Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Magische OAKED-momenten: genieten van een trager en bewuster leven

Magische OAKED-momenten: genieten van een trager en bewuster leven

0
Magische OAKED-momenten: genieten van een trager en bewuster leven

Ja, het trio achter Oaked filosofeert graag tussen pot en pint (of een glas wijn) over de zin en onzin van het leven. En nee, dit betekent niet dat ze een boompje willen opzetten over hoe een duurzaam leven er moet uitzien. Wat ze dan wel met Oaked willen bereiken? Die vraag vullen Jeroen, Jelle en Paloma voor ons in.

Nog eens scrollen door Facebook en Instagram, mails, een lijstje to do’s, whatsapp berichten, ‘Kinderen opvoeden doe je zo!’, #instamoms, tips voor meer productiviteit, must do’s… We zijn er maar druk mee. “Wij zijn de eerste generatie die geconfronteerd wordt met een permanente vraag naar bereikbaarheid.

Dat is een niet te te stoppen lawine aan informatie”, legt Jeroen Peeters uit. “Bedrijven passen zelfs hun communicatie op de werking van onze hersenen aan. Dat is ver-moe-iend, maar werkt natuurlijk heel goed.” Wat doe je dan als buitenmens? “Zelf proberen loskomen van de dagelijkse hectiek! Het liefst in de natuur, om vervolgens die ervaringen met anderen te delen.”

Meer rust en levenskwaliteit

“We zijn ervan overtuigd dat veel mensen meer rust en levenskwaliteit willen opzoeken. Ook wij leven met dit gevoel. Met Oaked willen we inspireren door onze eigen zoektocht te delen en mensen uit te nodigen om mee te genieten van een trager en bewuster leven.”

Oaked in drie pijlers

De eerste pijler staat in het teken van het delen van kennis en ervaringen met mensen die zich herkennen in het Oaked verhaal. “We bieden een podium aan in de breedste zin van het woord. Online kan je participeren via oaked.be en social media. Offline zijn er workshops en lezingen. Recent bijvoorbeeld nog met Pim Niesten. Bekend door zijn vele internationaal bekroonde natuurdocumentaires. Pim kwam onze passie voor natuur delen en iedereen maximaal inspireren met sterke verhalen en prachtige beelden. Een promotie voor de pracht en praal van de natuur in eigen land.”

Rust in de natuur

Samen die natuur intrekken is een tweede pijler. “Voor ons is dit de ultieme manier om tot rust te komen en terug echt (met elkaar) in verbinding te gaan. We organiseren outdooractiviteiten voor jong en oud, zoals wandelen, packraften en vissen. Koken op open vuur is bij alle activiteiten de verbindende factor.”

De materialen waar Jeroen, Jelle en Paloma zelf fan van zijn, verkopen ze via de webshop en hun windowshop naast buurtcafé Bar Valaar in Wilrijk . Sommige items zijn ook beschikbaar voor verhuur.

Voor de volgende generatie

Een laatste pijler is minder voelbaar, maar wel een achterliggende drijfveer. “Naast de
insteek om met Oaked ‘echte momenten’ te creëren, is er ook de wetenschappelijk (harde)
realiteit. Tegen 2030 moeten we onze uitstoot van broeikasgassen met de helft verminderen. Lukt ons dat, dan kunnen we de opwarming van de aarde beperken en hebben onze achterkleinkinderen dezelfde, of een betere, levensstandaard als wij vandaag.”

oaked.be

Enkele vragen aan Jelle, Paloma en Jeroen

Jullie hebben alle drie een jong gezin en vaste job naast Oaked. Lastig?

Paloma: “Een full time job naast Oaked heeft zo zijn voordelen. We zijn financieel niet afhankelijk van Oaked en kunnen daardoor heel dicht bij onze visie blijven. Een tweede voordeel en zeker ook een uitdaging is dat we heel bewust met onze tijd moeten omgaan om onze droom te verwezenlijken. We begrijpen goed hoe het voelt om rust te proberen vinden in de chaos van de dag.”

Waar en hoe komen jullie echt tot rust?

Jelle: “Buiten. En liefst in de nabijheid van water. Gaan uitwaaien op het strand, samen met mijn vrouw Florien en de kindjes Jack en Lucie, brengt ons direct tot rust. Of buiten koken op open vuur en met fijn gezelschap lang aan tafel blijven hangen. Dat zijn de momenten. En natuurlijk gaan vissen. Met respect omgaan met ‘de jacht’, in de natuur, op of rond het water, in spanning afwachten en genieten van het onverwachte avontuur.”

Merken jullie dat je jullie kinderen het genieten van en onthaasten ook doorgeeft?

Jeroen: “Het staat vast dat een ontspannende ouder ook zorgt voor een ontspannen gevoel binnen het gezin. We merken dat we onze kinderen moeten triggeren om buiten te spelen. Iets wat in onze kindertijd vanzelfsprekend was. Eéns ze de klik maken, kunnen ze oneindig spelen en genieten. Het zijn die ‘pure’ momenten die hen dan ook bijblijven en de verhalen die ze blijven vertellen.”

Welke tips kan je aspirant-onthaasters meegeven?

Jelle: “Vanaf dag 1 was het duidelijk dat we met Oaked ver weg willen blijven van anderen vertellen hoe ze bepaalde dingen moeten doen. Dat is een individuele zoektocht die voor iedereen anders is. Met Oaked faciliteren we verschillende manieren om eigen ervaringen te delen en zo anderen te inspireren om op avontuur te gaan.”

Welk Oaked-moment zal je altijd bijblijven?

Jelle: “Als jong ventje van een jaar of acht samen met mijn nonkel mijn eerste vis gevangen. Dat is mij altijd bijgebleven. De dag ervoor alle materiaal klaarzetten, de boterhammekes, midden in de nacht vertrekken, om dan op zoek te gaan naar beweging in het water. Altijd een avontuur. Een ervaring die ik graag wil doorgeven.”

Jeroen: “Met vriestemperaturen gaan kamperen met mijn gezin in een puur stuk natuur. Wakker worden met de zon, het vuur aansteken voor koffie en ontbijt en de dag samen starten met een prachtige wandeling. Deze ervaring heb je alleen als je gaat kamperen. Voor dit gevoel kan je niet vroeg opstaan en naar buitengaan. It’s just not the same.”

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 2 =