Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer De basics van bushcraft: de kunst van leven in de natuur

De basics van bushcraft: de kunst van leven in de natuur

0
De basics van bushcraft: de kunst van leven in de natuur

Drop ons zonder bevoorrading in het midden van een woud, neem onze smartphone af en velen zullen het zonder hulp van buitenaf niet lang uithouden. De basisvaardigheden waarmee onze voorouders in de natuur overleefden, zijn we kwijt. Gelukkig stijgt de belangstelling voor een natuurlijker en authentieker bestaan. Hier de basics die je tijdens een bushcraftcursus leert.

Tekst: Kris Clerckx / Foto’s: Shutterstock

Vuur maken

In films lijkt het eenvoudig, maar begin er maar aan in een bos met natte takken en bladeren. Nochtans is vuur cruciaal, zowel om je warm te houden als om eten op te warmen en water te koken. Tijdens een bushcraftcursus leer je vuur maken met een vuurboog, vuurslag en/of vuurzaag. En om het vuur brandend te houden, mag je boomstammen en takken tot kleine blokjes hakken. Ook dat vergt oefening!

Voedsel en water vinden

Water vinden is in onze contreien en in de bergen niet de grootste uitdaging, maar is het drinkbaar? Kan je water koken, dan is dat ideaal. Een verrassender alternatief is een waterfilter maken met een petfles, gevuld met o.a. keitjes, fijn zand en houtskool. De natuur blijkt in alle seizoenen ook een voorraadkamer van voedsel, al heb je hiervoor wel een grondige basiskennis nodig over planten, kruiden en paddenstoelen.

Een schuilplaats bouwen

Een tent opzetten is een te gemakkelijke optie voor bushcrafters. Met een simpel zeil kan je immers ook een waterdichte schuilplaats maken. De meest voorkomende constructies zijn de A-vorm of een lean-on, een schuilplaats die bijvoorbeeld deels tegen een omgevallen boom aanleunt. Ga je een stap verder, dan leer je een schuilplaats creƫren met natuurlijke materialen die rond het kamp te vinden zijn.

Compensatie

Wie een dag of weekend in een bos doorbrengt, verstoort de natuur ongewild. Om die schade te compenseren, wordt er in de bushcraftactiviteiten van onder meer Natuurpunt altijd iets positiefs teruggeven aan de natuur. Dat kan gaan van schadelijke Amerikaanse vogelkers verwijderen tot het opruimen van zwerfvuil.

Hier kan je de basics leren!

Voor bushcraft-cursussen van een halve dag tot meerdere dagen in Vlaamse natuurgebieden en de Ardennen kun je o.a. bij volgende organisaties terecht:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × 3 =