Tips voor het noordelijke Zwarte Woud

(c) Tourismus Gmbh Nördlicher Schwarzwald

Het noordelijke Zwarte Woud is een heerlijke bestemming met prachtige valleien, dorpjes, bossen, wijngaarden en oude kastelen. Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen. Omdat er zoveel te zien is, hebben we de enkele hotspots uitgezocht.

Boomtoppenpad Sommerberg

Op de Sommerberg vind je het boomtoppenpad met uitzicht over het Zwarte Woud. Je wandelt tussen de boomtoppen hoog boven de grond en kijkt vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren in de verte. Even verderop vind je de 360 m lange Wildline over de Bärenklinge. Vanaf deze hangbrug geniet je op 60 meter boven het dal van prachtige panorama’s, waar je ook kijkt.

Bad Teinach, vertrekpunt natuurwandelingen

Bad Teinach is het ideale vertrekpunt voor natuurwandelingen in het noordelijke Zwarte Woud. Hier starten de premium wandelpaden: de Teinacher en het Wasser, Wald und Wiesenpad. Als je vanaf het Teinachtal omhoogkijkt, ontdek je de kasteelruïne van Zavelstein die vroeger waakte over de vallei en de mensen. Vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de heuvels en valleien van het noordelijke Zwarte Woud.

De jungle van het Zwarte Woud

Zin in een jungletocht? Wandel dan door het Bannwald Bärlochkar, een bosreservaat van 100 hectare. Het bos wordt hier aan zijn lot overgelaten en kan zich daardoor veel vrijer ontwikkelen in zijn natuurlijke omgeving.

Hier groeien bizarre boomvormen de lucht in, korstmossen hangen aan de takken, varens woekeren in overvloed en het ruikt er naar vers mos. Alleen het natuurpad wordt vrijgehouden van omgevallen bomen en afgebroken takken, wat een geweldige kans biedt voor wandelaars om zich onder te dompelen in de natuur. Onderweg kom je veel informatieborden tegen die je vertellen over het woud.

Kasteel Altensteig

In de Boven-Nagoldvallei ligt het prachtige vakwerkstadje Altensteig. Hoog boven de historische huisjes en de kronkelende straatjes staat een indrukwekkend kasteel. In de zomer beleef je hier jongleurs, muzikanten en kunstenaars.

Historisch vakwerkstadje Calw

In het vakwerkstadje Calw kom je heerlijk tot rust. Samen met 15 andere kleine Duitse steden is het opgenomen in de lijst van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. De kleine stadsparel heeft een prachtig voetgangersgebied en charmant marktplein waar je fijn kunt wandelen, winkelen en een terrasje kunt pikken. Op zaterdag is er de wekelijkse markt met tal van regionale specialiteiten. Hier vindt je ook het museum van de bekende schrijver Herman Hesse die in Calw is geboren.

Tochten voor E-bike en toerfiets

In het Noordelijke Zwarte Woud vind je tal van goed bewegwijzerde fietstochten. De twee rivierfietspaden Nagoldtal-Radweg en Enztal-Radweg kunnen worden gecombineerd tot een rondrit die indrukwekkend mooi is. Goed om te weten: in zowat elk dorp vind je wel een e-bike verhuur en oplaadpunten.

Op de website www.mein-schwarzwald.de vind je altijd een fietstocht die bij je past. De site is erg gebruiksvriendelijk met een reisplanner en filters waarmee je goede keuzes kunt maken. Zo zijn er 16 verschillende e-bike fietstochten waarbij je in een oogopslag de afstand, tijdsduur en aantal hoogtemeters ziet, alsook 28 tochten die je per toerfiets kunt afleggen.

Shop Lokaal