Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Tips en ervaringen van vanlifers: de wereld als achtertuin

Tips en ervaringen van vanlifers: de wereld als achtertuin

0
Tips en ervaringen van vanlifers: de wereld als achtertuin

‘Een klein huis op wielen met de wereld als achtertuin’. Dit is een veel gebruikte omschrijving voor een fenomeen dat de laatste jaren steeds populairder is geworden: vanlife. Wat inspireert mensen om een ‘normaal leven’ in te ruilen voor de onzekerheid van een bestaan op wielen? Wonen op 6 x 10 m is niet voor iedereen weggelegd. Tips en ervaringen van vanlifers Tes en Mark.

Tekst & foto’s: Wilma Smit

Tips en ervaringen van vanlifers

Wij zijn Tes en Mark en samen met onze twee bejaarde poezen wonen en werken wij sinds 2017 in onze Mercedes bus. Voordat wij onze huidige bus kochten, hadden we bij elkaar opgeteld al drie jaar reiservaring op een aantal continenten en met verschillende voertuigen. Hierdoor wisten we precies hoe wij onze bus wilden inrichten om er comfortabel in te kunnen wonen en werken. Dit het belangrijkste van vanlife, want de juiste inrichting van je huis is persoonlijk en voor iedereen anders.

Onze prioriteit is een ruime leefruimte. Een vast bed is voor ons minder belangrijk, maar een ruimte ‘natte cel’ met toilet en douche weer wel. Evenals een grote drinkwatertank (300 liter) en veel zonnecellen op het dak in combinatie met grote accu’s om lang offgrid in de natuur te kunnen verblijven. Afhankelijk waar je van houdt – ben je stadsnomade of een natuurjunkie, een zon/zee/strand-type of een sneeuwliefhebber – moet je nadenken over wat je nodig hebt.

Van woning naar wielen

Voor ons kwam het besluit om in een bus te gaan wonen heel natuurlijk. Meer dan tien jaar geleden kwamen we in een ritme terecht van 3,5 jaar werken, ontslag nemen om een jaar te reizen en dan weer 3,5 jaar werken… In het jaar dat we weg waren, verhuurden we onze woning.

In 2016, na onze reis naar Iran, konden we eenmaal terug in ons huis maar niet wennen aan het dagelijkse ritme van haast, drukte en stress. De keuze was snel gemaakt. Binnen de tien maanden hadden we ons huis verkocht, een geschikte bus gekocht en ingericht. In september 2017 begon ons ‘nieuwe leven’ en tot de dag van vandaag zonder spijt. Werken op afstand is overigens door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt, wat voor ons goed heeft uitgepakt; veel van onze opdrachtgevers accepteren het nu veel gemakkelijker dat wij niet fysiek aanwezig zijn.

Werken onderweg

Wie droomt er niet van om te werken vanuit je luie stoel, laptop op schoot, cocktail ernaast en voetjes in het warme zeewater? Blijf vooral verder dromen… De werkelijkheid is dat je een goede werkplek moet hebben in je bus. Omdat werken via publieke wifinetwerken uit den boze is in verband met internetveiligheid en de bescherming van de data van je klanten, is het belangrijk dat je een stabiele en veilige internetomgeving hebt.

Ook moet je voldoende stroom kunnen opwekken als je daadwerkelijk vrij in de natuur wilt kunnen staan. Omdat de ruimte in onze bus beperkt is, hebben we twee modulaire werkplekken gemaakt in de bus. Overdag kunnen we goed aan deze bureaus werken met 220V stopcontacten in de buurt en als de werkdag voorbij is, zijn deze bureaus in drie minuten weer opgeborgen.

Wifi tips

Als je ook werkt vanuit je bus moet je natuurlijk veilig omgaan met de data van je klanten. Daarnaast betekent Vanlife dat je eigen administratie digitaal. Online security is belangrijker dan ooit. Wij gebruiken daarom geen publieke netwerken. Niet op campings en niet in het openbaar. Dit houdt in dat je iets anders moet organiseren en een idee moet hebben van je dataverbruik. Bij ons loopt dit al snel op tot 40 à 60 GB data per maand per persoon (thuis werken, beeldbellen, muziek streamen, Netflix kijken, smart tv, online gamen, de vele updates downloaden, etc.).

Vier gangbare opties:

 • Een simkaart met een toereikende databundel die je ook in het buitenland kunt gebruiken.
 • In elk land lokaal een simkaart kopen.
 • Een datasimkaart voor Europa.
 • Een satelliet internetverbinding.

