een mix van blauw, dat rustgevend is, en geel, dat opwekkend is.’

Zijn bepaalde soorten bomen beter geschikt voor het genezen of voorkomen van bepaalde aandoeningen of problemen? ‘Over het algemeen zijn naaldbomen
meer opwekkend, terwijl loofbomen meer rustgevend zijn. Beuken zijn heel nuttig om het zelfvertrouwen op te krikken en mensen te helpen hun innerlijke kracht aan te boren. Maar beuken zijn de tieners van het bos; ze zijn erg humeurig en hebben de neiging mensen af te wijzen. Eiken zijn de grootvaders van het bos: ze zijn geruststellend, de verbindingen werken bijna altijd.’

Meer informatie op de website van Bourgogne Tourisme

Shop Lokaal