Home Bestemmingen Toptip: een winters bezoek aan Vlieland! Hier ons verslag…

Toptip: een winters bezoek aan Vlieland! Hier ons verslag…

0
Toptip: een winters bezoek aan Vlieland! Hier ons verslag…

We wilden er eens een winters weekend écht tussenuit. Naar een bijzondere plek waar je heerlijk kan uitwaaien, de buitenavonturen voor het oprapen liggen en die dichtbij genoeg is om op een vrijdag na het werk naartoe te rijden… Zo kwamen we dus uit bij Vlieland, een Fries Waddeneiland met een strandlengte van circa 17 km en een flinke portie natuur. Dat belooft!

Tekst & foto’s: Anton De Groot en Stefanie Pintens

Met de boot varen, is altijd meteen een beetje reizen. Zo vertrekken we dus op vrijdagnamiddag richting Harlingen, op ongeveer 3 uur rijden van Antwerpen. De laatste boot vertrekt om 19u05. Een beetje nipt, maar als je een plekje reserveert voor je auto kan je die makkelijk parkeren aan de haven en anders kan je ook in de buurt op een parking terecht. Eens op de boot overvalt ons meteen het gevoel dat we echt weg zijn! Het is koud op het dek, maar met de volle maan wacht ons een waanzinnig spektakel. 1,5 uur later zetten we voet aan wal op Vlieland.

Met de fiets naar het hotel

Om het onszelf makkelijk te maken, halen we eerst onze fietsen op. Fietsverhuurder Jan Van Vlieland is namelijk ook open tijdens de aankomst van de avondboot. Zo ben je zaterdagochtend meteen vertrekkensklaar. Er is een ruim aanbod aan gewone fietsen, e-bikes, tandems, bakfietsen en mountainbikes. Hondenkarren en kinderzitjes kan je uiteraard ook huren. Wij kiezen voor een sportieve mountainbike om het eiland van voor naar achter en rondom rond te verkennen.

Even later checken we probleemloos in bij Hotel Zeezicht, een kleinschalig en erg gezellig familiehotel op een steenworp van de fietsverhuur en de veerdienst. De kamers hebben een fantastisch uitzicht over het dorp, de vuurtoren en de altijd mooie Waddenzee. De huidige eigenaars, Klaas en Erik, zijn de kleinzonen van Klaas Houter senior, die zich drie generaties eerder op Vlieland vestigde. Het eiland kan zich inmiddels geen leven meer zonder de familie Houter voorstellen. Een supermarkt, drankengroothandel, diverse winkeltjes in het dorp, de fietsverhuur, een evenementenbureau… Het ondernemersbloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan!

Schattige babyzeehondjes!

We slapen prinsheerlijk en staan vroeg op. We willen namelijk de zonsopgang zien en hopen vanaf de duinen, met onze verrekijker in de hand, zeehonden te spotten. Die zijn op dit eiland niet moeilijk te vinden: de ruimte en rust, mooie natuur en het schone water trekken zowel gewone als grijze zeehonden aan. Bovendien is het winter en dus tijd voor: babyzeehondjes! Superschattig zijn ze, die pups. Wat een privilege! Kijken mag, aankomen en selfies maken niet. Hou minstens 50 meter afstand! Zeehonden zijn namelijk nieuwsgierig, maar ook schuw. Je wil echt niet diegene zijn die een moederzeehond op zoek naar voedsel afschrikt zodat ze niet meer naar haar pup wil komen!

Omdat het zo koud is worden de pups van grijze zeehonden geboren met een zalig warme witte vacht. Pas als die babyvacht na 3-4 weken plaatsmaakt voor hun volwassen jas, kunnen de pups zwemmen. Al die tijd zwemt mama zeehond heen en weer tussen zee en strand om zowel zichzelf als haar baby te voeden. Wanneer de pup op mama wacht, maken ze een heel zielig geluid. Dat is dus GEEN teken dat ze mensenhulp nodig hebben. De gewone zeehond heeft trouwens een heel ander geboorteseizoen. Zij baren hun pups in juni-juli in plaats van november-december en hun pups kunnen meteen zelf zwemmen!

Fietsroute met een puzzelchallenge

Na onze ochtendwandeling en een zeer verzorgd en uitgebreid ontbijt in Hotel Zeezicht puzzelen we onze fietsroute uit. De organisatie Paal50 heeft namelijk een leuke puzzelchallenge bedacht waarbij je verschillende puzzeltjes moet oplossen om erachter te komen wat het volgende punt is waar je heen moet. Zo rijg je vanzelf de mooiste bezienswaardigheden van Vlieland aan elkaar. Extra leuk is dat je per locatie een drankje en eten meekrijgt in een jutten zakje! Eilandproeverij-to-go! Zo heb je altijd iets bij om onderweg ergens te stoppen en te genieten van de wondermooie uitzichten en locaties.

