Home Anders Outdoor Innovatief recycleren met Vaude: van banden en petflessen tot tas of jas…

Innovatief recycleren met Vaude: van banden en petflessen tot tas of jas…

0
Innovatief recycleren met Vaude: van banden en petflessen tot tas of jas…

Een jas of broek van oude autobanden. Een fietstas van gerecycleerde petflessen? Producten van Vaude pakken niet alleen uit met een tijdloos design, robuuste materialen en een gemakkelijke repareerbaarheid, maar ook met een klimaatvriendelijke productie. Door ook nog eens te kiezen voor gerecycleerde en recycleerbare materialen draagt Vaude verder bij aan de oplossing van een gigantisch afvalprobleem. Duurzame fashion op zijn best!

Een jas van PET-flessen en oude autobanden

De collectie broeken, vesten en jassen gemaakt van oude autobanden groeit. Een blikvanger dit seizoen is de nieuwe Neyland gevoerde herfst- en winterjas. Op het gebied van duurzaamheid is deze allround herfst- en winterjas onverslaanbaar. Vaude maakt hiervoor gebruikt van een technologie die uit moeilijk recycleerbare kunststoffen olie onttrekt en deze aan de hand van een gecertificeerd massabalansproces aan het conventionele polyamideproductiesysteem toevoegt.

De hieruit verkregen, duurzame polyamide die Vaude zowel voor de binnenvoering als de buitenlaag van de Neyland-jas gebruikt, is even functioneel als conventionele polyamide, maar bespaart bij de productie ongeveer 60% aan CO2-uitstoot! Ook de vulling van de jas – PrimaLoft – bestaat uit gerecycleerd materiaal, namelijk oude petflessen!

Het resultaat is van al deze innovatieve technieken, is deze water- en winddichte, doch ademende Neyland jas, ideaal voor in de stad of tijdens sportieve (bos)wandelingen. Dankzij de verstelbare capuchon en hoge kraag kan je ook tijdens een regenachtige storm wel tegen een stootje!

De gevoerde Neyland-winterjas bestaat in een mannen- en vrouwenmodel in verschillende kleuren. € 240.

Warm van binnen en van buiten

Andere must haves zijn de Mineo gevoerde winterjas en Manukau fleece. Beide zijn gemaakt van 100% gerecycleerde petflessen. De luchtige vulling van de gevoerde winterjas heeft dezelfde eigenschappen als dons, maar is dus gemaakt van petflessen. Dit is niet alleen zeer milieu-, klimaat- en diervriendelijk, het maakt de jas ook veel onderhoudsvriendelijker, waardoor hij dus langer meegaat. Dubbel duurzaam? Check! Quadrupel zelfs. Ook de zachte stof bestaat uit 100% gerecycleerd materiaal, waardoor waardevolle hulpbronnen worden uitgespaard. 

Daarnaast is dit product klimaatneutraal: de emissies afkomstig van materialen, productieproces en verzending werden holistisch bepaald en systematisch verminderd. Momenteel niet vermijdbare emissies compenseert Vaude volledig via de onafhankelijke non-profitorganisatie myclimate

Voor de échte knuffelberen is er de Manukau-fleecejas, een warme en heerlijk zachte fleece gemaakt met gerecycleerde petflessen. Verzamelen, reinigen, granuleren en spinnen tot hoogwaardige polyestergaren? Dat is de recyclingcyclus voor petflessen bij Vaude. In het productieproces wordt zo tot 50% energie en ongeveer 50% CO2-uitstoot bespaard. 

De gevoerde Mineo-winterjas en Manukau-fleece bestaan beide in een mannen- en vrouwenversie in verschillende kleuren. Respectievelijk € 230 en € 140.

Fleece van houtvezels

Nog zo’n blikvanger: de warme Moena fleece. Deze elastische fleece met capuchon is geurremmend, onderhoudsvriendelijk en sneldrogend. De fleece is namelijk gemaakt van 91% gerecycleerd polyester en 9% volledig biologisch afbreekbare houtvezels genaamd Wood Fiber. Deze innovatieve houtvezels zijn eigenlijk cellulosevezels gemaakt van gecertificeerd duurzaam hout, zoals eucalyptus- of beukenhout, dat geen bemesting of kunstmatige irrigatie nodig heeft en dus natuurlijke hulpbronnen ontziet.

Het zal je misschien verbazen, maar vezels van hout voelen zijdezacht aan op je huid, hebben vochtregulerende eigenschappen en zorgen voor een aangenaam koel draaggevoel. Vandaar dat Vaude ervoor koos om de opgeruwde binnenzijde van dit materiaal te maken. Bijkomend zijn het ook net deze opgeruwde vezels die kunnen lossen tijdens het wassen en drogen, en dus een medeoorzaak zijn van veel microplastics in onze wateren. De rest van de fleece is van het functioneel superieure gerecycleerde polyester fleecemateriaal.

Verkrijgbaar in verschillende kleuren. € 100.

Klimaatvriendelijke fietstassen

Last but not least pikten we uit de nieuwe collectie van Vaude ook een stel fantastische fietstassen: de PVC-vrije Aqua Back Pro Single & ReCycle Commute Single. In Tettnang, waar de Duitse Vaude-vestiging zich bevindt, worden hoogwaardige tassen en rugzakken voor fietstochten, stad en dagelijks gebruik geproduceerd. Die productie is volledig klimaatneutraal en het gebruikte canvasmateriaal is vrij van PVC.

Zo wordt de achterplaat van beide fietstassen volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal uit verzamelde kunststofverpakkingen van Duitse huishoudens. Hierbij wordt in een innovatief recyclingproces een nieuwe, duurzame grondstof geproduceerd. Dankzij deze techniek zijn de duurzame fietstassen van Vaude zo robuuste en slijtvast als je van een fietstas voor dagelijkse woon-werkverkeer verwacht. 

Beide zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren voor respectievelijk € 100 en € 120. vaude.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 + 6 =