Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Ren kind, ren! Hoe krijg je kinderen aan het lopen?

Ren kind, ren! Hoe krijg je kinderen aan het lopen?

0
Ren kind, ren! Hoe krijg je kinderen aan het lopen?
(c) Shutterstock

Krijg je je kinderen soms moeilijk van achter hun scherm weg? Hoe motiveer je ze dan ook nog eens om de loopschoenen aan te trekken? Far Out ging op bezoek bij Sport Vlaanderen, het voormalige BLOSO, dat met tal van initiatieven kinderen en jongeren zowel op school, in familieverband als bij de sportclub aan het sporten wil krijgen. Onze hamvraag: hoe krijg je kinderen aan het lopen?

Jonge lopers’ agenda 2024

Tekst: Kris Clerckx / Foto’s hieronder: Sport Vlaanderen

Hoe krijg je kinderen aan het lopen?

“Wij promoten sporten voor alle inwoners van Vlaanderen”, klinkt het ambitieus bij Jo Haentjens, afdelingshoofd Sportpromotie bij Sport Vlaanderen. “De voorbije jaren is onze aanpak wel gewijzigd. Vroeger brachten we vooral de mensen naar de sportclub en naar de sportinfrastructuur. Tegenwoordig proberen we evenzeer sport en beweging naar de mensen te brengen. We trachten sport een nadrukkelijkere plaats te geven in het leven door onder andere de omgeving zo prikkelend mogelijk te maken.”

Talloze bewegwijzerde looproutes

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de tientallen bewegwijzerde routes die Sport Vlaanderen samen met gemeenten en andere partners heeft gerealiseerd. Voor lopers bestaan er gewone loopomlopen, 100%-natuurlopen, stads- en wijkomlopen en sinds kort loopbanen (looproutes in de buurt van industriezones en bedrijventerreinen). Ook voor andere sporten is er aandacht met routes voor mountainbikers, ruiters, peddel- en skeeleraars.

“Leg geen nadruk op het competitieve,
lopen draait rond plezierbeleving.”

“Het grote voordeel van lopen, is dat het een heel laagdrempelige sport is”, legt Haentjens uit. “Lopen is en blijft een van onze hefboomsporten. Je hebt er nauwelijks infrastructuur voor nodig en lopen kost weinig geld. Bovendien behoort recreatief lopen tot de populairste sporten in Vlaanderen, zeker bij volwassen. Bij jongeren scoort lopen aanzienlijk minder en dus is promotie bij die groep zeker nodig.”

Populaire schoollopen

Het langstlopende initiatief ter promotie van de loopsport bij jongeren is de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’.

“Elk jaar doen er gemiddeld rond de 250 000 meisjes en jongens mee. Dat is enorm veel! Verschillende toppers (o.a. Tia Hellebaut en Hans van Alpen) hebben tijdens die schoollopen zelfs hun eerste stappen in de atletiek gezet. We mogen het sportieve belang ervan dus zeker niet onderschatten.”

Lange tijd spraken we over de ‘Vlaamse veldloopweek’. Drie jaar geleden is echter bewust gekozen om het woord ‘veld’ uit die titel te schrappen. “Veldloop deed te sterk denken aan het klassieke crossen in het veld. Door die competitieve bijklank was het alsmaar moeilijker om minder geïnteresseerde kinderen mee te krijgen. Uiteraard kunnen gemeenten tijdens de Vlaamse loopweken nog altijd een traditionele veldloop organiseren. Maar we vragen organisatoren om voor meer plezier en beleving te zorgen.”

Alternatieve loopvormen

Sport Vlaanderen organiseert de Vlaamse loopweken voor scholen in partnerschap met onder meer MOEV, de opvolger van de Stichting Vlaamse Schoolsport. Ook zij staan achter die minder competitieve aanpak en sporen organisatoren sinds enkele jaren aan om alternatieve loopvormen te programmeren.

Op de website van MOEV vinden de gemeentelijke organisatoren en scholen een draaiboek met ondersteunende brochures en fiches terug ter voorbereiding op het evenement. Inclusief ideeën voor alternatieve loopvormen en met tips om kinderen spelenderwijs te trainen.

Gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk komen onder meer de volgende alternatieve loopvormen aan bod: een aflossingsloop, jogging, hindernissenrun, jong en oud samen startend aan het plaatselijke woonzorgcentrum, een feestelijke veldloop met sportieve en muzikale randanimatie, een village trail of stedenloop naar het voorbeeld van de populaire urban trails, een G-scholenveldloop voor leerlingen met een beperking, een run & bike, een fluo run en zelfs een ‘loop een marathon met je klas’. Niet al deze voorbeelden zijn even haalbaar voor organiserende gemeenten of steden. Maar dankzij die andere visie worden er in het programma steeds meer alternatieve loopvormen op maat van een specifieke locatie en op basis van de deelnemers opgenomen.

Spartacus Run voor jongeren

Ondanks het grote succes van de Vlaamse loopweken voor scholen merken de organisatoren dat de leerlingen van het secundair niet meer zo gemotiveerd zijn. Terwijl het aantal deelnemers van de lagere school jaar na jaar boven de 200 000 uitstijgt, schommelt het aantal deelnemers uit de secundaire scholen rond de 36 000. “Een gelijkaardige trend zien we ook deels in het sportverenigingsleven”, vertelt Haentjens. “Het is opvallend dat sommige jongeren vanaf het secundair sporten in clubverband als te gestructureerd aanzien. Ook al zijn de trainingen dat helemaal niet. Ze kiezen liever zelf hun sportmoment of trekken er met vrienden op uit. Of ze ontdekken het skateboarden en andere urban sports.”

Toch blijft Sport Vlaanderen zich inzetten om deze jongeren met de loopsport betrokken te houden. Een succesvol initiatief is bijvoorbeeld de Survival Trophy, vergelijkbaar met een Viking Obstacle Run of Spartacus Run voor volwassen. “Deze survivalruns zijn gericht op leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair”, licht Haentjens toe.

“Tijdens Survival Trophy’s bereiken we overduidelijk ook minder sportieve meisjes en jongens. Ze nemen deel in groepjes van vijf, vaak klasgenoten waarmee ze goed overeenkomen. De meer sportieve jongeren uit de groep trekken de minder sportieve mee en ze zijn samen in actie. Dat samen zijn, is van groot belang. Survivalruns zijn namelijk spectaculair om zien. Meisjes en jongens klimmen op een toren, wringen zich over en door obstakels en banen zich een weg door modder en water.”

Sportfestival

Een heel ander soort evenement om de jeugd – en dan vooral jonge meisjes – aan het sporten te krijgen, is het sportfestival K3 Run & Fun. “Samen met Studio 100 hebben we dit evenement helemaal buiten de schoolse context getrokken”, legt Haentjens uit. “Op een weekenddag in september en samen met hun familie nodigen we jonge lopers uit op het sportdomein van Hofstade. Hier lopen ze in waves een lus van 600 meter tot een kilometer. Het is zeker geen loopwedstrijd. Veel deelnemers komen echt voor K3 en hebben geen loopervaring. Tijdens het lopen gaat het er ontspannen aan toe. De meisjes van K3 moedigen hen aan. En de dansers van Baba Yega springen met hun gekke bewegingen tussen de jonge lopers door.”

In afwachting van het slotconcert van K3 kunnen kinderen en jongeren die namiddag op het sportdomein van Hofstade ook kennismaken met andere sporten. Een volgende stap is dat de ze zich in de daaropvolgende weken misschien aansluiten bij een sportclub. Maar tijdens de K3 Run & Fun staat in de eerste plaats plezierbeleving met familie en vrienden voorop.

Hoe krijg je kinderen aan het lopen?

Jonge lopers’ agenda 2024

Klimmen, klauteren, rollen… en een beetje lopen

Sport Vlaanderen heeft samen met het agentschap Natuur & Bos zeven multimovepaden uitgewerkt. Verspreid over een parcours van gemiddeld 2,5 km staan natuurlijke hindernissen en houten constructies, waarop jonge kinderen zich voluit kunnen uitleven. Ze moeten bv. rollen, klimmen, klauteren, balwerpen, enzovoort. Dankzij dit ravotten en spontane bewegen, ontwikkelen ze belangrijke motorische vaardigheden, die hun zelfvertrouwen om te sporten doet toenemen.

De zeven multimovepaden vind je zodoende op de volgende locaties:

  • Brusselse Bossen en Kattenkensberg
  • Duinbossen Den Haan
  • Gerheserbossen en -heide (Leopoldsburg)
  • Meerdaalwoud en Heverleebos
  • Parkbos Gent
  • Plas Kelchterhoef (Houthalen-Helchteren)
  • Sixtusbossen (Poperinge)

natuurenbos.be/multimovepad

Lees ook onze tips voor avontuur met kinderen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 − een =