Deze activiteit kan je gewoon met z’n tweeën doen, maar is uiteraard ook superleuk met een groep vrienden of met je gezin. Paal 50 organiseert ook andere toffe groepsactiviteiten. Milieujutten bijvoorbeeld, een mini-Expeditie Robinson, Kraak de kluis of ‘traditionele’ buitenavonturen zoals kanovaren, suppen of kitesurfen. Bij laag water kan je zelfs blokarten (strandzeilen). Hiervoor is er namelijk een breed en hard strand nodig – én wind, die vandaag dus ontbreekt. Zijn de omstandigheden ernaar, dan is dit een spectaculaire activiteit en raas je aan snelheden tot 40 km/uur over het zand. Kinderen jonger dan 10 jaar kunnen mee in een duokart.

De Sahara van het noorden

In de namiddag neemt de Vliehors Express ons mee naar de Sahara van het noorden. Dit is een waanzinnig uitgestrekt gebied (20 km2) aan de westkant van Vlieland. En als dat je niet enthousiast maakt, doet de hartelijke verwelkoming van Folkert, Wouter en hun accordeon dat wel. Een verfijnde combinatie van poëzie, muziek en humor. De chauffeur van de Vliehors Express is Folkert. Hij voert ons naar de punt van de Vliehors, waar we wederom zeehonden zien. We bezoeken het reddingshuisje midden op de Hors, dat vroeger een veilige haven was voor gestrande drenkelingen en nu dienstdoet als Juttersmuseum.

Later op de dag is Folkert onze wandelgids. Hij neemt ons mee van het ene naar het andere weetje en houdt ons geboeid met verhalen over het eiland en zijn bewoners. Wie Vlieland te voet wil verkennen, heeft vele mogelijkheden. Zodra je het dorp verlaat, ben je te gast bij Staatsbosbeheer. Van 1 augustus tot 15 maart mag je bijna overal wandelen. In het broedseizoen van 15 maart tot 1 augustus zijn sommige gebieden niet toegankelijk voor het publiek. In het wandelboekje ‘Wandelen op Vlieland’ staan 9 routes, samen goed voor 40 km wandelplezier.

Een (te) gezellige avond…

Aan de Willem de Vlaminghweg zeggen we dag tegen Folkert – of toch voor even – we hebben namelijk een reservatie in restaurant Zuiver. Er wacht ons een vijfgangendiner met aangepaste wijnen. Absoluut een aanrader. Pure en eerlijke producten staan hier voorop, liefst uit de eigen moestuin en van Streekboeren & Co. Elke week is er een nieuw menu met bijzondere smaakcombinaties die perfect passen bij het seizoen. Niet voor niets is Zuiver-Vlieland lid van Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland.

Later die avond belanden we in de Zeevaart samen met Folkert en zijn schoonbroer Sjoerd, singer/songwriter en de plaatselijke troubadour. Heerlijk warme mensen daar op Vlieland en de gesprekken rollen over tafel. Met slechts 1100 eilandbewoners ken je na een avondje stappen natuurlijk wel wat gezichten. Dus wisten ze op zondag in het Badhuys ook meteen wie we waren: “Hey Anton en Stefanie van Far Out!” Heerlijk.

Dag vuurtoren

Onze laatste dag alweer starten we met een bezoek aan een eilandicoon: de vuurtoren van Vlieland. We klimmen naar de top en nemen op 40 meter hoogte het uitzicht in ons op. We zien het dorp, het hele eiland, de Noordzee en de Waddenzee. Is er geen wolk aan de hemel dan zie je behalve Terschelling en Texel ook de Friese en Noord-Hollandse kust. Daarna lunchen we in het strandpaviljoen in ‘t Badhuys. Alles is wederom prima in orde: lekker eten, vriendelijke bediening, en een prachtig uitzicht over het strand en de zee.

In de namiddag tikken we nog een kiteles van onze wishlist af. De mannen van Vlieland Outdoor Center leren ons hoe we moeten omgaan met de wind om toch de controle te behouden over de vlieger (en te voorkomen dat je schuivend op je buik de vlieger achternagaat). De volgende stap: kiten op zee en surfen maar. Wie nog nooit heeft gekitesurft, kan in 2,5 uur de kick van het kitesurfen ervaren (1 uur theorie, 1 uur praktijk), de basis leer je in de beginnerscursus van in totaal 6 uur. Blokarten, boogschieten en brandingkajakken behoren bij Vlieland Outdoor Center ook tot de mogelijkheden.

Conclusie

Net als onze eerste poging tijdens het boogschieten op de laatste dag, was ons bezoek aan Vlieland meteen een schot in de roos! Wij gaan zeker nog eens terug en zijn enthousiaste zomer- én winterambassadeurs geworden van dit Waddeneiland! Ontdek de Wadden via visitwadden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 − 15 =