Home Featured Vier nominaties Fietsroute van het Jaar 2022

Vier nominaties Fietsroute van het Jaar 2022

0
Vier nominaties Fietsroute van het Jaar 2022
(c) Jessica De Korte

Nog vier fietsroutes zijn in de race voor de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2022’. De Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) zijn door de jury genomineerd.

Ondanks alle corona-beperkingen, legden de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Op vrijdag 25 februari, tijdens de eerste dag van de beurs in Utrecht, maakt de jury de winnende route bekend.

Nominaties Fietsroute van het Jaar 2022

– in willekeurige volgorde – 

Badischer Weinradweg (Duitsland)
470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route. Badische-weinstrasse.de

Vier nominaties Fietsroute van het JaarRoyal Canal Greenway (Ierland)
135 km van Maynooth (Dublin) naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd, om de rivieren Liffey en Shannon met elkaar te verbinden. Net buiten Dublin rijdt de fietser langs weilanden met stenen muurtjes, ruïnes, heidevelden en moerassen. Het kronkelende fietspad is heerlijk vlak en toch veelzijdig. Onderweg staan er volop pubs, coffeetrucks en picknicktafels. Ook interessant zijn de tientallen oude bruggen, sluizen en aquaducten. Waterwaysireland.org

Vlaanderenroute (België)
925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper. Vlaanderen-fietsland.be

LF Waterlinieroute (Nederland)
410 km van Edam naar Bergen op Zoom

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad. Lfwaterlinieroute.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 3 =