Home Nieuws Plant mee Bos voor Iedereen!

Plant mee Bos voor Iedereen!

0
Plant mee Bos voor Iedereen!
(c) Wim Dirckx

We hebben veel meer bos nodig: voor de biodiversiteit en het klimaat, maar zeker ook voor onze eigen gezondheid. Tijdens de campagne Bos voor Iedereen van Natuurpunt kan iedereen bomen planten tijdens een bosplantactie of een gift doen voor meer bos. Muzikant en programmamaker Tijs Vanneste (De Kemping, Meneer Vanneste) zet de oproep kracht bij met het Bos voor Iedereen-lied en bijhorende videoclip.

Dit winterseizoen plant Natuurpunt meer dan 100 ha bos over heel Vlaanderen. Dat zijn meer dan 200.000 bomen die de grond in moeten tussen midden november 2022 en maart 2023. De vrijwilligers van Natuurpunt kunnen daarbij alle hulp gebruiken.

Bossen zorgen voor onze gezondheid

Ook muzikant en programmamaker Tijs Vanneste zet zich in voor meer bos. Bossen dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit en het klimaat, maar ze geven ons ook zuurstof en brengen rust. Ze beïnvloeden onze gezondheid op een positieve manier. Tijs Vanneste: “Als ik over mijn gedachten val en mijn hoofd vol zit, dan ga ik naar het bos, hier twee straten verder. Dan ga ik wat wandelen of ik zet me ergens tegen een boom en luister naar het ruisen van de kruinen van de bomen. De rust en stilte geven me dan terug zuurstof.”

Tijs Vanneste schreef een Bos voor Iedereen-lied, waarin hij vooral onze natuurlijke band met bos wil benadrukken: “In het Bos voor Iedereen-lied gebruik ik niet veel woorden. Ik wil vooral de sfeer van het bos oproepen en alles wat je in een bos kan doen. Alle zintuigen op scherp. De woorden ‘vallen en opstaan’ zijn voor mij eigenlijk een metafoor voor het idee dat je dus vaak al vallend een bos in gaat. Maar dat dat niet erg is, omdat het bos er altijd wel weer voor zorgt dat je opstaat. Een soort ‘safe haven’ eigenlijk. In een bos kan je altijd weer opnieuw opstaan. Net zoals een boom behoorlijk buigbaar is en zelfs als hij breekt, er weer een nieuwe boom kan uit groeien.”

Bossen van Natuurpunt: met 3 garanties

Iedereen heeft meer dan ooit recht op een bos in zijn buurt. Toch plant Natuurpunt niet in het wilde weg bomen. Natuurpunt gaat voor gevarieerde en klimaatrobuuste bossen vol leven. Waar het mogelijk is, breiden we bestaande boskernen uit. Zo krijgen we grote aaneengesloten bossen waarin het heerlijk vertoeven is voor insecten, vogels, zoogdieren en mensen.

Bossen planten doe je vooral voor de komende generaties. Het duurt jaren voor de aanplantingen uitgroeien tot een echt bos. Natuurpunt geeft je drie bosgaranties:

  1. Slim aangeplant, met een sterke mix inheemse bomen
  2. Goed beheerd, door duizenden Natuurpunt-vrijwilligers
  3. Eeuwig beschermd, omdat we de gronden zelf aankopen

Plant mee Bos voor Iedereen

Alle data van de bosplantacties zijn te vinden op: www.natuurpunt.be/bosplanten. Kan je niet komen planten, maar wil je toch bijdragen? Dan kan je altijd een gift doen om zo de afdelingen van Natuurpunt te helpen om gronden te kopen, plantgoed aan te kopen en de gronden te bebossen. Voor elke € 10 plant Natuurpunt 4 m². Want iedereen heeft recht op een bos in de buurt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf + een =