Het filmprogramma van de European Outdoor Film Tour 2022 staat vast!

EOFT ©Andrew Bydlon

Het filmprogramma van de European Outdoor Film Tour 2022 staat vast! Bij de uitgave van dit jaar van de EOFT kan het publiek een zorgvuldig samengestelde selectie verwachten van acht films met een totale speelduur van twee uur.

Komt dat zien!

In België kan je op 24 oktober naar Sphinx Cinema in Gent, op 13 januari 2023 naar W:Hall in Brussel of op 18 januari 2023 naar het Zuiderpershuis in Antwerpen. In Nederland staan er veel meer vertoningen gepland tussen 21 oktober en 3 november in achtereenvolgens Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Haarlen, Amsterdam, Zwolle, den Bosch, Utrecht, Enschede, Rotterdam en Eindhoven.

Acht outdoorfilmparels

Van de partij is dit jaar een nieuwe groep helden en heldinnen en twee oude bekenden.

GIFT OF THE BIKE – A ZAMBIAN CYCLE STORY

Eén enkel voorwerp kan een heel leven veranderen. Bij Gift Puteho was dat z’n vaders fiets. Al na de eerste wankele rondjes was het hem duidelijk: een mooiere sport bestaat er niet! Bij een van zijn eerste races in zijn vaderland Zambia kwam hij op een fiets met kapotte remmen tien minuten voor alle anderen binnen – sindsdien is hij niet meer te stuiten.

8 min / Regie: Jeremy Grant / Cast: Gift Puteho, Agness Nalukui Lichaha, Thomas Mapanda / Productie: Teton Gravity Research / Verenigde Staten & Zambia/ 2022

WILD WATERS

Extreemkajakster Nouria Newman houdt van de wildernis. Allang heeft ze de kunstmatig aangelegde wedstrijdroutes van de klassieke kanoslalom achter zich gelaten en neemt het daarvoor in de plaats op tegen echte stroomversnellingen en watervallen. Op de ongetemde rivieren van de wereld gaat ze enerzijds de strijd aan met haar grootste angsten, maar beleeft anderzijds ultieme momenten van geluk.

25 min / Regie: David Arnaud / Cast: Nouria Newman, Yves Narduzzi, Benny Marr, Rush Sturges, Ben Stookesberry / Productie: Red Bull Media House / Frankrijk / 2022

THE MIRAGE

Timothy Olson wil een nieuwe FKT (Fastest Known Time) op de Pacific Crest Trail vestigen. 2.650 mijl, ofwel 4.265 kilometer meet het legendarische langeafstandswandelpad in de VS. De ultrarunner will sneller gaan dan het huidige record, dat op naam stond van de Belgische ultrarunner Karel Sabbe! Gesteund door zijn vrouw Krista en zijn zoons, begint hij de strijd tegen de tijd; daarbij kunnen we hem van heel nabij volgen.

26 min / Regie: Keith Ladzinski / Cast: Timothy Olson, Krista Olson, Tristan Olson, Kai Olson, Jason Koop / Productie: Triage Creative / Verenigde Staten / 2022

ELEVATED

De Niet-horende klimster Sonya Wilson houdt van haar sport en wil nog meer mensen met dezelfde beperking daarvoor enthousiasmeren. “De natuur stelt geen eisen”, zegt Sonya. “Die accepteert me gewoon.” Dit gevoel van vrijheid wil ze met haar klim-workshops in Joshua Tree aan haar community doorgeven – en met name aan Niet-horende kinderen.

14 min / Regie: Palmer Morse / Cast: SonyaWilson / Productie: Spruce Tone Films / Verenigde Staten / 2022

SKISICK

Aan boord van de zeilboot Sofie zetten Nikolai Schirmer en Celeste Pomerantz koers naar een waar freeride paradise: Spitsbergen. De Noorse eilandengroep geldt als altijd koud en met sneeuw bedekt, maar als de beide freeriders aankomen blijkt het met een temperatuur van zo’n 13 graden, veel te warm om te skiën. Maar Nikolai en Celeste geven de moed niet op…

10min / Regie: Nikolai Schirmer / Hoofdpersonen: Nikolai Schirmer, Celeste Pomerantz, Asbjørn Eggebø, Mats Grimsæth / Productie: Black Crows / Noorwegen / 2021

FLOW

Verlaten skigebieden en gesloten liften: In dit wonderlijke licht laten de bergen zich zien tijdens de coronawinter 2020. Voor freerider Sam Favret biedt dit echter totaal nieuwe mogelijkheden. Van het ene op het andere moment heeft hij de bergwereld helemaal voor zichzelf. In deze ietwat absurde situatie laat hij zich begeleiden door een drone en haalt hij het maximale eruit.

5 min / Regie: Maxime Moulin / Cast: Sam Favret / Productie: Sam Favret & Maxime Moulin / Frankrijk / 2021

BRIDGE BOYS

Midden in de pandemie starten de Britten Tom Randall en Pete Whittaker een van de gekste projecten uit hun carrière. Lock- down en reisbeperkingen dwingen de klimmers in hun directe omgeving naar nieuwe uitdagingen te zoeken. En omdat ze graag hun handen vuil maken, zien ze een snelwegbrug opeens in een geheel nieuw daglicht…

28 min / Regie: Nick Rosen & Peter Mortimer / Cast: Tom Randall, Pete Whittaker / Productie: Sender Films / Verenigde Staten & Verenigd Koninkrijk / 2022

HELIX

Voor de maximale adrenalinekick zijn bij de EOFT 2022 speedglider Carl Weiseth en dronepiloot Ian Rinefort verantwoordelijk. Ians drone is echt het enige dat Carl tijdens zijn halsbrekende afdaling het dal in niet achter zich kan laten. Als dit duo aan de gang gaat, staat de wereld op z’n kop – en het bioscoopscherm ook.

4 min / Regie: Ian Rinefort / Cast: Carl Weiseth, Jeff Katz / Pro- ductie: Speedfly.com / Verenigde Staten / 2022

Een voorproefje vind je op onze gloednieuwe trailer.