Onze ervaringen:

De simkaarten kun je vervolgens in een vaste router of een MiFi plaatsen. Als je alleen in eigen land en af en toe in het buitenland verblijft is een ‘unlimited bundel’ een goede optie. Hou er rekening mee dat alle providers een beperkte hoeveelheid data in het buitenland toestaan.

Zit je vooral in het buitenland, dan kun je in elk land een lokale simkaart te kopen. Vaak zijn dit prepaidkaarten. Dit is echter omslachtig als je in veel landen maar kort bent.

De satelliet internetverbinding is volop in ontwikkeling. Op het moment vinden wij de prijzen nog te hoog en vallen de stabiliteit en snelheid op vele plekken nog tegen.

Wij hebben altijd simkaarten van twee verschillende providers en een vaste router verbonden met een speciale antenne op het dak van de bus. Deze antenne zorgt ervoor dat we ook zwakke 3G of 4G signalen opvangen, versterkt en omgezet naar wifi in de bus. Daarnaast hebben we een mobiele router als back-up voor als we een keer buiten de bus werken.

Zelfvoorzienend en duurzaam

De zelfvoorzienendheid voor een Vanlifer is terug te brengen naar de volgende drie vragen:

Hoeveel (drink)water kan ik meenemen? Heb ik voldoende stroom? Waar ga ik naar het toilet? Het antwoord op deze vragen beïnvloedt de keuze van je bus en de inrichting. In Europa mag een bus/camper maximaal 3500 kg wegen als je deze met je autorijbewijs wilt besturen. Onbeperkt water en accu’s meenemen gaat niet als je onder dit gewicht moet blijven.

Je kunt veel doen om het leven in je camper duurzamer te maken:

 • Installeer een waterfiltersysteem. Tegenwoordig zijn er veel manieren om water te filteren zodat je het direct vanuit je watertanks kan drinken. Dit scheelt in gebruik en in plastic afval.
 • Monteer voldoende zonnecellen op het dak, zodat je zelfs in de winter je eigen stroom opwekt. Of plaats een extra grote dynamo waarmee je tijdens het rijden je huishoudaccu’s vollaadt.
 • Monteer een ‘droogtoilet’ in plaats van een chemisch toilet. Hierdoor hoef je geen chemicaliën te gebruiken en kun je langer vrij staan.

Duurzamere levenswijze

Naast de ‘hardware’ waarmee je je bus uitrust om duurzamer te leven betekent Vanlife ook vaak een ‘andere manier’ van leven. Dit draagt in ons geval direct bij aan een ‘duurzamere’ levenswijze:

 • Wij reizen heeeel langzaam. Daarnaast hebben we geen woon-werkkilometers af te leggen. Per jaar rijden we 75% minder kilometers dan toen we nog in een huis woonde.
 • Vanlife betekent dat je gebruik kan maken van de wereld als achtertuin. Daarom reizen we de zon achterna. Hierdoor verbruiken wij bijna geen energie voor het verwarmen van onze bus.
 • Door veel in de natuur te leven, ben je veel bewuster van de impact van afval waardoor (wij in ieder geval) veel bewuster kijken naar verpakkingsmaterialen.

Do’s & dont’s

Do’s

 • Denk goed na wat je wil doen als je in je bus woont. Ga je echt reizen, door Europa of zelfs daarbuiten of vervangt het alleen je woonruimte?
 • Als je vanuit je bus werkt, over-dimensioneer dan je stroomsysteem (met extra accu’s en zonnepanelen). Als je enkel op vakantie gaat met je bus heb je minder stroom nodig dan wanneer je een rijdend kantoor draaiende houdt.
 • Wil je toch af en toe op onverharde wegen rijden, overweeg dan een bus met achterwielaandrijving. Investeer in het vergroten van de grondspeling, want je wilt niet elke keer met de onderkant van de bus de grond raken.
 • En verder: ga je dromen achterna!
Don’ts

 • Ga als je wildkampeert ’s nachts nooit uit je bus als er ‘gedoe’ is of er vervelende mensen rondom je bus hangen. Stap achter je stuur en rij naar een andere plek.
 • Veel geld uitgeven aan een 4×4 bus is voor 95% van de vanlifers echt niet nodig. De aanschaf en het onderhoud is een stuk duurder.
 • Koop geen hele oude bus als je zelf geen reparaties kan uitvoeren.
 • Installeer een (droog)toilet in je bus. Vanlife is zeer populair in Europa. Het is druk op veel plekken en not done om de natuur te gebruiken als toiletruimte.
 • Besef dat Vanlife niet hetzelfde is als in een huis wonen. Je kunt bv. echt niet elke dag 10 minuten douchen in je bus.

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 + dertien =