Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Sien Wynants is geen Schijtluis meer, maar leerde veel bij over de natuur!

Sien Wynants is geen Schijtluis meer, maar leerde veel bij over de natuur!

0
Sien Wynants is geen Schijtluis meer, maar leerde veel bij over de natuur!

Na 9 jaar stopt Sien Wynants als Wrapper bij Ketnet, maar vooraleer het zover is kunnen jongeren nog een laatste keer genieten van haar programma ‘Schijtluizen’. Daarin laten kinderhelden zich bewust prikken en bijten door inheemse dieren. Tijdens het draaien van het programma leerde Sien vooral veel bij over onze natuur.

Tekst: Bert De Vriese

Sien Wynants is geen Schijtluis meer

Sien, voor het programma ‘Schijtluizen’ leer je jongeren de natuur en al zijn kleine inwonertjes beter kennen. Was je voor het maken van het programma een natuurmens?

“Toen ik klein was, was ik geen buitenspeelkind, maar tijdens m’n Chiro-jaren, werd ik daar wel toe verplicht. Zeker op kamp heb ik buitenspelen leren waarderen en ik ben heel blij dat ik het zo geleerd heb. Zoveel jaren later ben ik nog steeds supergraag buiten.”

Wat vind je er zo fijn aan?

“Het is vooral het gevoel dat je hebt als je na het buitenzijn terug binnenkomt dat ik heerlijk vind. Je voelt je helemaal opgeladen, je huid trekt van te wandelen in de harde wind… die fysieke kenmerken. Ik slaap ook altijd beter nadat ik buiten ben geweest.”

Wanneer kom je nu het meest buiten?

“Sinds we verhuisd zijn en dichter bij de stad (Leuven, red.) wonen, hebben mijn man en ik in een bakfiets geïnvesteerd. Ik ben groen opgevoed en wil ook m’n dochter meegeven alleen de auto te nemen als dat echt noodzakelijk is. Al besef ik dat dit niet vanzelfsprekend is als je op de buiten woont.”

Je presenteert het televisieprogramma ‘Schijtluizen’ op Ketnet, waar je gasten zich bewust door inheemse dieren laten prikken of bijten. Heb je veel bijgeleerd van het programma?

“Ik heb vooral geleerd dat we ook op heel kleine schaal veel kunnen doen voor onze natuur. Zo haalt iedereen bijvoorbeeld brandnetels weg uit z’n tuin, maar die zijn een voedingsbron voor verschillende inheemse dieren. Ook is het interessant om je tuin niet overal volledig te omheinen. Als je stukken openlaat, kunnen egels zich vrij tussen de tuinen verplaatsten en heb je misschien af en toe ook een egeltje in je eigen tuin.”

Welke momenten van de opnames zullen je altijd bijblijven?

“Toen ik mij liet bijten door een bloedzuiger. Een bloedzuiger vertraagt het stollingsmechanisme in je bloed en na de opnames had ik nog een optreden met de Ketnet-band. Maar tijdens het optreden raakte m’n verband los en het bloed gutste over m’n kleren. Eventjes was ik in paniek maar uiteindelijk bleek alles wel mee te vallen.”


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 4 =