Home Bestemmingen Tenerife: één eiland, oneindig veel mogelijkheden in de buitenlucht!

Tenerife: één eiland, oneindig veel mogelijkheden in de buitenlucht!

0
Tenerife: één eiland, oneindig veel mogelijkheden in de buitenlucht!

Goed gek als je op vakantie vroeg opstaat om kilometers lang te gaan hardlopen, steeds weer een hogere berg opzoekt, of graag de diepte in duikt? Niet op Tenerife! Op dit outdooreiland bij uitstek schijnt de zon namelijk 300 dagen per jaar en is het gemiddeld 23 graden. Je zou voor minder een enkeltje boeken… maar uiteraard houdt Tenerife je ook een avontuurlijke vakantie lang zoet.

Tenerife, een eiland vol mogelijkheden

Vraag de gemiddelde Belg naar drie populaire plaatsen in Europa om te overwinteren, mag je er zeker van zijn dat Tenerife in het lijstje voorkomt. De vele troeven van dit ‘eiland van de eeuwige lente’ zij uiteraard niet alleen voor de wintertrek, maar ook voor liefhebbers van avontuurlijke activiteiten in de buitenlucht een zegen. Hiken, fietsen of mountainbiken, trailrunnen, duiken, klimmen, canyoning of paragliden? Je kan het er allemaal!

Fietsen of mountainbiken tot op 2000 meter hoogte

Fietsroutes doorkruisen het hele eiland, dat pakweg zo groot is als Vlaams-Brabant. Sommige routes reiken tot op wel 2000 meter hoogte. Of je nu een beginnende fietser of mountainbiker bent, of een professional, er zijn talloze opties, routes en service op maat.

Een uitdaging voor mountainbikers is de BC-1 Ruta Norte, de langste op het eiland. Dit traject meet net gene 85 km en er zijn 53 km aan mogelijke afsplitsingen en varianten. Je tocht begint in Las Raíces en loopt langs de meest karakteristieke bospaden van de streek. Vervolgens duik je beschermde natuurgebied in doorheen hooggelegen gebied. Daarna rijd je door de Orotavavallei, langs een pad zonder veel hoogteverschillen tot je Chanajiga bereikt om vervolgens weer flink te moeten klimmen. Verderop kun je ook de ravijn van La Arena en Fuente Pedro bezoeken.


Hike away…

Het uitzicht over het eindeloze vulkaanlandschap herken je ongetwijfeld. Maar er is zoveel meer te zien op Tenerife en het eiland is vooral ontzettend gevarieerd. Zo schotelt het deel van de GR-131 dat doorheen Tenerife loopt (de volledige Spaanse GR -131 loopt over de zeven grote Canarische eilanden) van alles wat voor.

Erg onder de indruk zijn we van het Unesco Biosfeerreservaat natuurpark Anaga, op enkele minuten rijden van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Je zal de eerste niet zijn die op slag verliefd wordt op de steile, scherp gekartelde bergtoppen, de rijke flora en fauna en de diepe valleien en ravijnen die tot helemaal naar de zee doorlopen. Op de hoogst gelegen delen vind je het mooiste voorbeeld van laurierbos van heel Tenerife. Dit is niets meer en niets minder dan een levend fossiel, een overblijfsel dat 40 miljoen jaar heeft overleefd. Leave nothing but footprints!

Zei er iemand water?

Watersporten? Uiteraard! Alle vormen van surfen, duiken, suppen, kajakken, vissen, zwemmen, zeilen… verzin het en je kan het er doen. Tenerife is niet voor niets een eiland in de Atlantische Oceaan! Dus water is er te over. Rustig kabbelend op de ene plek en metershoge golven elders.

Wie graag duikt kan kiezen uit 60 duikpunten verspreid over de hele kustlijn. Je kunt in elk jaargetijde duiken met een zicht van 10 tot 30 meter en hoewel de duikomstandigheden kunnen variëren is de temperatuur altijd tussen 19 en 26 graden. Liever boven water? Al kajakkend of met een sup kom je op plekjes die je nog nooit eerder hebt gezien. Je ontdekt vulkanische grotten en ziet hoe het kristalheldere water lichtvlekjes werpt op het plafond van de grot. Het oosten en zuidoosten van het eiland zijn wat rustiger en met wat geluk zwemmen de dolfijnen zelfs met je mee!
 

Hoger dan hoog

Als alle spieren in je lichaam aangespannen zijn en je niet kunt wachten om tegen de muur op te klimmen, weet je zeker dat je hart je vertelt dat je naar boven moet. Volg dan je hart! Bovenop de berg ziet alles er anders uit en zie je landschappen die wel van een andere planeet lijken, zoals de Cañadas del Teide.

Er zijn een tiental belangrijke klimgebieden op Tenerife met vele honderden routes. De meeste daarvan zijn behaakt. Er zijn verschillende nieuwe gebieden met graad 4 en 5-routes, zoals Tamadaya, El Hoyo en rond Arico. Gevorderden halen hun hart op in het klimgebied Las Cañadas midden in het Teide Nationaal Park. Het is er ongelofelijk mooi en het uitzicht fenomenaal, alsof je aan het klimmen bent op de maan!

Zin in meer?

Er valt nog veel meer te beleven. Dat zal je snel merken wanneer je snuistert door de officiële website voor de toeristische promotie van Tenerife. Deze wordt beheerd door het bedrijf Turismo de Tenerife en omvat heel het toeristische aanbod van het eiland. Je vindt er ook praktische informatie over het eiland zelf, de reis erheen, nuttige adressen, dienstenbedrijven alsook tal van gratis brochures.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

negen − 2 =