Home Merken Lichtgewicht hikingschoenen getest! Zamberlan Ultra Lite GTX

Lichtgewicht hikingschoenen getest! Zamberlan Ultra Lite GTX

0
Lichtgewicht hikingschoenen getest! Zamberlan Ultra Lite GTX

Ja, we zijn fan van ‘echte’ hikingboots. Om de overduidelijke reden: enkel echte wandelschoenen geven je de best mogelijke ondersteuning in uitdagend terrein, zijn  comfortabel in alle weersomstandigheden en gaan ook nog eens tientallen jaren mee. Ook fan, zijn we van het Italiaanse merk Zamberlan. Vandaar dat we een van hun bestsellers hebben getest: de Zamberlan Ultra Lite GTX.

De Zamberlan Ultra Lite GTX hikingschoen op papier

De Zamberlan Ultra Lite GTX is een soepele schoen uit de trail hiking-collectie met de nodige demping en een optimale grip voor verschillende types terrein.

De schoen is gemaakt uit één stuk volnerf leer, behandeld met Hydrobloc. Deze technologie zorgt in combinatie met de volledige Gore-Tex sok voor een waterdichte en tegelijkertijd goed ademende schoen.

Alle Zamberlan schoenen worden in Italië gemaakt op dezelfde locatie aan de voet van de Dolomieten waar Guiseppe Zamberlan in 1929 het Zamberlan-verhaal begon.

De tester

  • Man, 43 jaar
  • Enthousiaste wandelaar
  • Testlocatie: België en Schotland

Zamberlan Ultra Lite GTX getest!

De eerste indruk

Lichte, stevige schoenen met een tijdloze look! Het leer voelt superzacht aan. De boots hebben kwalitatieve veters, die niet wegschuiven. Ook de veterogen zijn stevig. Ter hoogte van de enkel zitten drie haakjes voor je veter, in plaats van (zoals bij veel schoenen) twee, wat ik persoonlijk makkelijker vind. Een extra pluspunt gaat naar de hoge rubberen stootrand, wel zo handig op terrein met bijvoorbeeld steentjes of doornen die anders het leder kunnen beschadigen. De schoen voelt comfortabel binnenin en de Gore-Tex liner en Vibram-zool zijn veelbelovend. Maar dit alles willen we uiteraard vooral uittesten in de praktijk.

In de praktijk

De Zamberlan Ultra Lite GTX hikingschoenen inlopen, hoeft eigenlijk niet. Het leer is soepel genoeg en de schoen zit out of the box werkelijk als gegoten. Een eerste wandeling in mooie stukjes natuurgebied in Antwerpen bevestigt dit meteen. Het zomert weliswaar nog, dus echt moeilijk hebben we het onze hikingschoenen niet gemaakt. Maar daar zal in Schotland verandering in komen!

Iconische klim in Schotland

Eenmaal daar beklimmen we namelijk meteen de meest iconische berg van Schotland: de Ben Nevis, in het Grampiangebergte. De bekende piek trekt elk jaar zo’n 125.000 wandelaars, waaronder wij dus. Vanuit onze camping aan de voet van de 1345 meter hoge berg kunnen we zo het pad op. We hebben genoeg proviand en handige drinkbussen [link naar KK nog invoegen] bij. Je kan trouwens verschillende routes kiezen. De ‘makkelijkste’ route, geschikt voor beginners met een redelijke basisconditie, begint aan het bezoekerscentrum. ‘Makkelijk’ is natuurlijk relatief, want het eerste stuk is meteen steil. Vervolgens zigzaggen we in een paar uur naar de top.

Het pad is niet bepaald makkelijk begaanbaar. Ja, sommige stukken zijn een ‘walk in the park’, dankzij de mooi aangelegde trappen. Maar de onregelmatigheden beginnen hoogtemeter na hoogtemeter zwaarder te wegen en er zitten ook flink wat rotspartijen tussen over lastiger begaanbare ondergrond, zeker richting de top. Een mooie passage langs een waterval geeft ons weer wandelmoed. En waarempel, het uitzicht krijgen we er vandaag gratis en voor niets bij. Dat is hier namelijk niet zo vanzelfsprekend. Het grootste deel van het jaar is de ben Nevis in wolken gehuld. En onze voeten? Ook die zijn happy. De Zamberlans hebben hun werk gedaan.

Wie wil kan ook de moeilijke route nemen, Carn Mor Dearg Arête genaamd.
Reken in dat geval op een flinke tocht van 10-11 uur met behoorlijk moeilijke passages. Enkel voor ervaren hikers, is ons advies.

En dan… regent het pijpenstelen…

De volgende dag… regent het pijpenstijlen. Dat is voor hikingschoenen wel andere koek. Het pad naar de Cruachandam over singletracks, recht naar boven, is nog net geen modderpad. Maar de regen heeft het pad hier en daar wel in een zompig moeras omgetoverd. Langzaam klauteren we naar boven, tussen en over rotsen, net als de wat vreemd ogende schapen die ons verbaasd aanstaren.

De route is korter dan gisteren, maar best pittig. Schoenen met een uitstekende grip zijn hier absoluut een must. Gelukkig doen onze Zamberlans het op dat vlak erg goed. Net als de Gore-Tex liner trouwens ook. Gene natte voeten in deze boots!

Conclusie

Als je een driezeisoenshiker bent en graag wandelt in uiteenlopende weersomstandigheden en terreinen, dan is dit een meer dan uitstekend paar. De schoen is erg licht, ziet er tijdloos uit en komt met een scala aan hoogkwalitatieve features, zoals de Vibram Star Lite-zool, de thermisch gesealde Gore-Tex lining, een anatomisch correct en supercomfortabel voetbed, het Hydroblox volnerf leder en stevige veterogen en D-ringen. Onder de bal van de voet zitten speciale groeven voor een meer natuurlijke afrol in combinatie met een maximale torsiestijfheid. De zool is herzoolbaar, lijkt me niet snel nodig, maar is goed om weten uiteraard.

Of er nog ruimte is voor verbetering? Ongetwijfeld. Al kan ik niet meteen zeggen op welk vlak. De rubberen rand vind ik niet erg mooi, maar doet wel echt zijn werk. De tijdloze looks spreken aan, maar misschien ben je op zoek naar een opvallender paar (ook dan heb je bij Zamberlan verschillende opties). Verder kan ik eigenlijk niets bedenken.

Een tip nog tot slot: veel onderhoud vragen Zamberlans niet. Maar met een minimum aan TLC (tender loving care) zien je wandelschoenen er nog jaren als nieuw uit. Dus:

  • Haal om de zoveel tijd je veters uit je schoenen en spoel je schoenen met een sponsje af onder koud stromend water.
  • Verwijder kleine kiezeltjes uit het zoolprofiel.
  • Laat je schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte – NIET voor een warmtebron zoals een haard of de verwarming. De binnenzolen haal je eruit.
  • Behandel de schoenen daarna met de Zamberlan Hydrobloc lederconditioner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × vier =