Home Bestemmingen Natuurbestemming Nedersaksen: van de Waddenzee tot de wilde Harz

Natuurbestemming Nedersaksen: van de Waddenzee tot de wilde Harz

0
Natuurbestemming Nedersaksen: van de Waddenzee tot de wilde Harz

In het Noorden van Duitsland, in de deelstaat Nedersaksen, vind je veel verschillende landschapstypes: van de Waddenzee tot aan de ruige wildernis van de Harz; van gecultiveerde veengebieden en rivierlandschappen tot glooiende heidevelden op de Lüneburger Heide. Hieronder enkele toptips voor natuurliefhebbers.

De weidsheid van Ostfriesland

Een hemel die tot aan de horizon reikt, groene weilanden, kilometerslange dijken langs de Waddenzee, kaarsrechte kanalen, blauwe meren: dat is het landschap van Ostfriesland in een notendop. Perfect om te fietsen. Neus in de wind, genieten van de rust en de dagelijkse sleur achter je te laten.

Logeertip:
In Harlesiel aan de Waddenzee staat een klein dorp met 19 Green Tiny Houses. Wadlopen, aan het strand liggen en uitproberen hoe het is om op zo´n klein oppervlak te wonen.

Het oude veengebied Teufelsmoor

Rivieren en sloten bepalen ook het landschapsbeeld van het Teufelsmoor. De typische structuur die door de veenwinning ontstond is overal zichtbaar. In de zomer is een tocht met een oude turfschuit een bijzondere belevenis. Of huur bij Land of Green bij kunstenaarsdorp Worpswede een kano en peddel over de prachtige Hamme. Overnachten kun je hier ook, in je eigen tent, in een boomhuis of in een Tiny House. Chillen kun je in de hottub en in de zomer wordt er yoga aangeboden. In het vroege voorjaar, als de laaggelegen gebieden langs de rivieren vollopen, is het een unieke plek voor trekvogels en dus ideaal om te (leren) vogelspotten. In de herfst maken duizenden kraanvogels een tussenlanding in het Teufelsmoor.

Rivierenlandschap Elbe De uitgestrekte uiterwaarden langs de Elbe

Hoe veelzijdig en afwisselend een rivierenlandschap kan zijn, kun je beleven in Biosfeerreservaat Elbtalaue. Langs de Elbe ligt een aantal bijzondere landschapstypes, zoals een zandige rivieroever, zandduinen en beemden die soms droog en soms nat zijn. Een ideale leefomgeving voor zeldzame planten en dieren.

Dit veelzijdige landschap kun je goed op de fiets, bijvoorbeeld op de Elberadweg, leren kennen. Langs de fietsroute, in Hitzacker, ligt het Destinature Dorf, een natuurhotel met Tiny Houses die met natuurlijke producten zijn gebouwd en het supereenvoudige en flexibele ‘Bett to go’. Zo innovatief dat het vorig jaar de Deutsche Tourismuspreis heeft gewonnen. Ideaal voor iedereen die geniet van vogelgeluiden in de ochtend en douchen onder een sterrenhemel of een bezoekje aan de sauna in de buitenlucht.

De ruige wildernis
van de Harz

De Harz, het enige middelgebergte in Noord-Duitsland, spreekt tot de verbeelding. De bergen zijn bedekt met uitgestrekte beukenbossen, de hooggelegen dalen met enorme sparren. De grond is vaak bedekt met een dik tapijt van mossen. Een perfecte coulisse voor een wandeling door de ongerepte natuur, langs kabbelende beekjes en imposante rotspartijen, bijvoorbeeld op de Harzer-Hexen-Stieg. Niet vaak zichtbaar is de lynx, die hier weer in het wild voorkomt.

De magische Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide omvat tientallen keine en grote heidegebieden. Maar de streek is meer dan heide alleen. Ook uitgestrekte bossen, weilanden en beekjes bepalen het beeld. Als je bed dan ook nog in de Stimbekhof voor je is opgemaakt, dan kun je je even in een paradijs wanen. Op de oude boerderij met rieten dak in het knusse heidedorpje Oberhaverbeck presenteert de natuur zich elk uur van de dag weer anders. Een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Heel anders is Hotelcamp Reinselen, dat ver weg van de bewoonde wereld ligt. Geniet in de hangmat van de rust en het weidse uitzicht over het schrale grasland. Het slowfood-restaurant gebruikt vooral lokaal geproduceerd voedsel.

vakantieland-nedersaksen.nl/natuur

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 + zeven =