De mooiste Grote Routepaden in België

De mooiste Grote Routepaden in België

Het concept van de langeafstandswandelpaden met uniforme wit-rode tekens waaide in de jaren vijftig van de vorige eeuw over naar ons land. Mede door de reisbeperkingen tijdens de coronacrisis en dankzij enkele populaire tv-reeksen in het teken van een GR wonnen de Grote Routepaden opnieuw sterk aan populariteit. Voor wie in eigen land op pad wil, selecteerden we de volgende vier routes.

Tekst: Kris Clerckx

Aanvankelijk beperkten de Belgische routepaden zich tot de Ardennen. Pas in de jaren zeventig kwam er beweging in Vlaanderen. In 1977 werd een eerste GR-wandelroute ingehuldigd: de GR 561 van Diest naar Valkenswaard. Datzelfde jaar ontstond bij ons de Grote Routepaden vzw. Met medewerking van veel vrijwilligers is een netwerk van om en bij de 4000 kilometer aan wandelpaden gerealiseerd.

De mooiste Grote Routepaden in België

De meest iconische
Noordzee – Middellandse Zee | Vlaanderen

Het volledige traject van de GR 5 verbindt de Noordzee in Nederland met het Franse Nice aan de Middellandse Zee. Deze iconische route biedt ook in Vlaanderen en Wallonië meerdere dagen wandelplezier. De GR 5 komt ons land binnen tussen Bergen op Zoom en Essen. Daarna stap je o.a. door de Antwerpse Kempen, het oosten van Vlaams-Brabant en Limburg. Na een kort stukje door Nederlands-Limburg loopt de GR 5 door de provincie Luik met passages in Spa, Stavelot en Vielsalm.

De strafste
GR 16 Sentier de la Semois

Dit Grote Routepad loopt grotendeels door de prachtige vallei van de Semois. 250 km na de start in Aarlen eindigt de GR 16 in het Franse Monthermé, waar de Semois in de Maas uitmondt. Toeristisch interessante plekken om de GR 16 te onderbreken, zijn onder andere Florenville, Herbeumont en Bouillon. Ervaren wandelaars beschouwen de GR 16 als het zwaarste langeafstandswandelpad van ons land.

De langste
GR 129 Dwars door België | Vlaanderen

Televisiemaker Arnout Hauben stapte voor zijn reeks op één de bijna 600 kilometer lange GR 129 van Brugge tot Aarlen. Sindsdien volgen er veel Vlamingen zijn spoor. Al spreiden de meeste wandelaars het uitdagende traject wel over meerdere dagen of weekends uit. In West-Vlaanderen wandelen ze door een verrassend bosrijk gebied. In Oost-Vlaanderen volgen de pittige Vlaamse Ardennen En in Wallonië is het onder meer uitkijken naar de passages in Maredsous en Dinant.

Het buitenbeentje
Stads-GR Antwerpen Rondom

Niet op alle routes van het GR-netwerk overheerst de rust en de stilte van de natuur. De Stads-GR Antwerpen bestaat uit drie relatief korte trajecten: Noord-Zuid (van Antwerpen-Noord naar Middelheim over een afstand van 15 km). Oost-West (9 km tussen het Rivierenhof en Linkeroever). En Rondom (24 km helemaal rond de stad). Hierdoor biedt de Stads-GR Antwerpen drie gemarkeerde trajecten om de stad aan de Schelde te voet te verkennen. En het blijkt ook nog een verrassende manier voor de Antwerpenaren om hun eigen stad beter te leren kennen.

Je vindt alle trajecten in detail op groteroutepaden.be

Lees hier ook ons verslag van de GR1, de bakermat van alle Grote Routepaden

Shop Lokaal