Home Bestemmingen Trailrunnen op Tenerife: gevarieerder kan haast niet!

Trailrunnen op Tenerife: gevarieerder kan haast niet!

1
Trailrunnen op Tenerife: gevarieerder kan haast niet!

Tenerife is al langer een outdoorfavoriet. Met een gemiddelde temperatuur van 23 graden en 300 dagen zon per jaar is buiten vertoeven hier nagenoeg elke dag een feestje. Zeker ook voor de trailrunners onder ons. Tel daar de immense variatie, vele trailrunmogelijkheden en bij op en je weet dat je hier voor een trailrunreis goed zit.

Vandaag zin in een lekker trainingsrondje langs het strand, morgen toe aan een uitdagende duurloop of heuveltraining, of ga je eerder voor een speedhike dan wel ultra door gevarieerd terrein? Ingrediënten genoeg om je trailrunvakantie naar wens in te vullen, dus volgens ons komt het vooral aan op de juiste mix.

Kies je afstand!

Circa 15 km

Bergop en bergaf:
Los Silos – Erjos – Monte del Agua

Afstand: 15,80 km | 970 positieve en 970 negatieve hm | Vertrekpunt: Plaza de La Cruz, Los Silos

Vanuit het historische centrum van Los Silos beklim je het Cuevas Negras-pad. Reken meteen op een hoogteverschil van meer dan 900 meter! Een ideale bergop-bergaftraining dus… Daarna volgen enkele kilometers over het parcours van de Monte del Agua om te eindigen met een goede afdaling via Las Moradas richting je vertrekpunt. Het pad is echt een trail, met flinke technische en rotsachtige stukken.

Imposante hoogtetraining:
Las Cañadas – Alto Guajara – Parador

Afstand: 16,40 km | 800 positieve en 800 negatieve hm | Vertrekpunt: Plaza de La Cruz, Los Silos

Zoek je het graag hogerop? Dan is deze route ideaal. Op een hoogte tussen de 2100 en 2700 meter krijg je een veeleisende klim en technische stukken voorgeschoteld. Kers op de taart is het Teidebalkon, waar je geniet van een panoramische vergezicht over een groot deel van het Teide Nationaal Park en het zuidelijke deel van het eiland.

Circa 20 km

Bos, bos en meer bos:
Las Calderetas – Lagunetas – Gaitero

Afstand: 22 km | 1100 positieve en 1100 negatieve hm | Vertrekpunt: Las Calderetas

Deze route voert je door bebost landschap gedomineerd door glooiende hellingen en diepe ravijnen. Het hoogtepunt vind je op de top, wanneer je het natuurlijke uitkijkpunt van Lomo Custodio bereikt (1680 m). Bij helder weer, zie je een groot deel van het hele eiland, met links de Anagabergkam, rechts de Güimarvallei en op het hoogste punt de top van de Teide. Tijd voor een picknick of korte break!

 

Een flinke kuitenbijter:
La Caldera – Crucita – M. Limón

Afstand: 18 km | 1200 positieve en 1200 negatieve hm | Vertrekpunt: La Orotava (La Caldera)

Een iets korter traject dan de vorige route, maar met meer hoogtemeters, technischere passages en veeleisende paden. Het eerste gedeelte loopt door het pijnboombos van La Orotava. Hogerop zijn de pijnbomen kleiner en staan ze meer uit elkaar, waardoor je steeds vaker een glimp opvangt van het park en de Teide. Om te onthouden als je het moeilijk krijgt: na de eerste 6 km heb je de steilste klim achter de rug en wacht het mooiste deel van de route.

 

Circa 30 km

Trail running Las Moraditas. Anaga2Charmante gehuchten:
Anaga Shelter – Igueste – Taganana

Afstand: 31.4 km (af te leggen in 1 of 2 etappes) | 2450 positieve en 2450 negatieve hm | Vertrekpunt: Albergue de Anaga

Verschillende kleine gehuchten in Anaga geven deze trail door het meest ongerepte en natuurlijke gebied van het eiland Tenerife extra charme. Maar vergis je niet, niet alleen qua kilometers, maar vooral qua terrein is dit er eentje voor de ultralopers onder ons. Ideaal als voorbereiding of zware, lange afstandsraces. Variatie is echt troef: je loopt zowel door zeer groene en natte hooggelegen gebieden, over steile en droge stukken, als langs de stranden van Benijo en Almáciga. Goed om weten: je kan de route ook in twee etappes afleggen en ongeveer halverwege overnachten in Albergue de Anaga, met uitzicht op de twee hellingen van het Anagamassief, of in een vakantiehuisje in Benijo, Almáciga of Taganana.

 Redenen te over om te kiezen voor een trailvakantie op Tenerife

  • (Bijna) altijd mooi weer
  • De fraaiste trails in een schitterende omgeving
  • Lekker eten, chillen en bijtanken in comfortabele accommodaties
  • Mix tussen sportieve activiteiten, natuur, strand en cultuur

Plan je trailreis!

  • Een goed vertrekpunt is de Nederlandstalige website van de dienst Toerisme van Tenerife.
  • De gedetailleerde beschrijving van alle hierboven beschreven routes en meer trailsuggesties vind je via deze link.
  • Het spreekt voor zich, maar zet volgende toch maar op je bagagelijstje: geschikt schoeisel en kleding voor hardlopen in de bergen, petje, zonnebril, drinksysteem met capaciteit van min. 1,5 liter, gps-horloge en/of mobiele telefoon. Voor koude dagen en hoogtetrainingen: een hardloopjasje, muts en handschoenen.

Een paar jaar geleden liep Team Far Out de K42 Canarias Anaga Marathon op Tenerife. Lees hier hun verslag.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

15 − twee =