Home Bestemmingen Klimtreffen Petzl RocTrip in Manikia, Griekenland

Klimtreffen Petzl RocTrip in Manikia, Griekenland

0
Klimtreffen Petzl RocTrip in Manikia, Griekenland
(c) Petzl / Marc Daviet

Op twee uurtjes van Athene ligt Evia, een eiland aan de oostkust van Griekenland in de Egeïsche Zee. Vreemd genoeg is het nog niet zo bekend, behalve bij de Grieken zelf. Daar komt verandering in met de Petzl RocTrip!

Van 12 tot 15 mei verwelkomt het doorgaans slaperige dorpje Manikia uitgenodigde klimatleten, camerateams en een beperkt aantal andere deelnemers. Iedereen kan het event bijwonen via de nieuwe online portal en stemmen op hun lievelingsatleten. Supporter je graag een local, dan zijn dit de drie Belgische deelnemers: Sean Villanueava, Nico Favresse en Anak Verhoeven.

De allereerste Petzl RocTrip vond plaats in 2002, exact 20 jaar geleden dus, op de klif van Boffi, nabij Milau, in Frankrijk. Sindsdien maakte het klimtreffen stops op tal van tot de verbeelding sprekende locaties in Canada, China, Frankrijk, Turkije, Oostenrijk, Mexico, de VS en vele andere landen. Ook Griekenland is voor de Petzl RocTrip geen onbekende. In 2006 zakten Petzl-atleten af naar een ander Grieks eiland, Kalymnos, en daardoor staat het kleine eiland vandaag op de klimmersmap.

Epische klimroutes

Hetzelfde hopen de organisatoren te bereiken voor Manikia. En dat heeft deze epische klimbestemming nu al verdiend. De druiperige Griekse kalkstenen wanden en rotsen in dit gebied bieden klimmers immers oneindig veel mogelijkheden qua moeilijkheidsgraad, routes en oriëntatie. Je vindt er zowel makkelijk als moeilijk, uitdagende verticale wanden, of een onmogelijke overhang. Wie de teaser die op YouTube en de socials van Petzl bekijkt, snapt meteen wat wordt bedoeld.

De bedoeling van elke RocTrip is de locatie mee op de kaart helpen zetten. In Manikia werkt Petzl hiervoor samen met de lokale Griekse vereniging Manikia Project, wiens doel het is om de regio op een duurzame manier economisch te ontwikkelen via rotsklimmen. Petzl zet zich ook in voor het organiseren van een verantwoord evenement, onder andere door het aantal deelnemers, en dus internationale reizen, te beperken, en door actief samen te werken met lokale spelers voor de organisatie van de RocTrip.

Groot digitaal luik

Tijdens deze editie van de Petzl RocTrip lanceert het klimmerk nog een grote nieuwigheid: Creative Onsight. Atleten van het Petzl-team werken in teams samen met beeldprofessionals, videografen en fotografen om toeschouwers – wij en jij dus – van het nodige film- en beeldmateriaal te voorzien. Hierbij moeten ze meer tonen dan hun klimkunsten en ook inzoomen op Manikia, de omgeving en de plaatselijke bewoners.

Via dit initiatief zamelt Petzl geld in voor de vereniging Manikia Project. Dus volg de teams, bekijk hun producties en like je favoriete video op het Petzl RocTrip-platform. Hoe meer exclusieve content je bekijkt, naar hoe meer interviews je luistert, hoe meer online clinics je volgt en hoe meer je leert door technische inhoud te downloaden, hoe meer punten je verzamelt. Die worden vervolgens door Petzl omgezet in fondsen voor Manikia Project. Afspraak op petzl-roctrip.com! Registreren voor de gratis online clinics doe je best meteen. Het aantal deelnemers is immers beperkt.

Anak Verhoeven licht alvast een tip van de sluier op

Anak Verhoeven (25) is een grote naam in de klimwereld. Haar grote liefde? Rotsklimmen! De locatie van de Petzl RocTrip staat bij haar hoog aangeschreven sinds ze er in oktober meedeed aan een boltingtrip met andere Petzl-atleten.

Anak, vertel. Wat is er zo bijzonder aan Manikia?
“Manikia is een authentiek Grieks dorpje gelegen in een prachtig, heuvelachtig landschap met  mooie rotsformaties. Het is geen drukke toeristische streek en dus een perfecte plaats om tot rust te komen en te genieten van de natuur, de voortreffelijke Griekse keuken en de cultuur.”

Hoe vind je de ontvangst, de mensen en het lokale klimgezelschap?
“De dorpsbewoners zijn erg vriendelijk, goedlachs en gastvrij. Op een avond organiseerden ze een dorpsfeest voor ons klimmers. In een klein keukentje met houtvuur werkten ze samen aan een smakelijke maaltijd. Een jongeman speelde Griekse muziek en de ouderen begonnen te dansen. Een speciale ervaring.”

Wat kan je verklappen over de klimroutes?
“Het overgrote deel van de klimroutes in Manikia bevindt zich langs weerszijden van een kloof. De rotssoort is kalksteen. Er zijn veel overhangende routes; soms lopend langs stalactieten.”

Welke uitdagingen zoek je er nog meer op?
“Met drie andere atleten, een fotograaf en een videograaf zal ik werken aan de Creative Onsight. Een hele uitdaging, maar ik verwacht een prachtig resultaat. Verder ga ik ook workshops begeleiden.”

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × een =