Belgisch klimmer Sean Villanueva O’Driscoll wint de Piolet D’or!

Belgisch klimmer Sean Villanueva O'Driscoll wint de Piolet D'or - 2

Sean Villanueva O’Driscoll, de 41-jarige Belgische big wall klimmer van Iers-Spaanse afkomst, won de Piolet d’Or! Deze gouden ijspickel is ’s werelds hoogste onderscheiding voor bergbeklimmers. Het is de eerste keer dat een Belg de Piolet d’Or individueel wint.

Villanueva klimt al sinds zijn 13de. Na een aantal podiumplaatsen in Belgische competities en tal van extreme rotsbeklimmingen, vaak samen met de broers Favresse, werd hij bekend bij het grote publiek nadat hij in 2011 reeds een Piolet d’Or won als team, samen met Nicolas en Olivier Favresse, Olivier en Ben Ditto en Bob Shepton voor de nieuwe lijnen die ze openden op maagdelijke wanden in Groenland. Het is dus de tweede keer dat hij een gouden ijspickel wegkaapt. Hiermee verovert Sean Villanueva een welverdiende plaats op de lijst van alle grote bergbeklimmers van de afgelopen 30 jaar.

Moonwalk Traverse

Sean Villanueva won de individuele onderscheiding voor zijn Moonwalk Traverse in Argentinië. Begin 2020 net na het begin van de pandemie, zat Sean vast in El Chaltén. Hij besloot te blijven en werk te maken van een droom: solo het hele Fitz Roy-massief doorkruisen, van zuid naar noord. Een traject van meer dan vijf kilometer lang en met meer dan 4000 meter hoogteverschil en tien bergtoppen. Sean nam een ​​lichte zak, een kleine trekzak (die later brak en onbruikbaar werd), 10 dagen eten, een slaapzak, een kleine tent en een tinwhistle (soort fluitje) mee, samen goed voor bijna 30 kg in totaal.

Op dag 1 geraakte zijn enkel touw beschadigd en haalde hij maar net het einde van de traverse. Niet veel later verloor hij een camera toen een lus brak. Hij klom vrij, meestal puur op zicht, en zekerde zichzelf nagenoeg de hele tijd met een Grigri. Onderweg ontmoette hij slechts drie andere teams. Niemand in de klimwereld zag dit als een solo-uitje (Tommy Caldwelle en Alex Honnold klommen de traverse als team van noord naar zuid, Sean deed het solo in omgekeerde richting). Sean dus wel. Na zes dagen klimmen in februari 2021 was zijn droom – in alle opzichten een topprestatie – een feit. In Monte, het magazine van de Klim- en Bergsportfederatie lees je het interview van vlak daarna. De Belgische distributeur Elements bv is een van de sponsors van Sean Villanueva O’Driscoll.

#klimmen #climbing #pioletdor #kbf #belgischeklimmers #weareelements