Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Trailrunparadijs Imst: hardlopen met uitzicht op de Lechtaler Alpen

Trailrunparadijs Imst: hardlopen met uitzicht op de Lechtaler Alpen

0
Trailrunparadijs Imst: hardlopen met uitzicht op de Lechtaler Alpen
(c) Imst Tourismus, Daniko

Imst zal bij de meesten niet meteen een belletje doen rinkelen, nog niet… Ook ik, gepassioneerd bergloopster en sinds kort wonende in Tirol, denk bij een trailparadijs eerder aan het mondaine Chamonix of het pittoreske Zermatt, maar niet aan de outdoorregio Imst.

Tekst: Charlotte Dewilde

Onterecht dus. Want Imst ademt outdoor. Een uitzicht op de Lechtaler Alpen om u tegen te zegen, veel zonuren, zat opties om te klimmen, raften, fietsen, mountainbiken, wandelen en… trailrunnen dus.

Trailrunparadijs Imst

Als we het lijstje met georganiseerde trailruns in de Alpen overlopen, is al snel duidelijk dat de Lechtaler Alpen favoriet zijn onder ultralopers. Niet voor niets zet de crème de la crème van de trailruns in deze regio Imst op de route, waaronder onderstaande top 5 (in willekeurige volgorde).

  • Tschirgant Sky Run

Vorig jaar vond de allereerste editie van de Tschirgant Sky Run plaats. Dit was dan ook mijn eerste kennismaking met het trailrunparadijs Imst. Als een reusachtige vulkaan scheidt de berg Tschirgant het Gurgltal van het Inntal. Zelf liep ik de 26 kilometer, die zich uitstekend leent voor de veelzijdige loper. Glooiende bergpaadjes door naaldbossen en grasgroene almen wisselen zich af met enkele steile rotsige trails.

Ook dit jaar is er opnieuw een Tschirgant Sky Run en deze biedt opnieuw voor ieder wat wils. Zo kan je kiezen uit de afstanden 16, 26, 42 en 52 kilometer en vanaf dit jaar is er ook een nighttrail door de mystieke Rosengartenschlucht. Haal je koplamp maar al boven! tschirgant-sky.run

  • Transalpine Run

Ook de legendarische Transalpine Run strijkt dit jaar neer in de outdoorregio Imst. Startende aan de Duitse voet van de Alpen, kom je op dag 1 aan in Nassereith. Etappe 2 voert je van Nassereith over de Tschirgant, de koningsberg van de regio, naar Imst.

Toerisme Imst biedt je een voordelig pakket aan voor deze twee etappes (inclusief overnachting en bagagetransport). In de derde etappe verlaat je Imst en word je meegenomen op een 53 kilometer lange trail doorheen het ruwe Pitztal. transalpine-run.com

  • Putzentrail

Net zoals de Tschirgant Sky Run, start ook de Putzentrail aan het sportcentrum van Imst. Bij deze gemoedelijke ronde (10 kilometer en circa 500 hoogtemeters) loop je de bergen op die zich recht tegenover de Tschirgant bevinden.

De Putzentrail neemt je niet enkel mee door het pittoreske stadscentrum van Imst, maar leidt je ook tot aan de skipiste en de bijliggende schans. De kers op de taart is het fenomenaal uitzicht op de Rosengartenschlucht. De perfecte trail voor beginnende berglopers of voor wie een stadsbezoek en bergtocht wil combineren. imst.at/tour/putzen-trail

  • Starkenberger Homerun

De Starkenberger Homerun is genoemd naar het oerdegelijke en Oostenrijks meest bekroonde bier ‘Starkenberger’. De Starkenberger Homerun bestaat in een noordelijke en zuidelijke variant.

De noordelijke route start aan de adembenemende Fernsteinsee, die overigens gemakkelijk met de bus vanuit Imst te bereiken is.

De middelzware tocht van 25 kilometer en 1000 hoogtemeters voert je langsheen de Starkenberger panoramaweg. Na een pittige downhill door dichtbegroeide lorkbossen kom je aan in de bakermat van het bier, het slot Starkenberg. Daarna word je nog verwend met de spectaculaire Rosengartenschlucht om uiteindelijk moe maar voldaan Imst te bereiken.

De zuidelijke route start in Landeck en eindigt na een kleine 30 kilometer en een dikke 1500 hoogtemeters in Imst. Deze route maakt dus geen lus. Dit is geen probleem, want het openbaar vervoer (bus of trein, zie VVT-routeplanner) brengt je snel naar Landeck en vanaf het station kan je gemakkelijk op de route inpikken. De rivier, de Inn, blijft trouw aan je zijde en ook hier loop je via de smalle Rosengartenschlucht de stad Imst binnen. trailtriple.com/starkenberger-homerun/

  • Imster Höhenwegtrail

Voor wie niet genoeg kan krijgen van hoogtemeters en bergtoppen, heeft Imst nog de Imster Höhenwegtrail in petto. Deze route van 26 kilometer en met maar liefst 3038 hoogtemeters voert je vanuit Hoch-Imst de ruwe bergen in. Zes spectaculaire bergtoppen, met de Muttekopf (2774 meter) als summum, staan op je te wachten en gelukkig ook twee berghutten waar je even kan bijtanken.

Je loopt hier niet enkel over bergkammen, maar moet ook meerdere via ferrata (beveiligd) overbruggen. De veeleisende route beloont je met een prachtig zicht over Imst en de berg Tschirgant.

Als toemaatje kruis je ook de familievriendelijke almzoo. En voor wie de laatste afdaling niet meer ziet zitten, is er nog steeds de bergcoaster die je razendsnel tot de finish brengt. Het downloaden van de GPX-file is een must, want de route volgt ook niet-gemarkeerde paden. imst.at/tour/imster-hoehenweg-trail

Hardlopen met uitzicht op de Lechtaler Alpen

Al deze routes kan je in GPX-formaat downloaden en zo in alle rust met z’n tweetjes of alleen verkennen. De GPX-bestanden voor de Tschirgant Sky Run en de Transalpine Run staan op de desbetreffende websites. De overige heeft de dienst toerisme van Imst op maps.imst.at verzameld.

Speed hiking park

Wie iets tussen trailrunning en nordic walking zoekt, kan terecht in het eerste speed hiking park van Oostenrijk dat – jawel – in Imst ligt. Speedhiking is de atletische vorm van wandelen.

Het concept is eenvoudig: met lichte rugzak, trailschoenen en eventueel wandelstokken stap je aan een stevig tempo steil omhoog. In het park zijn drie speedhikes volledig uitgestippeld. De Ursprung-Hike stelt je voor de uitdaging om in 8,6 kilometer 1232 hoogtemeters te verslaan.

Elke speedhike eindigt bij een gezellige berghut, waar je met een lekkere ‘Jause’ op adem kan komen. Aangezien de afdaling voor het lichaam het meest belastend is, biedt het park speciale downhill-tickets aan waarmee je ofwel via de kabelbaan ofwel via de bergcoaster het stadscentrum bereikt.

Oriëntering

Geest en lichaam tegelijkertijd trainen? Dan is oriëntatielopen iets voor jou. Met kaart en kompas trek je de bergen in waarbij je op zoek moet gaan naar controleposten en dit in de juiste volgorde. Hierbij kies je de snelste route tussen de verschillende posten zelf en wijk je van de begaanbare paden af (offroad 100 %). De kabelbaan in Imst biedt alvast drie uitdagende oriëntatieparcours aan die zich situeren tussen Hoch-Imst en de zonnige Untermarkter Alm, gelegen op 1 491 meter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twintig − 3 =