Zamberlan schoenen: handgemaakt, tijdloos en duurzaam

De basisfilosofie van Zamberlan staat al bijna een eeuw als een huis: vakmanschap en innovatie als opstap naar duurzaamheid. Dit vertaalt zich in wandelschoenen die nog steeds in Italië worden ontworpen en met de hand gemaakt. In technologisch vooruitstrevende producten van topmaterialen. En in tijdloze designs. Zonder de kracht van de familie te vergeten, want vandaag staat de 3de generatie Zamberlans even trots en enthousiast als grootvader Giuseppe aan het roer.

Grootvader Giuseppe “Bepi” Zamberlan noemde zichzelf een ‘schoenmaker met een passie’ toen hij in 1929 zijn eerste eigengemaakt lederen boots aanpaste en de bergen in trok. Het idee om zelf schoenen te ontwerpen, groeide bij hem puur uit frustratie. De toen traditionele hardleren schoenen met stalen noppen waren namelijk allesbehalve comfortabel en aangezien hij zelf graag de bergen in trok…  Het feit dat Giuseppe ook meteen in de revolutionaire ideeën van Vitale Bramani geloofde, de bedenker en latere oprichter van Vibram, maakten van Zamberlans schoenenproject een succesverhaal.

Enkele belangrijke mijlpalen

 • 1929: Giuseppe Zamberlan maakt zijn eerste eigen schoenen
  en gaat als eerste schoenenmerk een partnerschap aan met Vitale Bramani.
 • 1970: Zoon Emilio neemt de fakkel over en werkt samen met zijn vrouw
  aan de internationale ambities van de Zamberlans.
 • 1973: Zamberlan verhuist naar een locatie
  met een grotere productiecapacitiet in Pievebelvicino,

  aan de voet van de Dolomieten.
 • 1980-2000: de technologische innovaties volgen elkaar steeds sneller op.
 • 2002: Giuseppe’s kleinkinderen, Marco en Maria, gaan mee aan de slag
  in het bedrijf, gevolgd door Mara in 2007.
 • 2014: Zamberlan viert zijn 85-jarig bestaan met
  een expeditie naar de top van de Ama Dablam in Nepal.
 • 2022: Zamberland’s handgemaakte filosofie is nog steeds
  de leidraad van het familiebedrijf.

Wat maakt Zamberlan uniek?

De geschiedenis van Zamberlan bewijst dat het vooral die sterke (familie)waarden waren en een zeer scherp oog voor innovatie en kwaliteit is wat het schoenenmerk van anderen onderscheidt. Het is bijna een eeuw geleden dat de eerste prototypes een revolutie teweegbrachten in de productie van bergschoenen. Ondertussen is de wereld is compleet veranderd, maar Zamberlans ambachtelijke productiemethoden niet.

​​​​​​​De details van het vervaardigen van hoogwaardige ‘Made In Italy’-producten van een uitmuntende kwaliteit en gemaakt van het beste leer zijn van generatie op generatie doorgegeven, samen met een passie en respect voor de bergen. Zo weet kleinzoon Marco Zamberlan heel goed wat de eisen van een bergwandelaar of expeditielid zijn, omdat hij de producten altijd persoonlijk heeft getest en zelfs heeft deelgenomen aan expedities naar enkele van de meest spectaculaire toppen ter wereld.

Maria Zamberlan staat dan weer aan het hoofd van de Epic women-lijn, een collectie wandelschoenen ontworpen op een vrouwelijke leest, door vrouwen en voor vrouwen, met features die vrouwen belangrijk vinden en ook echt iets aan hebben. De namen van de schoenen liegen er ook niet om. Zo is er de Marie, opgedragen aan Marie Paradis, de eerste vrouw die (in 1808!) de Mont Blanc beklom. De Amelia, naar de Britse avonturierster Amelia Edwards. En de Henriette, in naam van Henriette d’Angeville, een Frans-Zwitserse alpiniste.

Ook uniek, is de Zamberlan look. Alle ontwerpen zijn puur tijdloos. De reden hierachter is simpel: als je ontwerp niet (te) afhankelijk is van modekleuren en -trends en eigenlijk overal bij passen, zullen gebruikers je schoenen ook langer gebruiken, wat je voetafdruk uiteraard ten goede komt. Om diezelfde reden ligt de lat wat kwaliteit betreft ook zo hoog. Bovendien kan je elke Zamberlan-schoen voorzien van het logootje ‘Resolable’ van een nieuwe zool voorzien.

Bijzondere technieken

Sinds de beginjaren is de productielijn verder verbeterd en verfijnd. Toch zijn er enkele bijzondere technieken waar Zamberlan nog steeds trots gebruik van maakt.

 • ​​​​​​​Zo hanteert Zamberlan nog steeds de Noorse methode, ook wel Norvegese genaamd. Dit is een bijzondere technische constructie die veel ervaring en kennis van de uitvoering vereist. Het kenmerk is de dubbele steek: de eerste stiklijn bevestigt het bovenwerk aan de binnenzool en de tweede bevestigt het bovenwerk aan de tussenzool, waarop de zool later op wordt gelijmd. Producten die volgens deze methode zijn gemaakt, zijn sterk en tegelijk flexibel én kunnen dus worden herzoold.
 • Een andere technologie waar Zamberlan voor kiest, is de de Goodyear Welt-constructie. Dit specifieke type constructie is tijd- en arbeidsintensiever, maar zorgt er voor dat schoenen tientallen jaren meegaan. Het bovendeel van de schoen wordt samen met een leren strook (ook wel welt genoemd) aan de binnenzool gestikt, terwijl tegelijkertijd de voering en het bovenwerk worden bevestigd. De tussenzool wordt vervolgens gelijmd en vastgezet met een tweede steek. ​​​​​​​​​​

Vandaag heeft Zamberlan verschillende collecties en modellen schoenen en laarzen die geschikt zijn voor verschillende activiteiten. Het grootste assortiment vind je in de categorie hiking en backpacken, maar er zijn ook specifieke schoenen voor mountaineering, approach, professionals en vrijetijdsgebruik. Far Out testte een van de populairste modellen deze zomer uit. Lees hier onze review van de Zamberlan Ultra Lite GTX.